Zašto je važno razvijati smisao za humor kod djece?

Blonde mom and daughter laughing hysterically. (Marcy Maloy/Photodisk)

 

Razvijanje smisla za humor je izuzetno važno za emocionalni i društveni razvoj djeteta. Dijete koje ima razvijen smisao za humor sposobno je primjećivati ono što je smješno kod sebe i drugih te interpretirati stvarnost koja ga okružuje na komičan način. Istraživanja su pokazala kako se smisao za humor uči i stiče i to još od najranijeg dječjeg uzrasta.

Djeca s razvijenim smislom za humor sposobna su posmatrati ljude, stvari, događaje iz različitih perspektiva u odnosu na one uobičajene, svakodnevne. U tome pogledu humor doprinosi razvoju kreativnosti i maštovitosti jer omogućava posmatranje svijeta na poseban i nov način. Mogućnost sagledavanja stvari iz različitih uglova je važna jer će u rješavanju problemskih situacija djeca naučiti da postoji više načina da se dođe do cilja.

Humor podstiče djecu na jedan istraživački odnos prema stvarnosti i posmatranje događaja ispod površine jer znamo da često sve nije onako kako izgleda. Djeca koja posredstvom humora nauče kritički promišljati neće biti podložna raznim oblicima manipulacije i raznih nastojanja da se stvori sistem istomišljenika. Djeca s razvijenim smislom za humor će, naprotiv, često imati izražene sopstvene stavove koji nisu konvencionalni i iznositi originalne i nove ideje. Sposobnost djeteta da vidi stvari drugačijima, u svjetlu humora, znak je izuzetne emocionalne inteligencije.

Humorističan pogled na svijet nije ništa manje bitan od onog takozvanog ozbiljnog, naprotiv, preozbiljnost je često izraz krutosti duha i karaktera.

Podsticanje na iskrenost i spontanost

Bitna karekteristika humora je iskrenost. A ko je iskreniji od djece? Kao što vrhunski komičari preispituju teme koje se inače uzimaju „zdravo za gotovo“ i izražavaju čuđenje nad nekim opšteprihvaćenim stvarima, djeca znatiželjno, direktno i otvoreno postavljaju pitanja na koja smo mislili da znamo odgovore, ali smo zapravo često iznenađeni. Roditelji mogu podsticati smisao za humor kod djece tako što će na njihova pitanja odgovarati s više duha, mašte i komičnosti.

Smisao za humor povezan je često sa spontanošću. Spontanost je oblik oslobađanja od stida i straha koji često sprječavaju odrasle i djecu da otvoreno i slobodno izražavaju sopstvene stavove i emocije. Humor je glavno sredstvo opuštanja od raznih oblika napetosti koje osjećamo u svakodnevici. Psiholog E. Fromm je ustvrdio kako ništa nije privlačnije ni uvjerljivije od spontanosti, povezujući spontanost s kreativnošću koju često posjeduju naučnici i umjetnici, kao i djeca koja nisu proračunata kao odrasli.

Manje stresa, više samopuzdanja

Jedan od razloga stresa je preozbiljno doživljavanje svijeta i samih sebe. Humor omogućava djeci da sagledavaju poteškoće na koje nailaze u djetinjstvu u pozitivnom svjetlu. Istraživanja su pokazala da su djeca s razvijenim smislom za humor omiljena u društvu, manje podložna stresu, imaju izraženiji osjećaj samovrijednosti i tolerantnija su prema drugoj djeci. Humorističan stav pomaže djeci da bolje reaguju na životne promjene jer ih kroz humor doživljavaju manje strašnima.

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji se smiju zdraviji, manje skloni stresu, depresiji i imaju bolji imunitet i metabolizam. Uz sve te razloge, društvene, emocionalne i zdravstvene, ne treba zaboraviti ono što je možda i najvažnije: Humor i smijeh zabavljaju i opuštaju, i djecu i roditelje.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply