Kako održati korektan odnos sa svekrvom kada dođu djeca

svekrva

Bez obzira je li vaša svekrva izvor dobrih ideja o majčinstvu i raspolaže s više savjeta od enciklopedije ili je nenametljiva i skromna,  važno je održati dobre odnose s njom, prvenstveno zbog odnosa sa suprugom.

Studija koja je trajala nevjerojatnih 26 godina i obuhvatila 373 vjenčana para, pokazala je da parovi koji su u dobrom odnosu sa svojom rodbinom, imaju 20 odsto manje šanse da se razvedu.

Zašto je to tako? Zato što u stvari dobar odnos sa muževim ili ženinim roditeljima pokazuje da vam je stalo do vašeg partnera i takvo održavanje širih porodičnih veza, dodatno zbližava parove. Muškarci, koji su najčešće posebno vezani za majke, imaju veće tendencije za bolji odnos sa ženom, ako je on u prijateljskoj vezi s njegovom majkom i veća je šansa da brak ostane „na duge pruge“.

Doktorica Suzanne Burger, terapeut za parove i psiholog s 25 godina iskustva, istakla jeda je vrlo teško izbjeći svađe na relaciji svekrva–snaha i tašta-zet i da jedna trećina svih parova iskusi blagi do veći sukob sa rodbinom tokom braka. Veća vjerovatnoća za sukobe je najosjetljivije vrijeme braka, to jest ono kada parovi postanu roditelji.

Doktorica Burger predlaže par trikova kako dobiti najviše iz odnosa sa svekrvom i kako reagovati u situacijama gdje se kriju potencijalne svađe.

Prije obraćanja svekrvi, razgovarajte sa suprugom

Nema smisla rješavati probleme sa svekrvom, ako svoje mišljenje niste usuglasili sa suprugovim i zajednički utvrdili problem.  Jer, ako ‘napadnete’ svekrvu, muž bi mogao reagovati obrambeno, bez obzira slaže li se s vama ili ne i lako biste mogli izgubiti njegovu podršku, a da nije čuo obje strane. Iskreno recite suprugu što vam smeta i zašto i tada neka baki pristupi onaj ko lakše s njom postigne kompromis, bitno je da imate isti cilj. Na ovaj način lakše ćete zadržati dobre odnose sa svima.

Nemojte baku zamoliti da nešto prestane raditi, zamolite je za pomoć

Iako ste se i vi i muž složili da vam bakin način disciplinovanja i odgajanja djeteta ne odgovara, nemojte odmah samozadovoljno otrčati i negodovati. Zašto? Ako njen način vaspitanja prikažete u negativnom svjetlu, ona će zauzeti obrambeni stav, umjesto da razmisli o onome što joj govorite. Nemojte je kriviti i isticati joj što radi pogrešno, savjetuje psiholog, samo joj objasnite što je ono što vi tražite da ona napravi i što vi očekujete. Dakle, iznesite molbu sa zaključkom da očekujete da bude ispoštovana.

Potrudite se da se svekrva ne osjeti ugroženom i nepoželjnom, a svoju kritiku uputite u „sendviču dvije pozitivne primjedbe“. Na primjer: „Divno ste napravili ovo i ovo, ali bih vas samo zamolila da obratite pažnju na…“

Što kada baka daje savjete o vaspitanju iako joj to nitko nije tražio

Imajte na umu da baka ima pravo na sopstveno mišljenje što se tiče vaspitanja djece, a s obzirom da je podigla i vašeg muža, kojeg ste zavoljeli takvog kakav je, onda nije baš potpuno ‘nesposobna’! Imajte to na umu koliko god dugo možete,  a posebno u trenucima kad je želite “zaskočiti” zbog njenog ponašanja.

Ako dođe vrijeme kada jednostavno više ne možete trpjeti, sjedite zajedno s mužem i porazgovarajte s bakom. Recite joj koliko cijenite njenu pomoć i vaspitne metode, ali da očekujete isto tako da ona poštuje vaše, posebno jer se razlikuju od njenih.

Razmislite o njenom motivu

Kada poželite svekrvi reći da va sostavi na miru, razmislite dvaput i pogledajte situaciju iz drugog ugla: unuk u životu možda je dao novu svrhu njenog postojanju. Ako provodi previše vremena s unukom, a nedavno je iskusila gubitak i postala udovica, doktorica Burger predlaže da joj vremenom obzirno predstavite neke druge hobije i interesovanja kojima bi se mogla posvetiti.

Izvor: Dječja posla

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply