DRI utvrdila da roditelji plaćaju u vrtićima hranu više nego što je potrebno

djeca u vrticu

Revizijom finansijskih izvještaja predškolskih ustanova u Podgorici, Cetinju, Nikšiću i Danilovgradu, Državna revizorska institucija utvrdila je da su prihodi od uplata roditelja i centara za socijalni rad za troškove ishrane djece ostvareni 2014. znatno veći od troškova za nabavku prehrambenih proizvoda za ishranu djece, pišu danas štampani mediji.

Na osnovu revizije poslovanja vrtića u prošloj godini, kolegijum DRI u sastavu senator dr Branislav Radulović i predsjednik Senata dr Milan Dabović dali su uslovno mišljenje.

Revizijom su bile obuhvaćene podgoričke predškolske ustanova “Đina Vrbica” i “Ljubica Popović”, cetinjska “Zagorka Ivanović”, “Dragan Kovačević” u Nikšiću, i danilovgradska “Irena Radović” kao i Ministarstvo prosvjete.

“Razlika između ostvarenih prihoda od uplata roditelja za ishranu djece i stvarnih troškova, za pet ustanova koje su bili subjekti revizije iznosi 1.330.681,73 eura. Na osnovu navedenih podataka se može zaključiti da visina troškova za ishranu djece koje plaćaju roditelji ne odgovara stvarnim troškovima za nabavku prehrambenih proizvoda za ishranu djece”, navodi se u izvještaju DRI-ja.

DRI je utvrdila je da je zarađeni novac, mimo zakona, iskorišćen za finansiranje izdataka – pojedinih kategorija ličnih primanja, rashoda za materijal i usluge, tekuće održavanje “koje je trebalo obezbijediti iz sredstva budžeta Crne Gore, shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju”.

Iz DRI podsjećaju da troškove ishrane, shodno zakonu, plaćaju roditelji, a da Ministarstvo iz budžeta treba da obezbijedi novac za “bruto-zarade i  ostala  lična  primanja,  tekuće  investiciono  odžrţavanje,  investicije  u ustanovi,  materijalne  troškove,  rashode  za  energiju,  usavršavanje nastavnika, razvoj informacionog sistema, komunalne usluge, vodu i dr”.

DRI preporučuje upravnim odborima ustanova i Ministarstvu prosvjete da razmotre opravdanost utvrđene visine troškova ishrane djece koja na mjesečnom nivou iznosi 39, odnosno 40 eura. Takođe, revizijom je utvrđeno da ustanovama koje su bile subjekti revizije Ministarstvo ne obezbjeđuje sredstva iz budžeta u dovoljnoj mjeri, već najveći dio ovih obaveza ustanove plaćaju iz sopstvenih prihoda (prihodi od uplata roditelja za troškove ishrane djece).

Razlika veća od pola miliona eura 

Prihodi od uplata roditelja i Centra za socijalni rad za troškove ishrane djece ostvareni 2014. godine u JPU “Đina Vrbica” iznose 843.348,79 eura. Međutim, troškovi Ustanove za ishranu evidentirani u glavnoj knjizi iznose 309.186,98 eura.

“Razlika između ostvarenih prihoda i troškova ishrane djece iznosi 534.161,81 eura. Može se zaključiti da visina troškova za ishranu djece koje plaćaju roditelji ne odgovara stvarnim troškovima za ishranu djece”, piše u izvještaju DRI.

Prihodi od uplata roditelja i Centra za socijalni rad JPU “Ljubica Popović” za troškove ishrane djece ostvareni u prošloj godini iznose 875.100,98 eura, dok su troškovi ustanove evidentirani u glavnoj knjizi 316.835,34. Razlika između ostvarenih prihoda za finansiranje ishrane djece i troškova ishrane djece iznosi 558.265,64 eura.

Ministarstvo prosvjete duguje vrtićima opla miliona eura

DRI je utvrdila i da Ministarstvo prosvjete duguje 500 hiljada eura podgoricčkim javnim predškolskim ustanovama od kojih ih je pozajmilo, a još im nije vratilo..

U izvještaju o reviziji navedeno je da su JPU „Ljubica Popović” i „Đina Vrbica” u toku 2011. pozajmile Ministarstvu prosvjete 270.000, odnosno 230.000 eura. Sredstva su odobrena odlukom upravnih odbora tih ustanova, a rok vraćanja istekao je 30. juna 2012. godine.

” Pozajmice su vršene u skladu sa vladinim zaključkom kojim je vaspitno-obrazovnim ustanovama koje imaju prihode po osnovu sopstvene djelatnosti (vanredni iepiti, uplate roditelja, zakupnine i izdavanje sala, smještaj i ishrana u domovima i sl.) preporučeno da jedan dio tako ostvarenih prihoda, kao pozajmicu, prenose na račun Ministarstva prosvjete i sporta”, navedeno je u konačnom izvještaju o reviziji koji je na sjednici održanoj 6. oktobra usvojio kolegijum DRI, nadležni Branislav Radulović i Milan Dabović.

Sakriveno 1,5 miliona

DRI je utvrdila i da je Ministarstvo prosvjete obavijestilo sve direktore predškolskih ustanova da je Ministarstvo finansija uplatilo doprinose i poreze na zarade za 2011. 2012. 2013. i 2014. godinu, ali bez prateće dokumentacije, tako da se ne zna šta je platilo Ministarstvo, a šta ustanove.

Tako su predškolske ustanove iskazale da je za bruto zarade i doprinose na račun poslodavca uplačeno ukupno 12,1 milion eura lani, dok je u predlogu završnog računa budžeta za 2014. Prikazan iznos od 13,59 miliona. Uvidom u glavnu knjigu trezora utvrđeno je da je Ministarstvo prosvjete uplatilo 8,19 miliona eura za neto zarade zaposlenih u dječijim vrtičima i 5,39 miliona za poreze i doprinose na zarade. Revizori su preporučili da se obezbijede podaci o uplatama na ime svake ustanove.

Primanja članova upravnih odbora

Naknade članovima upravnih odbora dječijih ustanova su različite. Prema izvještaju DRI, najveće naknade primaju članovi upravnog odbora podgoričke ustanove „Ljubica Popović“, gdje predsjednik prima 300, a članovi po 250 eura. U drugoj podgoričkoj ustanovi „Đina Vrbica“ članovi upravnog odbora primaju po 200 eura mjesečne nadoknade.

U nikšićkoj ustanovi za djecu „Dragan Kovačević“ predsjednik upravnog odbora mjesečno prima 75, a članovi po 50 eura.

U izvještaju o poslovanju cetinjske i danilovgradske ustanove ne navode se naknade članovima upravnih odbora.

Izvor: CDM, Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Pa nije da je jeftino, za dvoje djece ja placam 80 eura i to je ne bas malo u odnosu na visinu prihoda. Ako postoji mogucnost da se troskovi smanje, bilo bi odlicno. Ili mozda da se taj utvrdjeni visak novca preusmjeri na izgradnju novih vrtica ili adaptaciju postojecih, dje je potrebno. Moja djeca su u vrticu Zvjezdani vrt u Golubovcima, zgrada je nova, higijena je na vrhunskom nivou, vaspitaci su super i bas sve u ovoj ustanovi funkcionise kako treba. Ali ako bi cijena usluge bila i malo niza, to mi uopste ne bi smetalo 😆😆😆😆😆😆

  2. Ako je ovo tacno, ovo je sramota, jer kao sto u clanku pise svi njihovi troskovi za plate itd…. se finansiraju iz budzeta, a onda u skoro svim vrticima roditelji samoinicijativno se skupljaju i kupuju potrepstine za djecu kockice igracke bojanke, televizore, dvd plejere itd… Ako imaju visak novca onda bi trebali da se pobrinu oni za ove stvari a ne mi. Nego drzava je opsta otimacina pa sto ne bi bili i vrtici .

  3. Kad pročitate tekst vidite da je ta razlika nezakonito otišla za plaćanja mjesečnih računa (koje Ministarstvo prosvjete treba da im finansira novcem iz budžeta) plus da je data i pozajmica Ministarstvu. Veće državne bruke ne vidjeh skoro. Em djeca nemaju dječiji dodatak kao ranije, em im se bukvalno od usta uzima. Ako ovo nije za građansku reakciju, ne znam što bi bilo.

  4. gdje idu te pare,sam bog zna.ucionice neokrecene,male,manjak igracaka i sredstava za aktivnosti u vrticu.vise od 40/toro djece u grupi,svaka cast vaspitacicama koje uspiju da drze pod kontrolom toliko djece,a uvjek spremne da izadju roditeljima u susret!…bar da ce sagraditi jos koji vrtic….

  5. Uzas. Tesko nama koji smo primorani da djecu vodimo u vrtic. Kakva crna socijalizacija,edukacija i sl. Sa svih strana apeli da se sto vise djece upise u vrtice navodno radi njih samih,a zapravo punimo dzepove nezasitima,odvajajuci od usta sopstvenoj djeci i trpajuci ih po 50 u jednu prostoriju. Dorucak je krem,dzem,virsle?

  6. U vrticu “Bubamara”, djeca nemaju ni osnovnog potrosnog materijala. Cak ni papir za crtanje. A da ne pricamo sta je sve djeci potrebno,a opet osnovna sredstva i materijal za psiho_fizicku aktivnost!

  7. Uopste ne treba da se cita tekst do kraja……..to sto su oni placali tim novcem bilo sta je krsenje zakona jer su oni drzavna javna ustanova koja se zna kako finansira ….iz budzeta pocetkom godine se budzetom odvajaju sredstava za predsklske ustanove pod tim podrazumijevaju se svi troskovi neophodni za njihov neometani rad> plate, rezijski troskovi, i ostali troskovi … Dakle kome su dali pare pozajmljivali prebacivali su obicne mahinacije i ovo je SRAMNOOO! A mi im kupujemo kockice igracke , nemaju normalne televizore nego neke minijature od televizora…klime takodje i da ne duzimo. SRAMOTA!!!!!!

  8. Ovo je sramno pricamo o cifri od pola milona podijeljeno na 10 vrtica to je na godisnjem nivou 50000e sto bi za svaki vrtic na mjesecnom nivou bilo oko 4000e a za te pare moze da se mnogo toga obezbijedi.Oni nemaju ni papir za crtanje a da ne govorimo o drugom,isto tako ne libe se da momentalno ispisu djecu ako roditelji zakasne sa uplatom.😞😞

  9. Mene sad isto zanima jedna stvar… mi placamo 30 e vrticu za produzeni boravak u Maksim Gorkom a imamo rucak i jednu uzinu.. i nije moguce kao sto je bilo u vrticu da opravdas izostanak djeteta pa da se smanji cijena nego mora da se placa 30e pa makar diejti islo 1 dan u mjesecu…

  10. Ne mogu da odolim da ne dodam jos nesto. Pitanje je koliko uopste djeca i pojedu od toga sto se kao spremi. Je li moguce da dvije vaspitacice uspiju da nahrane 50-oro djece,ili da isprate da li su sva jela za 15-ak min koliko traje rucak?Moji dolaze gladni kao vukovi,u vrticu borave od 7:30-15h. Ima li neko ideju sta bismo konkretno mogli da ucinimo po ovom pitanju?

  11. zato ja moje dijete saljem samo popodne u predskolsko od 5 do 7 a ovih godina je isla cisto da vidimo da li zeli i je li “socijalizovana” presmijesno 35 oro u grupi na dvije vaspitacice necu uopste vise da je vodi,a ovo iz teksta je pljacka kao sve nam u drzavu! zato.cerku vodim na edukativne stvari na kurseve ples itd…

  12. Jos meni vaspitacica kaze da treba da se nadju donatori,da im treba materijala za rad,da ona sama placa kopiranje. Ja lepo okupim roditelje dogovorimo se da sskupimo odredjenu svotu novca za te potrebe,da bi mi ona rekla ne sme da prima novac ,pa sta hoces onda,a svako dete ima svoj pribor za rad.

  13. U niksickom vrticu, JPU “Dragan Kovacevic ” , zamjenica direktorice na prvom roditeljskom sastanku ove skolske godine, jos i zamoli roditelje da obezbijede djeci didakticki materijal, jer avaj, sav iznos od uplata roditelja ide samo na hranu, a jos se i gradi novi vrtic u Zupi . A znate da ima i inflacije,hrana je poskupjela a cijena boravka u vrticu se nije mijenjala godinama. Pa jadna uprava vrtica kako to sve izdrzava

  14. Ja sam lično vidjela kako kuvarica iz vrtića izlazi sa punim kesama, sigurno ne baca smeće, a znam da je hranu nosila i iz djecije ustanove u kojoj je radila prije nekoliko godina. Eto toliko pa vi razmislite šta je u kesama ili dovoljni jednoj kesi

  15. Ja sam lično vidjela kako kuvarica iz vrtića izlazi sa punim kesama, sigurno ne baca smeće, a znam da je hranu nosila i iz djecije ustanove u kojoj je radila prije nekoliko godina. Eto toliko pa vi razmislite šta je u kesama ili dovoljni jednoj kesi

  16. sve sa komentare procitala i veoma me interesuje kome su oni uuceni?? Ova cijena je duze od 10 g! Cijene hrane su bile mnogo manje prije 10 g! Gdje su izvjestaji za taj period? Ima jedna veoma bitna stvar, nijedan vrtic nije organizovao veceru za svoje zaposlene, organizovao turisticko putovanje, dijelio novac zaposlenima, itd… Placao je racune!!!! Ja sam bar tako razumjela. Kad nestane mazuta, nema grijanja. Nema ni mogucnosti da djeca borave u vrticu. Sta onda? Da roditelji protestvuju ispred ministarstva prosvjete, skupstine, trezora? Gdje? Racuni se moraju placati. To svi dobro znamo. Znaju to i oni koji su napravili izvjestaj, zaboga i oni zive u ovoj drzavi. Oni mnogo bolje od mene i znaju kako sve ovo i opstaje!!!! Pozdrav dragi roditelji

  17. Jovanka Popovic, ja od svog skromnog budzeta izdvajam 80 € za hranu u vrticu i danas saznajem da se od tog izvdaja vise za pozajmice ministarstvu nego za hranu nasoj djeci. Niko ne spori da je hrana skupa,to znamo najbolje mi,roditelji koji je placamo i vrticu i kod kuce,ali neka se ta sredstva utrose na hranu za djecu. Dalje,i ja sam procitala sve komentare i vrlo malo ko je lose komentarisao vaspitace. Ni njima nije lako,ja bih prva potpisala da se dio ovih pokradenih sredstava preusmjeri za povecanje plate njima. Vecina ih radi najbolje sto moze u ovakvim uslovima,ali ruku na srce,ima i onih koji tu svoju frustraciju iskaljuju na roditeljima i djeci. Znam da se zbog ovoga nece postidjeti niko iz uprave vrtica,niti ministarstva,ali vjerujem da su komentari upuceni njima.

  18. Ne bih krivila osoblje koje radi u vrticima. Oni moraju da slusaju za svoje mizerne plate. Mi na primorju kupujemo jos i vodu za pice, na inicijativu odgovornog osoblja, svaka cast! Ceste su stomacne infekcije to je razlog i u pravu su. Kod nas na primorju kazu da riba uvijek od glave smrdi.

  19. A ko će mi reći zašto kuvarica nosi kese kući,a kao što rekoh znam 100 posto da je nosila i iz djecijeg doma što je još zalosnije. Ne kažem za sve koji radi u takvim i sličnim ustanovama,ali kažem ono što znam,a ko zna koliko takvih ima. Nego što se tiče vaspitača tu se rjetko ko može požaliti i hvala im na brizi o našoj djeci.

  20. Svi se cude, svi roditelji su iznenedjeni, svi gradjani, cudo.A sto cute roditelji, sto se ne organizuju i svi kod Miga,svi u glas :vrati pare.A direktorica da da ostavku, nije maloljetna pa je Migo zaveo.Ajte, djeca su u pitanju , no kod nas je sve naopako postalo normalno.

Leave a Reply