Rast stopala u trudnoći

trudnocastopala

Osim što se u trudnoći povećavaju kilogrami, rastu grudi, kod nekih žena buja kosa, popravlja ili se pogoršava vid – rastu i stopala.

Hormon u trudnoći, koji opušta zglobove oko karlice u pripremi za rođenje vaše bebe, takođe opušta ligamente u nogama, što izaziva širenje kostiju stopala. Nažalost, to je trajna promjena!

U toku trudnoće kod čak 60 do 70 odsto trudnica stopala postaju šira i duža. Zbog prevelike težine luk stopala se izravna i stopalo postaje ravno. To rezultiralo porastom noge između 2 mm, do čak 10 u nekim situacijama. To su pokazala istraživanja ljekara, koja su otkrila da najviše promjena dolazi tokom prve trudnoće dok ostale ne mijenjaju strukturu stopala.

Dakle, ako već imate velika stopala, utješno je znati da naknadne trudnoće neće zahtijevati drugu trajnu promjenu veličine vaših cipela.

Kada je riječ o odijevanju, postoji jedna stvar koja je jednako važno kao i odjeća, to su vaše cipele koje bi trebalo biti:

–  Niska, široka peta – oko 5 centimetara ili manje.

–  Dobra podrška na luku cipele.

–  Prozračan gornji dio (platno ili koža) koji neće zadržavati vlagu.

Obratite pažnju:

  • Cipele koje imaju vezice – može vam ih postati teško vezati u trećem tromjesečju.
  • Veće ili šire cipele – ne zaboravite provjeriti svoju veličinu cipela prije kupnje.

Cipele moraju biti udobne i čvrste. Dakle, morat ćete odustati od svojih štikli na neko vrijeme, ali to ne znači da ne možete i dalje izgledati šik trudnoći.

Izvor: index.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply