Rituali za uspavljivanje bebe

bebaspavaMnogi stručnjaci za dječji razvoj preporučuju roditeljima stvaranje rituala uz koji će se beba opustiti i na ugodan način utonuti u san. Kasnije će ritual ujedno biti i znak da je vrijeme za spavanje pa može pomoći da izbjegnete borbe s djetetom oko odlaska u krevet. Ovo su neke od najpopularnijih i najučinkovitijih rutina uspavljivanja!

Kupanje pa spavanje

Iako bebe ne treba kupati svaki dan (što su novije preporuke pedijatara i neonatologa), večernje kupanje jedan je od najčeših rituala prije odlaska na spavanje. U kupku za bebu, kako savjetuju aromateraputi, slobodno možete dodati kap lavande i kap mandarine u kašičici nekog baznog ulja – bademovog, maslinovog. “Ta ulja će pomoći bebi, a i mami, da se opusti i umiri. Lavanda će blagotvorno djelovati na respiratorni sistem, a mandarina će pomoći kod eventualnih grčeva i problema s probavom.

Dojenje ili bočica

Dojenje je dio plana prirode za umirivanje i uspavljivanje odojčeta. Ustvari, mlijeko sadrži protein koji podstiče san i pomaže djetetu da odluta u zemlju snova. Mala odojčad takođe vrlo brzo zaspu i kad se hrane na bočicu, piše pedijatar dr. William Sears u knjizi Kako uspavati dijete. I mnoge mame i tate su se uvjerile da je to najjednostavnija i najučinkovitija metoda uspavljivanja, iako je poželjno da ne bude i jedina. I kad prestanete dojiti, ili koristiti vještačku formulu, šoljica toplog mlijeka može ostati ritual prije spavanja kroz djetinjstvo pa i u odrasloj dobi.

Podsjetnik na sigurnost maternice

povijanjeNajčešće podstaknute savjetima američkog pedijatara dr. Harveyja Karpa iz knjiga Najsretnija beba u kvartu, neke mame u prvim mjesecima povijaju svoje bebe da bi ih umirile i uspavale. Povijanje je inače metoda koja se koristila i prije više hiljada godina, a u nekim porodilištima bebe i danas rutinski povijaju. Cijelo bebino tijelo, do vrata, zamota se u laganu dekicu kako bi se ograničili pokreti rukama i nogama, koji na neke bebe djeluju uznemirujuće. Ovako umotane, bebe se osjećaju sigurno, kao u materici.

Postupak povijanja1. Dekicu postaviti na krevet tako da izgleda kao dijamant.
2. Gornji ugao dekice preklopiti tako da dodiruje sredinu dekice.
3. Postaviti bebu na dekicu tako da joj je vrat položen na gornju iicu dekice.
4. Bebinu desnu ruku treba držati uz tijelo. Ako se opire, ne treba odustati, već se samo malo strpiti i ruka će se izravnati.
5. Dok se drži bebina desna ruka, treba prebaciti dekicu s njenog desnog ramena i čvrsto je zavuči ispod tijela. Ako nije dovoljno čvrsto, beba će je vrlo lako izvući.
6. Sada treba izravnati njenu lijevu ruku i donji ugao dekice prebaciti preko bebinog lijevog ramena.
7. Dekicu kod lijevog ramena treba spustiti do bebinih grudi.
8. Držeći dekicu na bebinim grudima, treba prebaciti zadnji ugao dekice preko bebinog tijela. Na taj način se dobije remen koji spriječava da se dekica odmota. Kraj dobijenog remena treba zakačiti za prednji dio dekice.

Spavaj mi, spavaj …

Što majka intuitivno radi kada treba smiriti i uspavati svoje dijete? Pjevuši, upravo zato što intuitivno zna da će joj njen glas pomoći da smiri svoje dijete. Dijete prepoznaje njen glas koji mu daje sigurnost. Sve uspavanke imaju polagani, ljuljajući tempo, što pomaže djetetu da se smiri. Uspavanke pomažu djeci da se opuste, a uz to razvijaju muzičku nadarenost i ljubav prema muzici.

Opuštajuća masaža

Isto kao odrasli, i djeca mogu uživati u masaži, već od svojih prvih mjeseci. “sim što utiče na emocionalni i motorički razvoj i poboljšava imunitet, masaža omogućava djetetu da se relaksira i poboljšava kvalitetu njegova sna. Masaža je zbog toga jedan od idealnih rituala za uspavljivanje, koji ujedno na poseban način jača osjećaj bliskosti s mamom, ili drugom osobom koja ga masira. Masaža bebe

Priča za laku noć

Nikad nije prerano za čitanje djetetu, a priča za laku noć može biti ritual za uspavljivanje tokom cijelog djetinjstva. Istraživanja pokazuju da se djeca, kojoj se čitalo od najranijeg uzrasta, brže razvijaju, pokazuju veće zanimanje za okolinu, bolje komuniciraju, brže uče i to je direktno povezano s njihovim budućim uspjehom. Takođe, istraživanja su pokazala i da je nenadoknadivo ono što nije stimulisano u ranom djetinjstvu. Ritual čitanja je važno stvoriti u tačno određenom terminu, naveče prije spavanja ili uz poslijepodnevni odmor.

Izvor: klokanica.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply