Kako da djetetom razgovarati o školi?

skola2Polazak u školu važan je i značajan dan za dijete, ali i za roditelje. Dijete se osjeća odraslo i ponosno, neopterećeno je i još nema jasnu predstavu o tome što ga čeka. Roditelji, s druge strane, ponekad mogu biti opterećeni s mnogo pitanja i briga oko toga kako će se dijete snaći u novoj sredini.

Važno je kako roditelji reaguju. Ako su uznemireni i u strahu, ta osjećanja će prenijeti i na dijete ma koliko se trudili da ih sakriju. Zato pokažite djetetu da ste sretni i ponosni na njega što kreće u školu. Svečano obilježite i proslavite taj važan dan. Dijete mora osjetiti vaše pozitivne emocije, da se radujete i da ste uz njega u trenucima polaska u prvi razred, jer polazak u školu normalan je razvojni slijed i znak odrastanja.

O školi govoriti na zabavan i vedar način

Dužnost je nas odraslih učiniti da djeca vole i rado idu školu, da im škola bude ugodno, sigurno i zabavno mjesto, mjesto gdje će zadovoljavati svoje potrebe i gdje će biti sretna.

Pričajte s djecom o školi, o svom školovanju. Sjetite se i pričajte im o vašoj učiteljici, svojim doživljajima, anegdotama, školskim iskustvima, druženju i igri s vršnjacima. Na taj ćete mu način dočarati raznolikost zanimljivosti koje ga očekuju u školi. Govorite o školi kao mjestu učenja, odrastanja, druženja na zabavan i vedar način. 

Razgovarajte s djetetom o tome zašto treba ići u školu, što se očekuje od njega kao učenika, o promjenama koje će polazak u školu unijeti u život porodice.

Objasniti djetetu da će ga upoređivati s drugima

Važno je objasniti razliku između vrtića i škole. Roditelji školu trebaju predstaviti na realan i vjerodostojan način. Dijete treba pripremiti na to da će u školi biti manje igre, a više rada, obaveza i odgovornosti, da će mnogo toga naučiti, ali i upoznati nove prijatelje i zabavljati se. Dijete treba pripremiti na to da će njegov rad i ponašanje ocjenjivati i upoređivati s drugom djecom.

Ponekad roditelji koriste rečenice poput: Vidjećeš kada kreneš u školu, tamo ćeš morati puno da radiš, nećeš više imati vremena za igru!” ili  Vidjećeš ti kako ćeš u školi morati slušati učiteljicu!“ Ovakve rečenice nikako ne treba koristiti jer njima šaljemo djetetu poruke da je škola neugodno mjesto zbog čega se može osjećati nesigurno, uplašeno i uznemireno. Ovakve rečenice mogu izazvati nelagodu, anksioznost, negativno uticati na motivaciju, ali i razvoj straha od škole. Dijete ne treba plašiti školom i obavezama, nego ga za obaveze treba dobro pripremiti.

Ne ismijavati školu i učitelje

Važno je da roditelji o učiteljima i školskim obavezama govore pozitivno. Pozitivan stav roditelja prema školi utiče na pozitivan stav djeteta prema školi, prihvatanje škole i motivaciju za učenjem. Zbog toga roditelji ne smiju ismijavati školu i učitelje ili o njima govoriti negativno.

Važno je da roditelji pošalju poruku da škola zauzima važno mjesto u njihovom sistemu vrijednosti, da cijene učenje, znanje i stvaranje jer dijete uči po modelu i usvaja obrasce ponašanja svojih roditelja. Zato pokažite i vi entuzijazam prema učenju, stvaranju, školi…

Izvor: Mamatataja

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply