Porođaj uz epidural u Kliničkom centru 24/7

epidural

U Kliničkom centru Crne Gore trudnice će ubuduće moći u svakom trenutku da dobiju epiduralnu anesteziju odnosno da imaju bezbolni porođaj, jer ta ustanova, kako su danas saopštili, sada raspolaže sa šest edukovanih anesteziologa za tu vrstu zdravstvene usluge.

“Menadžment KCCG, poštujući potrebu i sve češće zahtjeve trudnica da porođaj u našoj ustanovi obave u epiduralnoj analgeziji (bezbolni porođaj) obezbijedio je dodatnu edukaciju u inostranstvu za još četiri anesteziologa. Za primjenu ove zdravstvene usluge sada raspolažemo sa šest edukovanih anesteziologa te su se stekli uslovi za obavljanje bezbolnog porođaja svih trudnica koje izraze želju za ovaj vid zdravstvene usluge”, piše u saopštenju ove zdravstvene ustanove.

Klinika za anesteziju je formirala pripravne ekipe, koje su na raspolaganju 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici, tokom cijele godine.

Neophodno je da se trudnica za detaljne informacije obrati anesteziologu svakog radnog dana u anesteziološkoj ambulanti u Poliklinici KCCG, gdje će dobiti pisani informator sa svim neophodnim detaljima.

Bezbolni porođaj ne spada u paket usluga koje su pokrivene obaveznim zdravstvenim osiguranjem, pa je neophodno uplatiti novčani iznos definisan Odlukom o načinu i uslovima pružanja usluge bezbolnog porođaja, kažu u KCCG. Ta usluga košta oko 120 eura, s tim što se do sada nije mogla dobiti uvijek, već kada su anesteziolozi koji “daju” epidural u smjenama.

Iz KCCG podsjećaju da se porođaj u epiduralnoj analgeziji radi na isključiv zahtjev i uz pristanak trudnice, ukoliko za tu proceduru ne postoje medicinske kontraindikacije.

 

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ja zbilja ovakve tekstove ne razumijem epidjural je najveca greska na koju se zena moze odluciti prosto iz zdrastvenih razloga ! U svijetu se godinama unazad koristi da bi u skorije vrijeme doslo do zakljucka da se ostecenja kicme direktno povezuju sa epidjuralom ! Tako da sad majke se usmjeravaju da porodjaj bude prirodnim putem zbog posledica koje se pocinju javljti posle par godina ! A sto se bola tice svi cemo se sloziti da za njih vrijedi izdrzati !

  2. Ja se namrtvo bojim b’ola plus sto imam anksio’zni i panicni poremecaj,od jakog bola panika hvata,a 120e je mnogo za obicnu anesteziju koju daju u kicmu. . i sta sad da radim?opet na carski,za mene ne znam sta je gore i bolnije.a jos plus nestrpljivo i neljubazno osoblje

  3. Svako ima pravo da bira i odlucuje zasto se odma osudjuje,kakv smo to narod. Ja sam troje rodila bez epidurala i opet bih. Ali nisam se mucila ni 5 minuta. A neke zene trpe po dva tri dana bolove. Mozda i ja da sam imala muke bih uzela epidural. Sigurno da nije zdravo. Al zasto osudjujete aman. Zar nemamo pravo na izbor. I sta god da odaberemo moramo li trpit osude. Mislim strasno.

  4. Žene nazad pedeset i više godina rađale su i po petnaestero djece,svaka prirodnim putem i svaka je bila zdravija od bilo koje današnje žene.Žene na vama je izbor…sve što je neprirndno po mene je nenormalno…Bolno ali nešto najljepše postati MAJKA..!

  5. Ko voli nek izvoli! Ja licno nisam pristalica epidurala ali necu ni da razapinjem na krst srama zene koje jesu! Super je sto vise doktora je na raspolaganju jer ni Zan nije svemocan i normalno je potpuno sto nije uvijek uspio da stigne.Tako da zene radjajte,sa ili bez epidurala,radjajte,jer koliko god porodjaj bio ili ne bio bolan to je najljepsi dogadjaj u zivotu jedne zene….

  6. Ne bih se ja puno opterecivala zenama koje hejtuju a i vec su se poradjale meni je drago da ce njihove cerke imati tu mogucnost da se PRIRODNO porode sa epiduralom, pa kad joj mama kaze ne valja to sine a ona odgovori ” vazi mama kako da ne” …. Naravno i za sve buduce porodilje jer to je blagodet… Samo nije fino kad vec niste koristile epidural da sirite dezinformacije i poturate rodjake koji su lose prosli jer to nije dobro i ne pije vodu… Neinformisanost i strah nam zapravo zadaje najvise briga… Toliko, zivio epidural 😊

  7. Najbolje utrošenih 125 eura! Osjetila sam samo napone i to kao pritisak, a ne kao bol. Prilicno brzo je sve islo, za nepunih 6h beba rodjena iz 2 napona, uz instrukcije babice i dr, i naravno skolice za trudnice. Jako se radujem ovoj vijesti, da Boze zdravlja za drugi porodjaj necu morati veze hvatati za anesteziju… 🙂

  8. Porodila sam se uz epidural, kada je cijena bila 450e. Vjerujte mi da vrijedi svaku paru! Zasto da ne, kada vec moze? I ne, nemam nikave posledice! Znaci li to da zene ni na carski ne smiju poroditi, jer on zaboga nije prirodni? Kakav mentalitet!!! Smatram da niste ni malo bolje majke jer ste pretrpljele vece bolove! To mozete da vidite samo kada djeca odrastu, kakve ste bile!!!

  9. Drage moje dame i buduce mame za pocetak se prvo informisete na pravom mjestu (u anestezioloskoj ambulanti svakim radnim danom od 8-13h,dobijate i informator) pa onda odlucite sa ili bez epidurala…ovo je u svakom slucaju dobra vijest..

  10. To je za mlade mame dusu dalo,inace se mnogo ne umaraju,pa jos i da radjaju prirodno,farmaceutska industrija odlicno na njih zaradjuje,a one cak i ne znaju nista o riziku,to ce vam doktori sa dosta iskustva reci .

Leave a Reply