Bol jer razlog zbog kojeg majke najčešće odustaju od dojenja

dojenje2

Nova globalna studija pokazala je nešto što većina mama već zna – dojenje nije uvijek jednostavno. Iako jeste prirodno, nije svakoj majci mlijeko poteklo kao iz slavine, bez bolova prilikom dojenja ili upala zbog prevelike količine mlijeka.

Studija je obuhvatila približno 13 hiljada trudnica i prvorotki koje su, gotovo jednoglasno, rekle da je dojenje sigurno najbolje za bebu, ali da istrajati u tome nije baš tako jednostavno. Baš kao što svaka mama pažljivo isplanira porođaj, dolazak kući, prve dane s bebom, a rijetko se svi planovi ostvare onako kako je mama zamišljala, tako i svaka namjera da se beba doji godinu ili duže zvuči mnogo lakše u teoriji nego u praksi.

Dvije trećine majki u istraživanju je izjavilo da planira da doji šest meseci (najmanje), a samo 62% tih mama je u tome i uspjelo, pri čemu se ne navodi da li je uz dojenje dijete dobijalo i vještačku hranu.

U studiji su učestvovale majke iz Kine, Francuske, Njemačke, Mađarske, Meksika, Brazila, Turske, Ujedinjenog kraljevstva i SAD koje imaju između 18 i 40 godina i imale su u trenutku anketiranja djecu staru do 2 godine.

Razlog za odustajanje koji navodi većina mama je – bol. Od devet zemalja koje su učestvovale u istraživanju, samo je Kina izuzetak – Kineskinjama je najveći problem bio ustajanje noću da bi se beba podojila. Još dva razloga koja se često navode je taj što nisu naučile da doje pravilno i što ne umiju da procijene koliko je beba jela i kad je gladna, prenosi Zelena učionica.

Ovi rezultati se u velikoj mjeri poklapaju sa tri najveće brige koje trudnice imaju u vezi sa dojenjem – da beba neće umjeti da sisa (26%), da neće moći da izdrže da doje šest ili više mjeseci (17%) i da će dojenje boljeti (14%). Interesantno je da se nigde ne pominje strah od toga da neće imati mleka ili da će mleko biti nekvalitetno, što su kod naših mama najveće brige. Ovo su potpuno neutemeljene strepnje i logično je što se mame širom sveta ovoga ne plaše – zato što su šanse da zdrava mama nema mleka za svoju bebu gotovo ravne nuli, a nekvalitetno mleko ne postoji.

Važno je znati da čak 95% majki može nesmetano da doji svoju bebu i sigurno će imati dovoljno mlijeka. Samo što kod nekih mama uspostavljanje laktacije ide lakše, dok kod drugih to umije da postane prava muka.

Mame koje smatraju da nešto ne rade kako treba, koje osjećaju bol, imaju bilo kakvo pitanje u vezi sa dojenjem ili im treba podrška mogu da kontaktiraju u Crnoj Gori Savjetnice za dojenje udruženja Roditelji putem SOS telefona 067 000 474, ili na Fbook grupi Savjetnice za dojenje udruženja Roditelji.  Osim online i telefonskim putem, mogu da računaju i na besplatnu pomoć u direktnom kontaktu ukoliko su žive u Podgorici.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Nimalo nije jednostavno odrzati dojenje. Za to treba velika volja i upornost, kao i informisanost. Uz veliku zelju da svoju bebu dojim, uspjela sam u tome i vec 9 mjeseci moja beba dobija samo moje mlijeko. Lakse, zdravije i uspostavlja se velika bliskost mame i bebe.

  2. Moja djevojcica je rodjena prije vremena i bila je na neonatologiji 20 dana. Za to vrijeme ja sam kod kuce “uspostavljala laktaciju” na svaka tri sata. Uspjela sam u svom naumu da kad ona izadje ima potpun obrok, uz mnogoooo truda. Nislim da je to nesto najbolje sto sam za nju mogla da uradim. Dojena je 13 mjeseci tako da mislim da sve se moze kad se hoce,kad pistoji zelja i cilj

Leave a Reply