Učenje slova na zabavan način

Sve je više roditelja koji ne čekaju da njihova djeca krenu u školu da bi naučila prva slova. Naravno,  ima i onih koji se vode devizom: “Neka bude dijete što duže, a učiće kad bude moralo”.

Sve dok pratite intelektualni i psiho-motorni razvoj djeteta ne možete poraniti s podučavanjem. Treba ih podsticati na učenje i “učiti da uče” od malih nogu. Ako je vjerovati profesoru Ranku Rajoviću sve sive ćelije, iliti sinapse, koje se u prvom periodu života djece ne koriste (čitaj ne podstiču i ne aktiviraju igrom i učenjem) izumiru.

Dakle, slobodno učite svoju djecu i prije nego što krenu u školu – slova, brojeve, oblike i sve ostalo što vam se učini da mogu da prihvate i nauče. Nećete im na taj način oduzeti djetinjstvo niti uskratiti vrijeme za igru. Svaki trenutak koji provedu s vama u učenju kroz igru za njih je milion puta veći užitak od gledanja crtanog filma ili igranja igračkama. A o tome koliko je korisnije nećemo ni da govorimo… Naravno, ne treba ni pretjerivati.

Najbolje bi bilo da ustanovite neki raspored kojeg ćete se, koliko god ste u mogućnosti, držati. Sat vremena učenja kroz igru svakog dana je sasvim dovoljno. Ostatak vremena za igru dozvolite djetetu da samo organizuje, uz vaše smjernice.

Evo jednog sjajnog primjera kako da na zabavan način djecu naučite azbuku. Nema tog djeteta koje ne voli da sjecka papiriće niti ima djeteta koje ne voli vozove. Napravite vozić od samoljepljivog papira (potražite onaj koji se lako odljepljuje i koji neće oštetiti zid) i po njemu ispišite slova, kao na slici, samo bez ovih okruglih naljepnica:

naljepnice

Zatim stavite neki selotejp u boji na stikere na zid, tako da bude ljepljiv s obe strane. Isjecite male kružiće od papira i ispišite slova azbuke. Ako je dijete manje, možete mu olakšati tako što ćete uskladiti boje. Npr, slova A i B su na zelenom papiru i na zidu i na kružićima. Ako dijete već dobro poznaje boje, onda možete malo i zakomplikovati i izmiješati slova i boje.

naljepnice2

Garantujemo da će vaš mališan mnogo više uživati u ovoj igri nego u igranju akcionim figuricama ili lutkama. Učenje i zabava uvijek idu zajedno, to bi trebalo da nauči svako dijete!

naljepnice3

Šablon za lokomotivu možete preuzeti OVDJE.

Izvor: Zelena učionica

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply