Naučite dijete da uči?

Father helping son with homework --- Image by © 145/Tom Grill/Ocean/Corbis

 

Pitate se zna li vaše dijete da uči i koliko je njegovo višesatno sjedenje uz knjigu zaista učinkovito? Razmišljate kako da mu pomognete i šta je važno da ga naučite. Ponekad mali savjeti mogu taj posao učiniti lakšim.

1. Počnite na vrijeme
Nema koristi od toga da se o domaćem razmišlja tek naveče. U stresu i sa pritiskom da li će se nešto stići, ne može se dobro učiti. Zato je najbolje da dijete odmah nakon škole uradi domaći i nauči što treba.
2. Napravite plan
Zajedno s djetetom napravite plan kako će učiti do kontrolnih/pismenih/testova. Napišite koliko će svaki dan naučiti i koliko mu je vremena potrebno da to postigne. Neposredno dan prije testa ne treba učiti, već samo ponavljati gradivo.
3. Red pomaže
Pospremljeno i uredno radno mjesto će djetetu sigurno olakšati učenje jer će na taj način biti manje dekoncentrisano. Dobro je takođe da pazi na svoje knjige i sveske, drži ih urednima i pospremljenima jer će tako u svakom trenutku lako doći do potrebnog.

4. Promjena pomaže
Pripazite da se dijete satima ne bavi istom temom. Ako se ne može pomjeriti s tačke učeći neki predmet, pomoći će možda da tu knjigu zatvori i krene ponavljati nešto treće ili ode na igranje u park. Inače je najbolje započinjati učenje s laganijim i dražim predmetima. Na taj će način dijete imati osjećaj uspjeha i motivisanije je uhvatiti se u koštac sa stvarima koje mu baš i ne idu.
5. Učenje usput
Ako dijete ne može zapamtiti, na primjer, riječi iz engleskog, pokušajte mu ih približiti usput svaki put kad prođe pored njih. Za to na ljepljive papiriće napišite, na primjer englesku riječ za frižider i nalijepite taj papirić na frižider ili na ogledalu, na papučama, lopti… Pisanje sažetaka može biti od velike pomoći da se gradivo zapamti. Takav sažetak se može zalijepiti iznad kreveta pa ga dijete može ponoviti naveče prije spavanja.
6. Pohvala
Kad dijete pređe određenu etapu plana i dostigne cilj učenja, pohvalite ga. Na taj način dobija priznanje da je uspjelo i povezuje školu i učenje s pozitivnim. To će imati puno više koristi nego da stalno gunđate da dijete nedovoljno uči.
7. Pauze tokom učenja
Pobrinite se da dijete svakih 45 minuta napravi pauzu od učenja. Biće dovoljno i pet minuta na svježem vazduhu ili kratka igra s kućnim ljubimcem da se glava razbistri. Što je dijete manje, to bi vrijeme učenja trebalo da bude kraće, a pauza duža. Važno je da se i dovoljno naspava kako bi se naučeno gradivo dobro pohranilo u mozgu.
8. Pratite prirodni ritam djeteta
Učenje nije uvijek jednako učinkovito. Većina ljudi se može koncentrisati prijepodne i poslijepodne, a rano ujutro ili rano poslijepodne je teže postići koncentraciju i sposobnost učenja je slabija. Zato razgovarajte s djetetom kad je najbolje da uči, a kada da koristi pauze.
9. Nagrade za učenje
Nagrade za postignut uspjeh mogu biti dobra motivacija za učenje. Možete dogovoriti lijep izlet, igračku koju si dijete odavno želi ili neki instrument. Kad postigne uspjeh, tada obavezno uradite obećano. Ponekada je dovoljno da skuvate djetetu njegovo omiljeno jelo što može podići želju i dati mu energiju za učenje.
10. Punog stomaka se teško uči
Zato neposredno poslije ručka ne treba planirati učenje, već se treba odmoriti. Pravilna i zdrava ishrana svakako može pozitivno uticati na učenje. Naučnici su dokazali da svježe voće, povrće, začinsko bilje, orašasto voće, namirnice od integralnog brašna i riba posebno dobro djeluju na metabolizam stvari u mozgu što pospješuje i funkcije mozga.
Izvor: Index.hr
Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply