Šta je važno znati prije izbora prve školske torbe?

torba

Kako pomoći djeci da se pravilno razvijaju i ne ugroze zdravlje? Jedan od načina je pravilan izbor školske torbe, radnog stola i stolice. Ovo je posebno važno za đake prvake.

Većina djece ovog uzrasta još nema dovoljno zrele mišiće kojima treba da nose sopstveno tijelo, a uskoro treba da ponesu nekoliko kilograma knjiga i pribora. Zato prije svega treba povesti računa o veličini i težini prazne školske torbe. Kako dijete može da nosi istu školsku torbu nekoliko godina, jer nema potrebe kupovati novu svake školske godine, dobro je da bude od kvalitetnog ali prije svega laganog materijala.

Kakva školska torba se preporučuje?

Ranci su se pokazali kao dobar izbor jer ih djeca nose na leđima što se svakako preporučuje zbog rasterećenja kičmenog stuba. U kupovinu ne treba ići bez djeteta jer veličina treba da odgovara konstituciji djeteta. U prvi razred polaze djeca sa 18, 25 ali i sa 44 kilograma pa je važno da dijete proba torbu koju će nositi. Nikako ne treba kupovati veću jer dijete neće da poraste toliko u naredne 2-3 godine koliko i najkvalitetnija torba može da traje. Dno ranca ne smije da ide ispod struka, a vrh mora da bude ispod linije ramena. Ako je ranac veliki dijete će ga vjerovatno i napuniti stvarima, često nepotrebnim. Prije kupovine takođe treba provjeriti kolika je najveća knjiga koju dijete treba da nosi, da se ne bi dogodilo da torba ne može normalno da se zatvori.

Težina školske torbe

Stručnjaci su izračunali da je dozvoljena težina koju dijete smije da nosi 10-15% njegove tjelesne težne. To znači da dijete koje ima 20 kilograma ne smije da nosi školsku torbu koja ima više od 2-3 kilograma. Zato treba voditi računa o veličini i težini pribora (sveske sa manje listova i bez debelih korica, pernice sa što manje olovaka i flomastera). Povremeno izmjerite ranac i ako prelazi dozvoljenu težinu pogledajte da li dijete nosi stvari koje nisu neophodne.

Detalji koji znače

Na leđnoj strani treba da postoji ojačanje, naramenice treba da budu široke i mekane da se ne usjecaju u ramena. Najbolje je da postoji i kaiš koji se zakopča oko struka i tako dobije još jedna tačka oslonca.

Kako pravilno nositi torbu?

Ako sveske i knjige nisu pravilno spakovane takav ranac može da poremeti ravnotežu djeteta pri nošenju, a može da dovede i do pada pri naglom podizanju ili skidanju. Prvo treba staviti na leđnoj strani veće i teža knjige, pa naprijed manje i lakše.

Pravilno nošenje ranca je takođe važno, nosi se na oba ramena, nikako prebačen preko jednog, ili u ruci. Izuzetak su ranci sa točkićima, koji su jako praktični i maksimalno rasterećuju dijete, a ima ih i na našem tržištu.

Dodatni pribor, blok, opremu za fizičko ne nosi svakog dana pa ne treba kupovati veću torbu zbog toga, to može da ponese u posebnoj kesi.

Posledice neadekvatnih školskih torbi

Posledice neadekvatnih školskih torbi i nepravilnog nošenja su loša držanja i deformiteti kičmenog stuba i stopala. Koliko je to često kod djece školskog uzrasta ali i studenata govore rezultati redovnih sistematskih pregleda. Iz godine u godinu procenat onih kod kojih se ovi problemi javljaju kao i stepen izraženosti je sve veći. To se takođe odražava i na cjelokupno zdravstveno stanje djece kao i na koncentraciju pri praćenju nastave, pamćenje, motoričke sposobnosti (izdržljivost, brzinu, spretnost), što sve zajedno utiče na cjelokupan uspjeh u školi. Kada se dijete žali da ima česte glavobolje dok uči, pored problema sa vidom koji je čest uzrok tome, naramenice ranca koje se usjecaju u ramena zbog težine i tako usporavaju normalan protok krvi ka mozgu, takođe mogu uzrokovati glavobolju.

Kako se u prvim danima stiču navike nošenja školske torbe koje ostaju tokom čitavog školovanja jako je važno pokazati djetetu koje polazi u školu kako se pakuju knjige i nosi torba i kontrolisati to kako bi dijete to radilo pravilno.

Izvor: Centar za korektivnu gimnastiku

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply