Zašto bebama opada kosa?

frizura

Opadanje kose kod beba nedugo nakon porođaja sasvim je normalna pojava koja ne treba da zabrinjava roditelje. Razlog tome je hormonske prirode.

Prije rođenja beba je imala vrlo visok nivo hormona u svom tijelu koje su do nje dolazile preko posteljice, a nakon rođenja njihov nivo vrlo brzo počinje opadati. Uvođenje hormonske ravnoteže privremeno zaustavlja rast bebine kosice i kod mnogo beba dolazi i do potpunog opadanja kose s kojom su rođeni.

Vrlo brzo nakon što kosa otpadne nova počinje s rastom. Kratko vrijeme kosa djeteta može izgledati vrlo neuravnoteženo, ali nova, jača kosa vrlo brzo će prekriti mjesta koja su bez kose.

Kod beba se često javljaju i područja bez kose, takozvane „zakrpe“ do kojih dolazi zbog spavanja u istom položaju. To je obično dio glavice koji beba trlja o madrac ili sjediše u automobilu tokom spavanja, pa se uslijed toga nježna i tanka bebina kosa lomi.

Što učiniti kada kosa počne otpadati?

Vi tu jako malo možete učiniti jer je to sasvim normalan razvojni proces kroz koji djetetov organizam mora proći.

Kada se zabrinuti?

Ako beba i dalje gubi kosu čak i nakon što je nova porasla, pogotovo nakon 6. mjeseca starosti, tada se obratite vašem pedijatru. Ponekad opadanje kosice može biti znak da se radi u nekom prehrambenom problemu, odnosno da djetetu možda nedostaje gvožđa u krvi.

Što učiniti ako je beba potpuno ćelava?

Ako je utvrđeno da je beba zdrava, ostaje vam samo uživati u jednostavnom pranju glavice bez kose. Ako beba ima vrlo malo ili nimalo kosice to ne znači da će imati malo kose kasnije, samo da joj treba dovoljno vremena!

Izvor: Index.hr

Leave a Reply