Disciplinujte djecu kroz igru, umjesto kažnjavanjem

igrePuno je načina kako naučiti dijete da se ponaša onako kako od njega očekujete, a jedan od najefikasnijih je onaj koji uključuje igru. Zašto? Zato što igrajući se, djeca nemaju osjećaj pritiska i uopšte ne primjećuju da usvajaju poželjno ponašanje.

Disciplina ne mora nužno značiti kazna, strogost, ograničavanje, oduzimanje…i sve ono čega se možemo sjetiti, a ima po malo negativnu konotaciju. Disciplinu treba gledati kao podučavanje dobrom i poželjnom ponašanju, a ne iskorjenjivanje lošeg.

Evo nekih od načina kako sprovesti disciplinovanje djece kroz igre

Igre

Igre kartama ili one koje uključuju ploču, izvrstan su način da djecu naučite lijepom ponašanju, strpljenju, fer-pleju, ali i gubljenju, jer se mala djeca teško mire s osjećanjem poraza. Napravite iskorak i osmislite sopstvenu igru, prilagođenu mogućnostima i željama vašeg djeteta. Na primjer, uzmite dvije kutije za cipele, i jedna kutija neka bude za lijepo, a druga za ružno ponašanje. Zatim izrežite od papira zvjezdice, obojite ih i napišite na njima primjere lijepog i ružnog ponašanja. Lijepo neka bude „reći hvala“, „pozdraviti komšije“, „žvakati zatvorenih usta“, itd, a ružno „svađanje“, „vikanje i plakanje bez veze u javnosti“, „čačkanje nosa“…ako dijete još ne zna čitati, vi mu možete govoriti što piše na kojoj zvjezdici,  a ono neka odluči koju će kutiju odabrati za koje ponašanje.

Lutkin show

Lutke ne moraju biti ništa posebno – zabavite se i napravite ih od starih čarapa, kojima ćete ušiti oči i usta, a možete ih čak napraviti od papira i zalijepiti. Zatim iskoristite vaše lutke koje će igrati uloge u nekoj sceni i to iskoristite da podučite dijete kako se treba ponašati u kojoj situaciji i da raspozna pozitivno od negativnog ponašanja. Lutke takođe mogu pokazati djetetu kako se neko osjeća kada je povrijeđen ili kako upoznati nove prijatelje…ako niste kreativni i ne želite se zamarati čarapama, za ovu igru možete iskoristiti i obične lutke ili plišane životinje. S vremenom podstaknite dijete da osmisli sopstvene scenarije i situacije i pokaže što je naučilo.

Izvor; Dječja posla

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply