Kako prepoznati lošu dadilju?

dadilja2

Nije lako znati radi li dadilja odnosno teta koja čuva djecu svoj posao onako kako bi trebalo. Da bi to saznali ili ako postoji sumnja, roditelji posežu za mjerama predostrožnosti poput nadzornih kamera i slično. Ipak, često je moguće saznati je li sve u redu i na manje drastičan način.

Sljedeće situacije mogu biti znak za uzbunu.

Dijete se ne raduje kad vidi dadilju i postaje povučeno i uznemireno

Naravno da dadilja ne može zamijeniti mamu ili tatu, ali dijete bi trebalo da voli dadilju i vjeruje joj. Možda se dadilja i dijete nisu uspjeli povezati ili dadilja djetetu ne pruža dovoljno topline. U svim međuljudskim odnosima, emotivna poveznost (često je nazivamo “hemija”) je jako bitna.

Dadilja ne priča o tome kako je provela dan s djetetom

Kako dijete i dadilja provode vrijeme ne bi trebalo da bude tajna. Kada dođete kući, želite čuti što se događalo dok ste bili odsutni. Ukoliko dadilja nevoljno razgovara o tome, onda nema dobru komunikaciju s vama ili nešto krije.

Djetetu se događaju nezgode koje je jednostavno izbjeći

Dadilja mora stalno imati dijete pod nadzorom i u svako doba znati što dijete radi, kako bi spriječila povrede. Možda ostavlja dijete bez nadzora dok ono spava ili se igra. Djeca koja puze ili uče da hodaju su sklonija povredama ali obratite pažnju ako se povrede nalaze na mjestima poput stomaka, lica, ušiju i bedara.

Dadilja ne parti vaše upute

Dadilja je dio tima koji brine o djetetu, zato se ne smije ponašati kao da bolje od vas poznaje dijete i njegove potrebe. Dadilja ne smije insistirati na postupcima koje roditelj nije odobrio.

Dadilja kritikuje roditelje

Ukoliko dadilja ima nametljive primjedbe na način na koji podižete svoje dijete, ne radi u timu. Roditelji bi svakako trebalo da pozitivno reaguju na konstruktivne predloge osobe koja provodi jako puno vremena s djetetom. Ali, ako imate osjećaj da s dadiljom jednostavno “niste na istom nivou”, pogotovo po pitanju osnovnih djetetovih potreba poput hrane, spavanja i bezbjednosti, vaš odnos neće funkcionisati na duže staze.

Dadilja često kasni

Izuzetno važna karakteristika dobre dadilje je pouzdanost. Nepouzdani staratelj će vas ostaviti na cjedilu kad vam je najpotrebnije. Pronađite nekoga koje posvećen poslu i obzirniji prema vašim potrebama. Sporost i česti izostanci mogu ukazivati na nemarnost i u drugim, za dijete važnim segmentima njenog posla.

Dijete često izgleda neuredno i prljavo

Ako dadilja ne može voditi brigu o osnovnim stvarima, to može biti znak da nije u stanju ispunjavati potrebe vašeg djeteta.

Njene priče “ne drže vodu”

Nikad ne tolerišite onoga ko krade, laže ili vas obmanjuje na bilo koji način. U osobu koja čuva vaše dijete bi trebalo da imate povjerenja.

I na kraju, kad se zbog dobrobiti vašeg djeteta, uvijek preispitujte i nikada, baš nikada ne zanemarujte svoj roditeljski instinkt.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply