Igre i aktivnosti za djecu po Montessori pedagogiji

Zašto su Montessori aktivnosti dobre za djecu? Zato jer ih podstiču da svijet oko sebe i već poznate stvari dožive na novi način i spoznaju njihove nove karakteristike i kvalitete. Upoznajte dijete s različitim materijalima, teksturama, naučite ih spretnosti i logičnom razmišljanju uz ove zabavne aktivnosti:

montesoriIgra s jajetom

Dajte djetetu jedno jaje u kartonu za jaja i neka se upozna s njegovim oblikom, teksturom i tvrdoćom. Djeci je oblik jajeta jako zanimljiv, a nakon dobrog ispipavanja, jaje razbijte u tanjirić i dajte djetetu da opipa i razbijenu ljusku pa sam sadržaj jer djeca po prirodi obožavaju da istražuju takve stvari. Naravno, sve neka se odvija pod nadzorom roditelja. Ova aktivnost pogodna je za djecu od 9 mjeseci na više.

montespri2Igrajte se različitim teksturama

Skupite u jednu zdjelu predmete iz prirode različitih tekstura, struktura, oblika, boja. Dajte djetetu da opipa šišarke, žireve, kestene, grančice bora i druge zanimljive predmete pa mu za svaki pojasnite što je, ispitujte kakvog je oblika, boje, je li glatko ili hrapavo.

montesori3Napravite senzornu kutiju

Djeca vole kutije po kojima mogu kopati, slagati, istraživati..napunite je brašnom, rižom ili pijeskom i dodajte različite šarene životinjice, predmete, kamenčiće. Pustite da se dijete samo zaigra, isprobava sadržaj kutije, opipava, pronalazi igračke sakrivene u riži ili pijesku.

ontesori4Nađi poklopac

Potrebno vam je nekoliko teglica ili krema različitih veličina, kutija od kakaa ili nesscaffea. Što više i raznolikije, tim bolje i zabavnije. Skinite sve poklopce, pa neka dijete pronađe koji poklopac ide na koju posudu i pokuša ga sam ostaviti. Zatim, može teglice i kutijice učiti slagati i po veličini.

montesori5Presipanje sadržaja

Aktivnost namijenjena za malo veću djecu, od dvije godine na dalje, a dobra je za poboljšanje koncentracije, spretnost, koordinaciju ruke i oka. Neka dijete sadržaj po vašem izboru sipa ili preliva iz jedne posude u drugu, uz što manje prosipanja sadržaja. U posudama ne mora, ali može biti i voda (za igranje na otvorenom), žitarice, pasulj, kamenčići…

montesori6Napravite sopstvene puzzle

Od igračaka, odnosno njihovih otisaka koje ćete dobiti na papiru uz pomoć olovke ili flomastera, napravite puzzle. Igra je namijenjena manjoj djeci, a cilj je pogoditi koja igračka pripada kojem otisku i položiti je što bliže na otisak.

montesori7Veće-manje

Što ide u što, koji je tanjir veći od kojeg i odnos veće-manje dijete može naučiti uz pomoć ovih jednostavnih plastičnih tanjira.

montesori8Igranje na zemlji

Roditelji zaziru od igre na zemlji ili u blatu, ali djeci je to jako zanimljivo jer se mogu potpuno opustiti i doći u dodir s prirodom. Što se u ranijem uzrastu upoznaju s različitijim teksturama, to će im kasnije biti normalnije hodati bosonogi po travi, pijesku i kamenčićima i držati razne stvari u rukama, što mnoga djeca ne žele i odbijaju.

montesori9Povezivanje boje i igračke

Nabavite kolaž papir ili neki drugi papir u boji i dajte djetetu što više omiljenih igračaka koje će povezivati s bojom papira. Žuta patkica – žuti papir. Razvija se logčko razmišljanje i povezivanje sličnih pojmova pa se dijete upoznaje s bojama i uči ih prepoznavati i uočavati na drugim predmetima.

montesori10Razvrstavanje

Zabavna igra koja će zaokupiti dijete na duže vrijeme, slična prethodnoj, ali za malo stariju djecu. Izrežite kolaž papir na sitnije dijelove i različite oblike i potom neka dijete papiriće različiih nijansi odvaja na papir iste boje sve dok ne razvrsta sve što ima.

Izvor: Dječja posla

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply