Zašto su djeca “nesnosna” u prisustvu majki?!

mAJKA

Da li ste primijetili da se većina djece ponaša loše kada su u blizini njihove mame? Blogerka i mama Kejt Baltorski misli da je otkrila zbog čega je to tako.

Bili su super cijelog dana dok su bili samnom, a one sekunde kada su te ugledali, totalno su poludjeli, Kejt! Ne razumijem!?”

Ovako me je suprug prije nekoliko dana dočekao potpuno zbunjenu.

Sljedećeg jutra pročitala sam simpatičan članak čiji je naslov glasio: “Studija: Djeca su za 800 odsto gora kada su njihove majke u sobi” (lažna studija). Oduševila sam se kada sam pročitala naslov, ali sam odmah nakon čitanja shvatila da je tekst lažan. Uprkos tome, ono što nije bilo lažno jeste koncept – potpuno je istinit! Djeca se zaista 800 puta lošije ponašaju kada su u blizini mame!!! Ali, zbog čega?

E, pa drage mame to je zbog toga što ste VI njihovo sigurno mjesto. VI ste te kod kojih će odmah dotrčati ako imaju neki problem. Ako vi ne možete da popravite stvari, ko može?

VI ste, drage majke, kante za smeće u koje se bacaju sve neprijatne i loše emocije.

Ako su mališani cijelog dana držali to u sebi, čim vas budu ugledali znaće da je došao trenutak kada mogu da se opuste i da puste sve ono ružno što ih okupira.

Pustiće to tako što će udariti u kuknjavu, plač, dranje, galamu… To je vjerovatno posljednje što biste željeli da vas dočeka kod kuće kada se umorni vratite sa posla ili iz izlaska sa drugaricom, ali to je ono što mi, kao majke, dobijamo – emocionalno oslobađanje poput šamara pravo sa vrata.

Vi niste razmazile djecu ukoliko vas čim pređete kućni prag dočeka sve gore navedeno. Ne, ne… Ne dozvolite da vam tako nešto iko kaže.

Umjesto toga, vi ste stvorili prostor dovoljno siguran za vaše dijete da ima dozvolu da bude prirodno.

I ono nešto što je možda i najvažnije od svega – za djecu je VEOMA, VEOMA važno da se ponašaju prirodno, da znaju da pokažu emocije, da umiju da razlikuju osjećanja. Kada budu porasli i roditeljima nama će biti važno da imaju razvijenu emocionalnu inteligenciju i samopouzdanje, zar ne?

Zato nemojte da shvatate sve to kao nešto loše.

Da li i vas djeca dočekuju u suzama, dranju, penjanju po namještaju, vama? Ako je odgovor na ovo pitanje pozitivan, nemojte da brinete. To znači da vas vole, iako znam da vas to vjerovatno izluđuje.

Izvor: Prva

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. LaDonna

    Ovo je kod mene definitivno potvrdjeno…Dugo sam mislila da mozda umisljam ili da sam mozda “premeka” kao roditelj, medjutim oni znaju biti mnoooogo drugaciji sa mojim suprugom, mojom majkom ili sa tetkom na pr. Cak moj sin koji ima 12 mj.pocinje da place cim me vidi…pa ja kazem da odmah krene sa “zalopojkama”☺

Leave a Reply