Izabranog pedijatra nema više od 2 hiljade djece

pedijatri

U podgoričkom Domu zdravlja već više od godinu se ne riješava problem nedovoljnog broja pedijatara, a trenutno ih nedostaje pet kako bi zdravstvena zaštita najmlađih bila na optimalnom nivou. Kod 27 izabranih timova koje čine pedijatar i medicinska sestra, već je registrovano po dvije hiljade djece što je maksimalan broj. Na registraciju kod svakog pedijatra čeka od 70 do 100 djece.

U Domu zdravlju navode da je nedostatak izabranih doktora uzrokovan migracijom u Crnoj Gori, odnosno, situacijom da približno polovina ukupnog stanovništva u državi gravitira Glavnom gradu.

“To otvara određena pitanja i stvara teškoće u funkcionisanju kako zaposlenim u Domu zdravlja, zbog preopterećenosti, tako i ustanovi u pogledu organizacije i posebno finansiranja”, saopšteno je MNE magazinu iz Službe za odnose sa javnošću ove ustanove.

O nedostatku izabranih doktora informisano je Ministarstvo zdravlja, koje je odobrilo da se poveća broj izabranih timova za sedam i to pet za odrasle i dva tima za djecu.

Prema podacima Doma zdravlja Podgorica, u Glavnom gradu gravitira najmanje 240 građana sa pravom na registraciju. Njihova trenutna sistematizacija predviđa izabrane timove koji pokrivaju 175 hiljada osiguranika i kod njih više nema mjesta za registraciju.

“Iako su formalno, kao osiguranici Fonda za zdravstevno osiguranje, registrovani u nekoj drugoj opštini, oni potražuju i dobijaju zdravstvenu zaštitu u Podgorici”, objašnjavaju u Domu zdravlja.

Oni predlažu da se precizno utvrdi broj faktički prisutnih stanovnika u Glavnom gradu, koji je značajno veći u odnosu na popis, a zatim da se u dogovoru sa Fondom i uz podršku Ministarstva zdravlja, utvrditi realno finansiranje po ovom osnovu.

Prema Pravilniku o primarnoj zdravstvenoj zaštiti osiguranik do 15 godina života, ostvaruje je kod izabranog doktora za djecu – pedijatra. Ako nema mogućnost biranja doktora za djecu, osiguranik primarnu zdravstvenu zaštitu ostvaruje kod izabranog doktora za odrasle. Osiguranik iznad 15 godina života, može da bira doktora za odrasle, ali i pedijatra.

“Djeca nerado odlaze od pedijatara, a sa druge strane, iako žele da se preregistruju, nema slobodnih mjesta da se registruju kod izabranog doktora za odrasle. Po pedijatru imamo 70 do 100 djece na čekanju za registraciju. Jedini put za rješavanje ovih problema je sistemski, jer izabrani timovi moraju da prate pacijenta. Samo na taj način imaćemo optimalan broj ljekara u odnosu na broj stanovnika”, navode iz Doma zdravlja.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi ističu da u svakom slučaju, ni jednom pacijentu, dok se to ne riješi, ni u jednom trenutku, neće biti uskraćena zdravstvena zaštita, iako nemaju izabranog doktora.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Tako je kod mnogih ja imam sa njima fino iskustvo evo dvije godine kod Dr Dresevicna St.A. kad god dodjemo nismo vraceni pa bilo nas u hodniku 5 ili 15 i ispostovani smo sa njene strane maksimalno cak je djeca obozavaju dok smo prije toga bili histericni vidimo li dom zdravlja

Leave a Reply