Kada i kako se izviniti djetetu za svoje ponašanje?

izviniti

Mislite da se roditelji ne bi trebalo izvinjavati djeci jer sebi tako ruše autoritet ili jednostavno smatrate da su djeca premala da bi marila za izvinjenja? U svakom slučaju, priznavanje greške otvara put komunikaciji i zdravijem odnosu s djetetom. Naravno, trebalo bi se izviniti zbog pravih stvari, a idealna prilika je kada okrivite dijete za nešto, pa poslije saznate da ono za to nije odgovorno.

Nemojte se izvinjavati kada zatražite od djeteta da nešto obavi, a njega taj zahtjev uzrujava. Ili: nemojte se izvinjavati zbog ponašanja drugih ljudi, jer vi ne odgovarate za tuđe postupke.

Evo nekih situacija u kojima vaše dijete zaslužuje izvinjenje:

  1. Kada vičete na njega i strogo ga kaznite, neprimjereno počinjenom djelu;
  2. Kada ga osramotite ili posramite pred drugima;
  3. Kada izgubite živce i reagujete previše emotivno;
  4. Kada dijete primijeti da ste se bezobrazno ponašali prema drugima;
  5. Kada ne održite svoju riječ.

Kako se izviniti djetetu na način da ono to shvati i da izvinjenje dopre do njega?

  1. Izvinite se onda kada se vi i vaše dijete dovoljno ohladite od cijele situacije. Ne izvinjavajte se dok je dijete još ljuto.
  2. Budite kratki. Ne morate sve naveliko objašnjavati. Najbitnije je da vaše dijete zna da vam je žao što ste tako postupili.
  3. Ne kvarite svoje izvinjenje sa „ali“. Na primjer: Žao mi je što sam vikala na tebe, ali trebalo bi da pospremiti svoju sobu. Jer to onda i nije izvinjenje. Uz to, vaše dijete nije odgovorno za vaše neprimjereno reagovanje u određenom trenutku, već samo za nepospremanje sobe.
  4. Pokušajte popraviti situaciju nekim lijepim gestom. Neka to ne bude kupovina igračke, jer vam nije cilj da vas dijete prilikom svakog okršaja traži nešto materijalno. Ali odlazak na sladoled ili zajednička šetnja mogle bi biti prave stvari s kojima možete pokušati.
  5. Jednom kada ste se izvinili i možda napravili nešto lijepo, to je to. Nemojte da vas grize savjest ili da dijete razvlači vašu krivicu u nedogled. Naravno, ako očekujete da vaše dijete ne bude zlopamtilo, ne smijete biti niti vi. Kada vam se izvini zbog nečega, prihvatite izvinjenje i ne durite se još dvije sedmice nakon toga.

Izvor: Dječja posla

Comments

Leave a Reply