Kako roditelji mogu poboljšati komunikaciju sa učiteljima?

Financial consultant presents bank investments to a young couple. Taken at iStockalypse Milan. [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786786][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/couples.jpg[/img][/url] [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786622][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/business.jpg[/img][/url]

Prvi kontakt s učiteljicom ili učiteljem vašeg djeteta je u puno pogleda važan. Za vrijeme tog kratkog susreta, stav koji ćete zauzeti pomaže ili odmaže razvijanju i izgradnji međusobnog povjerenja. Svakako je najbolje da prvi kontakt ostvarite susretom, ali ako niste u mogućnosti, neka to bude telefonski poziv.

Dobro vrijeme za prvi individualni razgovor je tokom prve sedmice škole. To i roditeljima i učiteljima daje mogućnost razgovora neopterećenog eventualnim pritužbama. U suprotnom, prvi kontakt s učiteljem može biti neugodan.

Naime, učitelji najčešće zovu na razgovor kako bi iskazali zabrinutost zbog nepoželjnog ponašanja djeteta ili problema u vezi sa učenjem. Takav prvi kontakt roditelje stavlja u obrambenu poziciju zbog čega je dalja komunikacija otežana.

Tokom prve sedmice škole, učitelj vjerovatno zna vrlo malo o vašem djetetu. Zato ste već pri prvom susretu u poziciji da učitelju pružite korisne informacije. Isto tako, dajte učitelju na znanje da ima vašu punu podršku i da ste voljni sarađivati. Ostavite učitelju svoj broj telefona i recite kako vas uvijek slobodno može kontaktirati. Tako će učitelj od početka znati da želite raditi s njim, a ne protiv njega, za dobrobit vašeg djeteta. Ne trebate imati osjećaj da gnjavite ili da zahtijevate “specijalni tretman”.

Vi jednostavno pokazujete da za svoje dijete želite najbolje.

Ukoliko u međuvremenu nije bilo potrebe za informativnim razgovorom, nakon nekoliko sedmica od početka škole, ponovo nazovite kako biste dobili informaciju o djetetovom napretku.

Čak i ako se dijete dobro snašlo i učitelj nema primjedbi, potrudite se dogovoriti susret, pri kojem su najprikladnija sljedeća pitanja:

  • Za prvačiće:

– Kako se dijete snalazi u grupi?
– Učestvuje li u zajedničkim aktivnostima?
– Na koji način mogu pomoći djetetu da savlada određeno gradivo?
– Možete li mi reći više o programu rada?

  • Drugi i treći razred:

– Ima li moje dijete poteškoća s nekim konkretnim vještinama?
– Kako mu možemo pomoći da ih savlada?
– Ima li moje dijete ikakvih poteškoća koje bi ga mogle ometati u budućnosti?

Kako ostvariti zdravu i konstruktivnu komunikaciju i saradnju s učiteljem

  • Neka vaš svaki susret s učiteljem bude svrsishodan.

Jeste li se već sreli s učiteljem? Je li razlog susreta bio vaša zabrinutost zbog slabe vještine pisanja vašeg djeteta ili ste došli po test s rezultatima? Ove dvije situacije su potpuno različite i zahtijevaju drugačiju pripremu za razgovor.

Kad zatražite hitan individualni razgovor, uvijek učitelju najavite svoje razloge. Time mu omogućujete pripremu, i za obje strane jednostavniji i kooperativniji tok razgovora.

  • Praktično isplanirajte i organizujte razgovor

Zapišite sva pitanja koja želite postaviti učitelju. Tokom tog procesa ćete izdvojiti najvažnija, jezgrovita pitanja na koja ćete dobiti i jasne, preciznije odgovore.

Neka dogovoreno vrijeme sastanka bude praktično učitelju. Tako će biti u mogućnosti prikupiti sve informacije koje su vam potrebne i imati dovoljno vremena za razgovor s vama. U suprotnom, neplanirani sastanak može biti frustrirajuć i za roditelja i za učitelja.

  • Budite fokusirani

Pokušajte se zadržati na temi koja je glavni razlog vašeg sastanka s učiteljem, jer je vrijeme uvijek ograničeno. Ako u planu i imate nekoliko tačaka, potrudite se da sastanak ne bude predug.
Informativni razgovori koji traju duže od 40 minuta mogu biti zamorni i za roditelje i za učitelja. Ako niste uspjeli proći sve što ste željeli, radije zakažite novi sastanak. Do idućeg puta imate priliku još jednom promisliti o prethodnim dogovorima i revidirati ih, ako je potrebno.

  • Pozitivan stav

Tokom sastanka budite pozitivni. Znajte da vaš stav ne odražavaju samo vaše riječi, već i boja vašeg glasa, mimika lica i govor tijela. Ukoliko ste jako glasni, izražavate dominaciju. Kruto držanje poručuje ljutnju ili neodobravanje.

Uvijek pažljivo slušajte i pokažite entuzijazam, budite otvoreni i kooperativni. Ako zauzmete neprijateljski ili obrambeni stav, vaš razgovor će biti neuspješan. Čak i ako učitelj ima pritužbe na ponašanje vašeg djeteta ili vam predoči loše rezultate, pokušajte ostati objektivni. To nije nimalo jednostavno jer se radi o vašem djetetu, ali ukoliko zajedno ne pronađete način kojim ćete pokušati riješiti problem, teškoće će se nagomilavati. Izborite se za dobru saradnju s učiteljem vašeg djeteta.

  • Pomozote djetetu da napredak

Ukoliko se vaše dijete uspješno nosi sa školskim obavezama, u saradnji s učiteljem se pobrinite da tako i ostane. Ukoliko ima poteškoća, uvjerite se da je učitelj prepoznao problem, i da ima ideju i predlog kako pomoći učeniku. Mnogi su roditelji  obeshrabreni i ogorčeni kad učitelji ističu probleme, a ne nude rješenja. Ne dopustite da se to dogodi. Ako vam učitelj nije u mogućnosti odmah dati smjernice, svakako je potrebano dogovoriti novi sastanak.

Zamolite učitelja neka vam da primjere iz svakodnevnog rada, kako biste bolje razumjeli prednosti i slabosti vašeg školarca. Na taj ćete način uvidjeti ima li napretka od vašeg zadnjeg informativnog razgovora. Ako nema poboljšanja ili je problem još veći, jesu li isprobane i druge metode i korišteni drugi materijali? Kako vi kao roditelj treba da radite s djetetom kod kuće?

  • Otvaranje nove teme

Kad ste postigli dogovor oko teme koja je razlog vašeg dolaska, nema potrebe unedogled nastavljati istu diskusiju. Time ćete samo otvarati nova pitanja koja mogu poremetiti prethodni dogovor. Radije se dotaknite nove teme i uvidjeti ćete da će razgovor biti vrlo produktivan.

  • Potrebno je razumjeti informaciju

Potrudite se razumjeti informacije koje dobijate od učitelja. Učitelji često koriste stručnu terminologiju i ne treba vam biti neprijatno zatražiti objašnjenje. Ako ste zbunjeni ili nesigurni, vaše dijete neće imati koristi, a učenje može biti otežano. Na kraju sastanka bi trebalo da budete sigurni da ste razumjeli sve informacije koje ste dobili od učitelja.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply