Koji simptomi najavljuju nicanje prvih zubića?

bebazubici

Poznato je da nicanje prvih zubića uglavnom ne prođe glatko. Kada će to biti zavisi od djeteta do djeteta i vremenski raspon je zaista širok, dok kod nekih beba prvi nikne već oko trećeg mjeseca, neke bebe budu bez zuba do osmog ili devetog mjeseca života. Čak i kada je nicanje zubića u pitanju, genetika igra veliku ulogu.  Ako ste vi rano dobili prve zube, velika je vjerovatnoća da će i vaše dijete.

Zanimljive činjenice o nicanju zubića:

– Ranije niču kod djevojčica nego kod dječaka.

– Rast zubića obilježen je brojkom četiri. Kada krenu da niču možete očekivati četiri nova zuba svakih 4 mjeseca.

– Djeca obično imaju sve mliječne zube u uzrastu od 2,5 godine.

– Razmak između mliječnih zuba ne znači da će tako rasti i trajni. Ne zabrinjavajte se, uživajte u lakšem čišćenju zuba.
 
Simptomi koji ukazuju na skori rast prvog zubića:

Balavljenje – Beba će neprestano balaviti, što može uzrokovati neke od sljedećih simptoma.

Osip na licu – Kako će bala neprestano prekrivati bebino lice, posebno noću, nije nebično da se kod bebe pojavi osip na području oko usta i na bradi. Balu brišite mokrim mekanim peškirom i toplom vodom da ne bi dodatno pojačali osip.

Proliv je još jedna od posljedica pretjeranog izlučivanja bale. Zbog rijetke stolice vrlo često se pojavljuje i pelenski osip. Redovno mažite bebinu guzu i ostavite bebu nakon presvlačenja malo golu da bi krema upila i guza potpuno osušila prije nego opet stavite pelenu.

Povišena tjelesna temperatura – Ovo je sasvim normalan simptom rasta zubića. Zbog probijanja mekog zubnog mesa tvrdim zubićem dolazi do povišene temperature koja obično ne prelazi 38°C. Ukoliko temperatura ne pada, obratite se pedijatru kako bi vas savjetovao o uzimanju lijeka za snižavanje tjelesne temperature ukoliko je potrebno.

Beba sve grize – Kako bi si olakšali bol i nelagodu bebe neprestano pokušavaju desni damasiraju nečim, pa će im tako poslužiti sve što dođe pod ruku. Igračke, vaš prst, krevetić, sve je dobro za pravu masažu. Prije samog izbijanja zubića, beba će sve snažnije stezati predmete desnima, pa će se ponekad i povrijediti i ova masaža će završiti suzama. Ponudite bebi nešto hladno i tvrdo poput guma namijenjenih upravo olakšanju prilikom rasta zubića koje možete staviti u zamrzivač prije korištenja.

Nesanica – Rast zubića ne odmara noću, pa čak i prave spavalice se često bude kada zubići krenu da niču.

Odbijanje hrane – Sasvim je normalno da beba manje jede kada je muče zubići. I dojenje i hranjenje na bočicu za bebu može biti vrlo bolno. Tada pokušajte djetetu ponuditi hranu rashlađenom kašičicom. Kašice neka budu hladne, a sokiće ili čajeve možete staviti u zamrzivač i napraviti sladoled od njih, i tako ga ponuditi djetetu.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply