Neplanirane situacije na ljetovanju

Happy child playing in swimming pool. Summer vacation concept

PIŠE: Mommy hasn’t got a clue

Čitave godine se radujete godišnjem odmoru, koji većina od vas odlučuje da provede na moru. Onaj ko može sebi da priušti i odlazak na planinu je srećković u današnje vrijeme. Tokom godine stežete kaiš i punite kasicu prasicu, sanjajući palme i momenat kada ćete uzviknuti: ‘Vidite djeco more!’ Potom ćete svi zajedno omađijano posmatrati plavetnilo koje se širi pred vašim očima svjetlucavo od sunca koje se kupa u blistavoj vodi. Držite fige da ništa ne pođe po zlu i spriječi vas u namjeri da osunčate svoje bijelo tijelo, dok vam šum talasa miluje uši.

Automobil izgleda kao da će da popuca po šavovima od silnih kofera u kojima su potrpane uglavnom dječje stvari: odjeća za presvlačenje više puta u toku dana, zatim odjevni predmeti za slučaj da bude malo svježije naveče, igračke za plažu i za sobu, mini apoteka, hrana i to uglavnom gotova jela, kako bi i mama mogla malo da odmori od kutlače. Vjerovatno toliko pasulja sa slaninicom ne pojedete za godinu dana kod kuće, koliko ga pojedete na odmoru, ukoliko idete u privatni smještaj sa sopstvenom kuhinjom. Za sebe nosite manji kofer, koji opet natrpate garderobom, od koje pola ne vidi svjetlost sunca. Za Gospodina Muža preostane taman toliko mjesta za kupaće gaće i donji veš za presvući. Ali, već je navikao. Nezadovoljstvo možete primijetiti jedino po stisnutim usnama, dok imitira mađioničara, pokušavajući da posloži brdo torbi u ograničen prtljažni prostor. Adamova jabučica mu lagano zatreperi kad ga uspaničenim glasom zamolite da izvadi onu najdonju torbu, jer vam baš iz nje nešto treba što morate imati pri ruci u automobilu. Nosite sve zamislive i nezamislive stvari koje će vam sigurno ili možda zatrebati i za ne daj Bože nepredviđene okolnosti. Naravno zaboravljate neke sitnice koje su vam zaista potrebne, kao na primjer gumice koje će vam biti potrebne da vežete kese od pirinča ili palente kada budete pripremali obroke ili kese za zamrzivač. Nosite i par knjiga za čitanje, jer ste optimista. Vrlo brzo ćete shvatiti da ste ih džabe vukli. Na kraju vas komšije pitaju da li se vi to selite. ‘Ne, samo idemo na ljetovanje sa djecom’, odgovarate veselo. Spremni ste za vaš savršeni odmor.

Šta može da krene po zlu kad ste sve kamene spoticanja brižljivo otklonili kako bi vaša porodična barka glatko plovila. Evo par neprijatnih iznenađenja:

  1. Kada se vi razbolite na odmoru. Uvijek ste u pripravnosti kada su djeca u pitanju, pa vam je torba puna sirupa za temperaturu, bolove u grlu, krema protiv ujeda, osipa…Ne očekujete da biste se vi mogli razboljeti, a ne djeca. Tako da vam je pokretna apoteka puna lijekova za djecu, a za sebe niste ponijeli ništa. Na kraju ste prinuđeni da se liječite sirupima za trogodišnjake i molite Boga da djeluju.
  2. Stranci koji utiču na ponašanje vaših mezimaca. Dok blaženo podgrevate vaš konzervirani pasulj, muž zabavlja podivljalu djecu napolju, jer im brzo pregori mjesto između četiri zida. Izlazite napolje da ih pozovete na ručak i vidite da je simpatični postariji čika, inače gost u istom objektu gdje ste i vi, oduševljen vašim čedom. Odmah zapažate da je vaš novi poznanik vrlo inovativan kada su psovke u pitanju i rado i često ih koristi. Muž vas upoznaje ukratko sa situacijom: čika voli fudbal i naravno pita vaše trogodišnje dijete za koga navija. Mali bubne ime kluba, koje mu prvo padne na pamet i ispostavi se da je čika njihov strastveni navijač. Naravno, obećava odmah da će djetetu kupiti dres, samo neka navija za njegov klub. Sjutradan ujutro prvo što ugledate kad izađete napolje je čika koji maše sa novim dresom (veličina za šestogodišnje dijete) i loptom u bojama kluba. Dijete insistira da obuče majicu i takav se šeta po plaži, radosno zagledajući novi autfit: ‘Vidi mama, imam haljinicu’ (majica mu doseže do koljena). Od svih ljudi koji se kupaju u moru, vi nalijećete baš na zemu sa sve šlaufom oko struka i u majici kratkih rukava koji zarlauče ime kluba kad vidi vaše dijete i svečano izjavljuje da će ako klub pobijedi to veče, njih dvojica raširiti zastavu i vozati se tako ulicama pjevajući navijačke pesme. U tom momentu možete samo da žalite što nemate pored sebe iglicu da mu probušite onaj šlauf.
  3. Prošvercovani kučići na plaži koji vas počastvuju svojim prisustvom i ovjere vaš peškir tečnim potpisom. Excuse moi!
  4. Vašem djetetu se ne dopada ulazak u vodu kako ste se nadali, pa svaki ulazak izgleda kao rvanje u blatu.
  5. Vraćate se umorni sa plaže, dok vas so pecka, a pijesak žulja, a gazda vas obavijesti da nema vode. ‘Znate kakvi su ovi naši – sve što mogu za danas, ostave za šjutra’, nije baš rečenica koju želite da čujete u toj situaciji.
  6. Navikli ste da djeca protestuju kad dođe vrijeme za spavanje, ali kad to slušaju drugi gosti nije baš prijatna stvar. Pitaćete sjutradan komšije kako su spavali, odrasli će reći ljubazno ‘pa doobro’, dok će djeca koja su uvijek iskrena bez pardona odgovoriti da se nisu baš naspavala. Pogodite ko je krivac za njihovu nesanicu?
  7. Troškovi na koje niste računali, a koje vaša djeca mogu nepažljivo da naprave. U sobi dok jurišaju poput stampeda prepuni energije, obaraju lampu. Sakrivaju se u ormar i slučajno polome jednu vješalicu. U prodavnici se radoznalo upinju da dohvate robu u rafovima, obaraju flašicu šampona, čiji poklopac naravno puca. Štetu morate da nadoknadite, zbog čega nećete baš poskakivati od sreće.
  8. Prilikom izbora smještaja, vodite računa o sadržajima sobe, kakva je plaža, da li je pjeskovita, da li ima hlada. Sve je kako ste planirali. Tek kada dođete na lice mjesta, hoćete da prošetate sa djecom i vidite da to baš nije pametna ideja. Trotoari uski, na nekim mjestima ih nema, a mještani i turisti voze kao na trkama. Prijatna popodnevna šetnja se pretvara u spasavanje golog života. Ne preostaje vam ništa drugo nego da vozite do nekog većeg mjesta, koje ima uređeno šetalište.
  9. Kiša skoro svaki dan. Vrijeme ne možete da predvidite, kad zakazujete smještaj par mjeseci unapred. Ljeti očekujete sunčano i lijepo vrijeme, a ne kišu. Skakanje po baricama može biti zanimljivo djeci, ali vi niste sanjali da tako provedete svoj savršeni odmor.
  10. Umor, umjesto odmora. Godišnji odmor vam se bliži kraju, a vi se osjećate kao da vas je pregazio voz. Trčanje po cio dan za razigranom dječicom, vukljanje torbi, igračaka, suncobrana i ostalih stvari koje su vam potrebne za udoban boravak na plaži sa djecom umije da bude zamorno.

Glavu gore i ne dajte da vam ove sitnice pokvare odmor. Svakog putovanja ćete se sjećati sa sjetom kako godine budu odmicale, a vaša djeca će imati lijepe uspomene na svoje djetinjstvo.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply