Deset savjeta za uspjeh djeteta u školi

ucenje2

Ne bi trebalo da bude nikakvo iznenađenje činjenica da uspjeh ili neuspjeh u školi počinje kod kuće. Brojne studije ukazuju na povezanost loših postignuća u školovanju i faktora kao što su nedostatak sna, loša ishrana, gojaznost, kao i nedostatak roditeljske podrške.

Dobra vijest je da iste studije pokazuju veće rezultate testova kod đaka koji žive u kućama u kojima postoje zdrave navike, redovna rutina i dobra komunikacija. Kako da učinite da vaše dijete krene u školu ove jeseni sa najboljim mogućim polaznim osnovama? Pročitajte ove savjete i posmatrajte napredovanje djeteta.

Njegujte i podstičite zdrave navike

Ni vi ne možete dobro obavljati poslove ako se ne osjećate dobro. Da bi dijete imalo najveće šanse za uspjeh u školi, provjerite da li postoje zdrave navike kod kuće. Odredite vrijeme za spavanje koja obezbjeđuju djetetu dovoljno sna i neka ima zdrav, kvalitetan doručak svakog jutra. Podstičite vježbanje, i ograničite vrijeme pored TV-a, uz video igrice, ili računar.

Održati rutinu

Većina djece lijepo prihvata rutinu koje je od pomoći da se organizuju radni dani. Na primjer, dijete može da se samo oblači, spremi svoj krevet, i doručkuje, zatim samo spremi svoju užinu i spakuje svoju školsku torbu sa završenim zadacima. Kada se vrati kući u popodnevnim satima, mama mu daje ručak, a ono nakon toga radi domaći zadatak, dok majka priprema večeru. Vaše rutine mogu da se razlikuju od ovoga, ali ključ je da je isti svaki dan tako da dijete zna šta da očekuje.

Kreirajte startno mjesto

Iskusni roditelji znaju da je važno imati određeno mjesto za rančeve, jakne, cipele, patike, opremu za fizičko, likovno i razni drugi svakodnevni školski pribor. Možemo ga nazvati “startno mjesto‘’.  To može biti mjesto pored vrata, na primjer.  Kako god da ga zovu, to je mjesto gde vaše dijete može da organizovano drži predmete koji su mu potrebni za školu svakog dana. Tako ćete znati gde da nađete stvari za vrijeme jutarnje gužve.

Odredite radni prostor

U školi vaše dijete ima sto na kome radi. Postoji dosta svjetlosti, dovoljno krede pored table i dovoljno prostora za rad. Zašto ne obezbijediti isti tip okruženja za domaći zadatak? Ako se odredi domaći prostor za rad, to često čini rad lakšim i zabavnijim djeci koja treba da završe zadatke kod kuće.

Čitajte djetetu, ponovo, i ponovo, milion puta

Često se kaže da djeca provedu prvih nekoliko godina učeći da čitaju, a ostatak života da čitajući da bi nešto naučili. Pisana riječ je ‘’kapija’’ za sva učenja, i što ste više ste pročitali svom djetetu, veće su šanse da postane tečni čitač željan čitanja. Pokušajte da sjednete sa svojim djetetom da pročitate ponešto svakog dana, pružite mu obilje mogućnosti da vam čita naglas, I to će ga prije svega zabaviti. Značaj čitanja djetetu se ne može dovoljno naglasiti. Ipak to ne bi trebalo da bude razlog za stres.

Stalno učite

Vaše dijete možda je preraslo predškolski uzrast. Uprkos tome kućno obrazovanje je i dalje važan dio njegovog ukupnog iskustva učenja. Postoji stav da je na školama i nastavnicima da sve objasne, da bi se obijezbedilo da je ono što djeca nauče provjereno i bezbjedno. Nastavnici treba da urade najveći dio. Ipak, roditelji moraju da popune ‘’rupe’’ dobrom podrškom kod kuće. Nađite načine da učite dijete tokom dana. Na primjer, kuvanje kombinujte sa elementima matematike i nauke. Koristite vrijeme kada pravite večeru kao priliku da djeca čitaju i slijede uputstva, ili kako bi razgovarali o pretpostavkama (npr “Šta će se desiti kada umutim bjelanca?”).

Prednjačite u učenju

Djeca uče na primjerima. Neka vas deca “uhvate” u čitanju. Odvojte vreme da savladate nove veštine I razgovarajte o svojim iskustvima sa decom. Sedi u blizini i plaćajte račune ili radite neki drugi  “domaći zadatak”, dok vaša deca rade svoj. Ukoliko želite da prikažete visok stepen radne discipline i stalno traženje mogućnosti učenja za sebe, vaša djeca će početi da taj model ponašanja primjenjuju i u svojim životima.

Razgovarajte često
Da li znate kako se vaše dijete osjeća o svojoj učionici, sa učiteljicom, i svojim drugovima iz razreda? Ako ne znate, pitajte. Razgovarajte sa djecom o tome šta im se dopada, a šta ne u školi. Dajte im šansu da izraze svoje strahove, uzbuđenja ili razočarenja u svakom danu  i nastaviti da ih podržavate i podstičete hvaleći njihove uspjehe i napore.

Pokažite interesovanje

Nemojte ograničiti podršku djetetu samo na sebe; učinite da ga i nastavnici podrže. Nastojte da ostvarite dobar kontakt sa školom, upoznajte nastavnike i ostanite u redovnom kontaktu telefonom ili e-mailom, tako da možete razgovarati o svim problemima koji se pojave. Ne samo da ćete otvoriti put za svoja pitanja, već ćete u isto vrijeme učiniti da nastavnicima bude lagodnije da vas pozovu ukoliko su zabrinuti bilo čime što je vezano za vaše dijete.

Očekujte uspjeh

Možda je najvažniji način na koji možete podržati napore svog djeteta u školi, očekivati da ono uspije. To ne znači da zahtijevati da bude najbolji student ili najbolji sportista ili najbolji umjetnik. Umjesto toga, neka zna da očekujete da da “sve od sebe”, pa će i ono biti ponosno na svoja postignuća.

Ako svoja očekivanje jasno izrazite i obezbijedite kod kuće okruženje koje promoviše učenje, vaše dijete će imati veće šanse da bude najbolji đak prema sa svojim mogućnostima.

Izvor: pedijatar.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply