Žene niko ne priprema za burne promjene nakon porođaja

postnatalna

S porođajem počinje period života žene kojem nije posvećeno dovoljno pažnje; sva emocionalna i socijalna briga okrenuta je prema djetetu, dok majka često ostaje zapostavljena i nezbrinuta. Babinje traje šest sedmica i to je period involucije genitalnih organa, ali i vraćanja ostalih organskih sistema žene u funkcionisanje kao prije početka trudnoće.

Promjene na dojkama i polnim organima

Prva dva-tri dana nakon porođaja, kada započinje dojenje, često su posebno teška, jer žene za njih nisu pripremljene, kao što nisu upućene ni u samu tehniku dojenja. Događaju se burne promjene tijela, poput nabreknutosti dojki s pojačanim vaskularnim izgledom i mijenjanjem konzistencija dojki u toku kratkog vremena.  Začepljenje mliječnih kanala ili s druge strane, mastitis odnosno upala dojke, često se pojavljuju tokom prvih sedmica nakom porođaja, ali i u kasnijim mjesecima.

Metaboličko-imunološke snage tijela ne ulaze u ravnotežu u prvim danima babinja i time je tijelo izloženo brojnim nepogodnim uzročnicim. Meki dijelovi porođajnog kanala, kao i sama materica izuzetno su pogodni za razvoj infekcije kroz otvorne krvožilne i lifne puteve, s mogućim širenjem u ostale djelove tijela.

Promjene mekih dijelova porođajnog kanala, kao što je zadebljanje ćelija vagine (uslijed nagnječenja mekog tkiva i stvaranja edema) i rana na međici, često izazivaju osjećaj nelagode. Kod brojnih žena raste strah od polnog odnosa i osjećaju se neprivlačno.

Hormonske i emocionalne promjene

O problematici emocionalnih promjena koje obilježavaju period babinja rijetko se javno raspravlja. Nagla promjena fizičkog stanja (porođaj i rađanje posteljice kao hormonskog generatora) u izuzetno kratkom vremenu za posljedicu ima dinamičnu promjenu hormonalnog statusa pa tako i promjenu molekularnih mehanizama u mozgu, što može izazvati psihoze u ranom, ali i u kasnijem babinju (12.-14. dan babinja).

Endokrini poremećaji i infektivni i toksični agensi mogu pizazvati pojavu psihotičkih problema tokom babinja. Ovo ostaje intenzivno, a nedovoljno artikulisan period u životu žene, koje zahtjeva pomni nadzor, kako od strane okoline tako i od strane lijekarskog osoblja.

Period babinja ipak ne mora biti neugodan, a od velike pomoći može biti već prihvatanje da je u redu ponekad osjećati se loše, da je normalno da je nekad teško, i da je ovo nešto što većina žena prolazi.

Izvor: Klokanica

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply