Winter is coming

PIŠE: Domodržnica blog

Ako imate đecu, dvogodišnjake, onda ste se sigurno zatekli u situaciji da ne znate kako da ispunite dan. Još ako je napolju ružno vrijeme, svi bliski rođaci i prijatelji su vam okrenuli leđa i nemate gdje da izgubite barem nekoliko sati, ako živite u Podgorici pa vam na jesen i zimu jedinu zabavu za djecu nudi tržni centar, e onda znate da dan nema 24 već 240 sati. Ovi dani o kojima sam pričala traju vječnost i ispunjeni su dosadom, grižom savjesti jer mislite da ste loša majka ako vam je dosadno, nervozom, jer je đeci dosadno sa vama i bjesomučnom potragom po interentu koje aktivnosti su odgovarajuće za uzrast vašeg djeteta. Čini mi se da sam napamet naučila sve Montessori, ne Montessori i Reggio Emilia pristupe, rasporede i Babywise knjige. I opet, sve te aktivnosti stanu u 5 minuta, koliko traje najduža pažnja mojih bliznakinja (ako su baš raspoložene ili ako ih podmitim čokoladicom).

Ovaj vikend sam provela sa djecom u pravljenju raznih stvari. To bi na engleskom zvučalo kao creative and fun family weekend. Iako zvuči fancy, aktivnosti su vrlo jednostavne. Pa ako ste očajna majka, koja kad vidi prvu jesenju kišu u Podgorici zna da to nije ništa – jer će stići još kiše, pa sjevera, pa zima, pa kiša, onda vam predlažem sljedeće:

Napravite ogledalo za dječju sobu

Potrebno vam je ogledalo, ovo moje je plastično iz Cungua (oko 3 eura),  šljokice i ljepilo.

I počnite da lijepite. Neka vam djeca dodaju šljokice, učite ih koje su boje šljokice ili brojite zajedno. Dajte djeci da pokušaju da zalijepe šljokice na ogledalo. Ovo je trajalo nevjerovatnih pola sata!  Super je i što šljokice mogu da se odlijepe, i onda možete sve iz početka – nove šljokice za novo staro ogledalo.

ogledalce

Osvježite sto u dječjoj sobi

Potreban vam je sto (ovaj kupljen za manje od 10 eura) i šareni papir.

Izaberite sa djecom šareni papir. Mi smo u fazi sova, ako niste primjetili na slici:)  Kad ste nabavili papir odredite zajednički dan kad ćete da napravite novi sto. Ostalo je lako –  počnite da lijepite. Papir sam zalijepila selotejpom, i ispostavilo se da je dobro što sam sto presvukla jer sada djeca mogu da šaraju po papiru, dok je sto sačuvan. Ova ideja je dobra jer je možete reciklirati – kad se pocijepa stari papir možete uzeti djecu za ruku i pravac u nabavku za nove šare i dezene.

sto

A šta vi radite sa vašom djecom? Dijelite ideje, winter is coming…

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Pravimo plastelin od brasna i prehrambenih boja(koji moze da traje danima) , i modlicom vadimo razne oblike zivotinjice i sl! Mozete cak da sacuvate od grozda grancicu(kad pojedete grozde ;-)) kad je okrenete izgeda kao stablo napravite bregic mali zabodete grancicu i na vrhove mozete stavkjati make kuglice crvene i ispasce kso stsblo crbenih jabuka! To je jedan od primera sta mj sve raduckamo kad nemozemo u park! Pozz

Leave a Reply