Završen festival lutkarstva, Gran prix za srpsku predstavu Radoznalo slonče

festioval

Četvrti međunarodni festival lutkarstva, koji se održavao u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, zatvoren je u nedjelju, revijalnom predstavom Snežana i sedam patuljaka, školice glume Davora Dragojevića, a od 9. do 13. septembra koliko je trajao ispratilo ga je između tri i četiri hiljade posjetilaca.

Međunarodni žiri koji su činili Goran Bulajić, Marta Aroksalaši i Fatma Kečeli odlučio je da Gran prix za najbolju predstavu u cjelini osvoji Pozorište za decu Kragujevac iz Srbije, za predstavu Radoznalo slonče. Nagrada za najbolju režiju pripala je Evgeniju Ibragimovu zа visokа dostignućа u režiji predstаve Bajka o ribaru i ribici u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica iz Crne Gore.

Prema mišljenju stručnog žirija, nagrada za najbolju dramaturgiju otišla je u ruke Zdravi Kamenovoj za predstavu Ružno pače, Teatra A, Sofija iz Bugarske. Nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena Stefanki Kjuvlijevoj zа srpsku predstаvu Radoznalo slonče, koja je dobila i nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje za predstavu Ledeno srce pozorišta lutaka Mostar iz Bosne i Hercegovine. Najbolju originalnu muziku imala predstava Gradskog pozorišta Podgorica Bajka o ribaru i ribici, autora Nikolaja Joakimova, kome je i pripala.

Dodijeljene su i tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo i to Aleksander Grami iz Teatra šangajske akademije – Šangaj iz Kine, zа ulogu Gulivera u predstаvi Guliverove avanture Albanskog nacionalnog dječjeg centra i lutkarskog pozorišta Tirana, Albanija, ansasmblu predstave Ledeno srce Pozorišta lutaka Mostar i ansamblu predstave Bajka o ribaru i ribici Gradskog pozorišta Podgorica.

O nagradi Dječjeg žirija odlučivali su podgorički osnovci Andrej Dlabač , Matija Đaletić, Novak Nikolić, Marija Jovićević, Milica Bulatović, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Ksenija Babović, Jovan Radulović, Marija Adamović, Dina Nikolić, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Dara Stojanović, Viktor Dlabač, Adrijana Albijanić i Manja Dragojević.

I njihova nagrada pripala je srpskoj predstavi Radoznalo slonče. Pored stauete i plakete, dobitniku nagrade Dječjeg žirija je dodijeljena i slika Dušanke-Dude Božović, čija je izložba osvojila srca posjetilaca Festivala.

Plakete i statue nagrađenima su uručili osnivači Festivala Ljiljana Burzan Nikolić i Davor Dragojević.

Ulaz na sve predstave je bio slobodan, a ulaznice koje su garantovale mjesto, podizale su se sat vremena prije početka predstave. Brojni zainteresovani dolazili su i ranije, kako bi bili sigurni da će imati mjesto, o čemu svjedoče svakodnevni redovi ispred biletarnice. Organizator je za djecu obezbijedio i interesantne poklone: letiperke, rasporede časova, pokazivače, a posebno veselo malenima bilo je fotografisanje iza paravana sa otvorima za glavu i ruke, oslikanih u vesele festivalske motive.

Pored Podgorice, kao centralnog mjesta održavanja, organizovano je i izvodjenje po jedne festivalske predstave i u Ulcinju, Rožajama, Tuzima i Herceg Novom.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply