Nekoliko zanimljivosti o roditeljstvu u Holandiji

holandija

Joanna Goddard, full-time bloggerka piše zanimljive tekstove istražujući kako je biti roditelj i odgajati dijete u različitim dijelovima svijeta. Ovo su neke zanimljivosti o roditeljstvu u Holandiji:

1. U Holandiji se gotovo svuda ide biciklom, nigdje se ne može vidjeti toliko roditelja s dječjim sjedištima pričvršćenim za biciklo ili kako ravnopravno guraju pedale uz mamu i tatu.

2. Na jednom biciklu ponekad se može naći i više sjedišta, dva, tri, ponekad čak i četiri. Djeca u Holandiji vrlo rano počnu da voze biciklo. Ravnotežu uče da održavaju na drvenim malim biciklima bez pedala.

3. Voze se bicikla po svim vremenskim uslovima, čak i djeca, koja su često, prema standardima drugih naroda, premalo zaštićena od hladnoće.

4. Holandija je jedna od rijetkih zemalja zapadnog svijeta u kojoj je sasvim normalno roditi kod kuće. Čak 20 odsto ukupnih porođaja u Holandiji se odvija kod kuće, za razliku od oko 2 odsto koliki je prosjek npr. u SAD-u. Holanđani takođe trudnoću tretiraju kao normalnu pojavu i trude se lišiti je svega medicinskog. Ako nemate nikakvih problema, niti rizičnu trudnoću, ne žurite u bolnice koje su pretrpane, nego jednostavno – pozovete babicu.

5. Majke dobijaju 16 sedmica porodiljskog odsustva, od čega najmanje 4 moraju iskoristiti prije termina. Nakon toga imaju pravo i na neku vrstu roditeljskog odsustva, ako kod istog poslodavca rade najmanje godinu.  Pravo na dopust imaju oba roditelja. Taj dopust ipak nije regulisan kao naš, gdje se može biti kod kuće s djetetom, već se sedmično možete odvojiti nekoliko sati koje ćete koristiti izlazeći s posla da biste bili s djetetom.

6. Djeca u neku vrstu jaslica kreću već s oko tri mjeseca života, kada se majci završi porodiljsko bolovanje. Jaslice su izuzetno kvalitetne i ima ih dovoljno. Majkama se nudi puno honorarnih poslova, pa djeca u jaslicama ustvari borave malo, oko dva dana sedmično, jer je radno vrijeme moguće dobro iskombinovati.

7. Srijedom, djeca ne idu cijeli dan u školu, već pola dana, pa jedan od roditelja mora uzeti poslijepodne slobodno. Ravnoteža privatnog i poslovnog života je jako dobra, i većina poslodavaca poštuju takav izbor svojih zaposlenih. Ponuda poslova koji omogućavaju fleksibilnost je zaista velika.

8. U Holandiji postoje sjajna igrališta, pored kojih se nalaze kafići i restorani. Sprave za igranje su zaista impresivne, a roditelji koji dovode djecu u park razvili su posebnu kulturu piknika i nerijetko ispijaju vino dok se djeca igraju. Dvije zanimljivosti: Holanđaninemaju ljuljaške u parkovima (ko zna zašto?) i mnogi smatraju da djeca ne bi u parkovima trebalo da imaju sunđeraste antistresne podloge, već bi trebalo da nauče kako da očvrsnu.

9. Holanđani su jako srdačni, ali na nekom dubljem i intimnijem nivou ih je u stvari teško upoznati. Mamama je zato puno teže uspostaviti prisne veze, a kada nekoga i upoznate, Amsterdam je na primjer takav tip užurbanog grada, da postoji velika mogućnost da se taj neko kroz mjesec dana odseli.

10. Holanđani su dosta prizemljen narod, a njihov motto doslovno je „Budi normalan, to je već dovoljno ludo“. Niko ne voli da se previše ističe u gomili i hvali svojim uspjesima, a tako odgajaju i djecu. U Holandiji malo ko ima potrebu da ima dijete „koje je prvo progovorilo“, „dijete koje svira klavir s godinu“, „pobjednika u svim sportskim disciplinama“ itd.

11. Svake godine u aprilu, u Holandiji se organizuje „dječja pijaca“ na kojoj mališani prodaju i kupuju korištene igračke. Možete se riješiti igračaka koje više ne koristite, povoljno nabaviti nove, a klinci se veoma zabavljaju prodajući, kupujući, pa čak i cjenkajući se.

12. Mala djeca od najranijeg uzrasta žvaču korice hljeba i džinovske ‘grisina krekere’. Standardni dječji doručak uključuje hljeb posut čokoladnim mrvicama kojima mi inače ukrašavamo kolače i torte.

13. Većina restorana ima dječji kutak – mjesto za dječju igru ili barem kutiju s igračkama.

14. Djevojčice su vrlo emancipovane i uče ih da se izbore za sebe i svoje mišljenje od malih nogu. Odgajanje djevojčica se ne razlikuje previše od načina odgajanja dječaka.

Izvor: Dječja posla

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply