Vožnja bicikla u trudnoći

biciklotrudnica

Ako je vožnja bicikla bila vaš omiljeni vid rekreacije prije trudnoće, a sada ste u prvom trimestru, nema razloga da ne uživate u tome. Vožnja bicikla je izuzetno zdrava fizička aktivnost, pa se preporučuje i u trudnoći, naravno – uz dozvolu ljekara. Lagana vožnja troši kalorije, zateže mišiće nogu i povećava pokretljivost zglobova, oslobađa od stresa i povoljno utiče na sve funkcije u organizmu.

Preventiva za proširene vene

Ne brinite ukoliko ste u prvim mjesecima trudnoće dobili koji kilogram više. S obzirom da bicikl nosi težinu tijela, ovo će za vas da bude pogodniji vid rekreacije nego trčanje. Takođe, vožnja djeluje preventivno kada su u pitanju proširene vene, kao i kod već postojećih promjena na krvnim sudovima. Proširene vene su, inače, česta pojava u trudnoći, a u ljetnjim mjesecima su tegobe izraženije. Pola sata do sat lagane vožnje će mnogo da koristi i vama i vašoj bebi. Posebno što ste na otvorenom, na svežem vazduhu.

Zagrijavanje prije vožnje

S obzirom da tokom duže vožnje mogu da se jave bolovi u leđima (zbog nepravilnog položaja), povedite računa o tome. Najbolje je da prije vožnje dobro zagrijete mišiće (vježbama istezanja) i tako spriječite pojavu bolova i grčeva. U slučaju da duže vremena vozite bicikl, poželjno je da ponovite vježbe, kako biste opustili mišiće nakon dugotrajnog napora.

Kućni bicikl

Ako se ne osjećate dovoljno bezbjedno na ulici zbog saobraćaja, ili se plašite pada i povređivanja, a ne želite da se lišite svoje omiljene rekreacije, rješenje je sobni bicikl, ali uz određena ograničenja. To se, prije svega, odnosi na dodatno opterećenje – koje nije dozvoljeno kada ste u drugom stanju. Svako opterećenje je aerobna aktivnost koja zahtijeva povećanu količinu kiseonika za mišićni rad, što bi direktno ugrozilo bebu, odnosno srčane tonove. Vožnja sa opterećenjem dovodi do povećanog sagorijevanja kalorija – što takođe nije dozvoljeno u trudnoći, kao ni težak fizički rad, koji bi ugrozio razvoj bebe.

Znači, možete da vozite sobni bicikl, laganim tempom, koji neće da dovede do ubrzanja vašeg pulsa i povećanja pritiska. Da biste održavali kondiciju, dovoljno je da vožnja bude jednom dnevno, kao i da traje dovoljno dugo da osjetite lagani zamor – tempom koji vam omogućava da normalno razgovarate dok vozite. Sve navedene preporuke – vezane za vježbe, kao i za uzimanje tečnosti i hrane, važe i za sobnu varijantu vožnje bicikla.

Važni savjeti

  • Iako je vožnja bicikla izuzetno zdrava fizička aktivnost i preporučuje se i u trudnoći, neophodno je da imate dozvolu svog ljekara.
  • Obavezno pijte dovoljno tečnosti prije, tokom i nakon vožnje, da ne bi došlo do dehidracije.
  • Neophodan je i lagan obrok poslije vožnje, kako biste nadoknadili izgubljene kalorije.
  • Bicikl možete da vozite sve dok veličina stomaka ne počne da vam narušava ravnotežu.
  • Obavezno prestanite sa vožnjom ako se jave bolovi u stomaku, krstima ili drugom dijelu tijela, ako osjetite neuobičajeno ubrzan rad srca, mučninu, ukoliko ostanete bez daha i sl. U slučaju da nakon kraćeg odmora ovi simptomi ne nestanu, obavezno se javite svom ljekaru, ili idite u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Izvor: Centar za korektivnu gimnastiku

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply