Kako prepoznati prve znakove trudnoće

prvi znacitrudnoce

U ranoj trudnoći postoje nesigurni, vjerovatni znakovi trudnoće, koji mogu biti simptom i nekih drugih stanja, zato se ne treba previše oslanjati na njih, ali ukoliko su prisutni, posebno u većem broju, mogu pobuditi sumnju u trudnoću.

Rani znakovi trudnoće različiti su kod žena:

Izostanak/kašnjenje menstruacije vjerovatni je znak trudnoće, koji će kod većine žena pobuditi sumnju na trudnoću. Dvoumljenje oko trudnoće najbolje je riješiti testom na trudnoću (određivanjem betaHCG u urinu ili krvi), i odlaskom na ginekološki pregled. Ukoliko se radi o trudnoći, test iz urina će biti pozitivan nakon izostanka menstruacije, dok će test iz krvi biti pozitivan ranije, već nekoliko dana nakon oplodnje.

Implantacijsko krvarenje povezano je s „usađivanjem“ oplođene jajne ćelije u matericu. Ponekad se ovo krvarenje može poklopiti s terminom očekivane menstruacije, što kod nekih žena može izazvati dvoumjenje. Najčešće je implantacijsko krvarenje manje obilno i kraćeg trajanja u odnosu na menstruaciju, ponekad tek naznačeno. S obzirom da krvarenje u ranoj trudnoći može biti i znak nekih komplikacija, najbolje je posjetiti ginekologa.

Zbog usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu, mogu se javiti kontrakcije, koje žena osjeća kao grčeve u donjem dijelu stomaka. Kod određenog broja žena grčevi se javljaju i u periodu PMS-a i za vrijeme menstruacije, ali grčevi zbog implantacije su jačeg intenziteta. Ponekad, uz grčeve, prisutna je i bol u leđima (lumbalni dio kičme).

Mučnina je čest vjerovatni znak trudnoće. Za neke nepravedno nazvana „jutarnja“ jer zna potrajati cijeli dan. Na mučninu se može nadovezati i na povraćanje, različitog intenziteta. Dok lakši oblici ne zahtijevaju liječenje, kod težih je potrebna hospitalizacija. Iako postoji nekoliko teorija o nastanku mučnina i povraćanja, najviše prihvaćena teorija smatra da ovi simptomi nastaju zbog novog hormonskog statusa, posebno hormona koji se luči u trudnoći, betaHCG-a. S obzirom da je njegov vrhunac lučenja između 10.-12. sedmice trudnoće, nakon čega se vrijednosti smanjuju i ostaju niske do kraja trudnoće, tako i mučnine i povraćanje izlaskom iz prvog trimestra trudnoće za veliku većinu žena jenjavaju.

Nepodnošenje određene hrane, kao i želja za tačno određenom hranom, su znakovi koji vrlo rano mogu pobuditi sumnju na trudnoću.

Kao rani znak trudnoće može biti prisutno i nepodnošenje mirisa koji su se do trudnoće normalno podnosili (napr. miris jutarnje kafe, paste za zube, parfema isl.), što je rezultat povečane količine estrogena u trudnoći.

Opstipacija i nadutost su rezultat hormonskih promjena u trudnoći. Progesteron, čija je glavni zadatak stvaranje optimalnih uslova za rast i razvoj bebe u materici, relaksira mišićne niti materice. Kod pojedinih trudnica njegovo smirujuće djelovanje jače se osjeća i na mišićne i crijeva čime se probava usporava i dovodi do navedenih simptoma.

U trudnoći se zbog hormonskog uticaja mijenja tkivo dojki, postupno se pripremajući za dojenje. U ranoj trudnoći, kao nesigurni, vjerovatni znak, javlja se osjećaj topline u dojkama, napetost, pojačana osjetljivost, i ponekad izraeajnija bol u dojkama. Iako se ovi simptomi javljaju kod nekih žena u okviru PMS-a, u ranoj trudnoći su naglašeniji. Ponekad se može uočiti i brzo tamnjenje areola dojke.

Češće mokrenje danju, kao i mokrenje noću, može upućivati na trudnoću. Bubrezi trudnice počinju „pojačano“ raditi, a materica svojim rastom pritiska na mokraćnu bešiku. Važno je isključiti infekciju bešike.

Povišena bazalna temperatura nastaje zbog uticaja progesterona. U menstrualnom ciklusu, nakon ovulacije, zbog porasta nivoa progesterone dolazi I do porasta bazalne temperature. Ukoliko ne dođe do trudnoće, nivo progesterone pada, a s njom i bazalna temperature. Ukoliko do trudnoće dođe, progesteron je u porastu, a trudnica može imati temp do 37,5.

Žene mogu iskusiti i umor, pospanost, vrtoglavicu, i rijetko nesvjesticu, kao rezultat hormonskih i neuro-vegetativnih promjena. Česte su i promjene raspoloženja, i glavobolja. Ukoliko je neizbježno za glavobolju se u trudnoći može koristiti paracetamol.

Izvor: Ordinacija.hr

Leave a Reply