Jeremić kaže da nije znao za infekciju ni poslije problema kod četvrte bebe

jeremic

Da se nešto čudno dešava sa bjelopoljskim bebama na odjeljenjima porodilišta i neonatologije, bivši direktor bjelopoljske Bolnice Tomislav Jeremić je saznao 10. novembra prošle godine, pet dana prije nego što je poslije infekcije pet beba jedna preminula u Kliničkom centru. On je to izjavio u ponedjeljak u Višem sudu, pred kojim zajedno sa troje ljekara te bolnice odgovara zbog infekcije pet beba od kojih je jedna preminula.

Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević okrivljeni su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

On je, ističući da se ne osjeća krivim, kazao da prvi put saznao da se nešto dešava sa bebama nakon pismenog obavještenja od načelnice Neonatologije Tahirović, nakon čega je hitno sazvao komisiju za prevenciju, kontrolu i suzbijanje intrahospitalnih infekcija.

„U dopisu koji je bio na mom stolu pisalo je da se bebe šalju u Podgoricu, ali riječ infekcija nije pominjana“, kazao je Jeremić i dodao da ne zna koliko je beba tada bilo upućeno u Podgoricu.

„Nije mi zapalo za oko to što se šalju djeca u Podgoricu jer se i ranije u dva navrata, u maju i septembru dešavalo da šalju po četiri – pet beba u Podgoricu”.
Odgovarajući na navode optužnice da „nije postupio u skladu sa zakonom i obrazovao Tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija“, Jeremić je kazao da tim nije mogao biti formiran jer po sistematizaciji bolnica nema mjesto epidemiologa i visokog sanitarnog tehničara, zbog čega je preko pravne službe tražio upustva od resornog ministarstva, ali da odgovor nije stizao.  „Ni jedna bolnica u Crnoj  Gori po sistematizaciji nema ta mjesta“.

Jeremić je kazao da za 36 godina radnog staža, od čega je 14 obavljao funkciju direktora, izvršio 180.000 abmulantnih pregleda i 10.000 hiruških intervencija bez ikakvih loših posledica.

Istakao je da je poslije hitnog sastanka komisije suzbijanje intrahospitalnih infekcija tražio da se urade brisevi sa odjeljenja i 12. otkobra je dobio obavještenje da su svi brisevi uredni, nakon čega je, zbog drugih obaveza, otputovao na tri dana.

On je, odgovarajući na pitanje suda, kazao da u infekciju nije posumnjao ni 11. otkobra kada je upućena četvrta beba, jer ga niko od ordinirajućih ljekara nije obavijestio da je riječ o sepsi kao i da nije pitao za dijagnozu sa kojom se djeca šalju u Podgoricu.

O tome da li je bilo primjedbi između ordinirajućij ljekara i na šta su se odnosile Jeremić je rekao da je „bilo minimalnih primjedbi“ na dječijem odjeljenju u odnosu na neonatologiju, od strane pedijatrica Cimbaljević i Adrijane Vojinović Kočović  u odnosu na Tahirović,  ali da to nije uticalo na kvalitet pružanja zdravstvenih usluga.

Puletić: Vaginalni brisevi nisu uzimani porodiljama

Načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić je kazao da vaginalni brisevi nisu uzimani porodiljama pred porođaj, jer se za njihove rezultate čeka 48 časova, ali da ih prije toga uzimaju ljekari koji prate trudnoću. Dodao je da ne postoje propisi u Crnoj Gori koji to nalažu, i da se isti ne rade u Kliničkom centru niti u drugim zdravstvenim ustanovama.

U optužnici piše da Puletić između ostalog, nije naložio uzimanje briseva pred porođaj.

On je istakao da je porađao jednu od pet žena, čije su bebe upućene u Podgoricu i da je u periodu od 31. oktobra do 15. novembra rođeno 26 zdravih beba sa visokom ocjenom na porođaju.

Naveo je da je 10. oktobra od porodice Karišik čuo da njihova beba ima temperaturu i da je dan kasnije upućena u Podgoricu, a da je 14. septembra čim je od kolega saznao da je pet beba upućeno u KC zbog sumnje na neonatalnu sepsu, pozvao tadašnju direktoricu Institutu za bolesti djece Kliničkog centra  Danijelu Dakić, koja je istog dana prijavila infekciju.

Puletić je istakao da od 1990. od kada radi kao ljekar ginekolog, odnosno od 98. od kada je obavljao funkciju načelnika ginekologije nije imao primjedbi na svoj rad i ukazao na nizak postotak srmtnosti beba u toj bolnici, koji je u skladu sa evropskim standardima.

Optužnica je uslijedila nakon nalaza Sudsko-medicinskog odbora (SMO) Medicinskog fakulteta u Beogradu, u kome su konstatovali da se u bolnici u Bijelom Polju radilo o epidemiji rane neonatalne sepse.

Saslušanje Tahirović i Cimbaljević zakazano je za 19. oktobar, kada se nastavlja suđenje.

Izvor: Vijesti

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply