Toplotni stres kod djece u pregrijanom automobilu

dijeteuautomobilu

Bebe i mala djeca nisu u stanju da regulišu svoju tjelesnu temperaturu na isti način kao odrasli. Svake godine, kada su spoljašnje temperature visoke, do nas dođu stravične informacije o nekom djetetu koje je umrlo od toplotnog udara zato što je ostavljeno u kolima.

Iako djeluje da je nemoguće zaboraviti dijete u kolima, ipak, svake godine djeca umiru od toplotnog udara ostavljena u vrelom autu, najčešće slučajno, tako što roditelji ne primjete da je dijete ostalo, ili kada potcijene značaj visoke temperature misleći da će posao obaviti ‘’za čas’’… Ovi smrtni slučajevi su najčešći kod djece uzrasta oko 3 godine.

Čak i sa malo otvorenim prozorom, na samo desetak minuta, ne ostavljajte dijete samo u automobilu, jer tokom vrućih ljetnih dana i to može biti izuzetno opasno za dijete. Osim toga, veća djeca mogu uzrokovati i neku drugu nesreću, jer neće mirno sjediti u automobilu dok vi rješavate obaveze ili obavljate kupovinu.

Uvijek zaključajte vozilo i zatvorite prozore kada parkirate u prostor u kojemu ima djece. Ako uočite da vam je dijete nestalo na kratko iz vida, uvijek provjerite vaš automobil, jer su djeca sklona samostalnom ulasku u automobil.

Ako primijetite dijete samo u vrelom automobilu koje izgleda kao da mu nije dobro, odmah pozovite policiju ili hitnu pomoć. Znakovi hipertermije koji se mogu uočiti na prvi pogled je izuzetno crvena koža, suve usne i nedostatak znojenja.

Još neki od znakova toplotnog udara su: vruća koža, ubrazan ili usporen puls, mučnina, povraćanje i u nekim slučajevima nesvjestica. U tim slučajevima, pokušate hladiti dijete ubrzano dok ne dođe stručna medicinska pomoć.

Evo još nekoliko savjeta za roditelje za putovanje kolima sa djecom:

  • Uvek provjerite zadnje sjedište da se uvjerite sva djeca izašla iz auta kada stignete na odredište.
  • Izbegavajte ometanje tokom vožnje, posebno korišćenje mobilnog telefona.
  • Budite posebno skoncentrisani i svjesni boravka djece u automobilu u uslovima kada se mijenja svakodnevna rutina, na primjer, ako se mijenja osoba koja ih odvozi u školu ili u vrtić ili ako se mijenja uobičajena trasa kojom se djeca voze, jer to može dovesti do zadesnog ostavljanja djeteta u kolima u prvom slučaju ili produženja boravka djeteta u kolima u drugom.
  • Ne postoji ‘’kratko vrijeme’’ tokom koga namjeravate da u periodu sa visokim spoljašnjim temperaturama ostavite dijete u zatvorenim kolima dok ‘’za čas’’ ne obavite posao.
  • Obavezno pozovite osobu koja vozi dijete ukoliko nije stiglo na odrediše ni nakon 10-15 minuta od očekivanog termina dolaska.
  • Ostavite mobilni telefon, torbu ili tašnu na zadnjem sjedištu, tako da vas podsjeti da provjerite zadnje sjedište kada stignete na odredište, posebno ako vozite vise od jednog djeteta.

Izvori: Pedijatar.rs; Mojezdravlje.net

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Strasnoooooo…. Trebalo bi takve nesoje od roditelja zaboraviti u zaključanom autu, i otici da se na “kratko” pozavrsavaju obaveze… Uz obavezno blokiranje otvaranja prozora, i vrata…..

  2. Danas je svako roditelj! Zali Boze! Ne mogu da shvatim kako jedan roditelj, moze da ostavi dijete u kolima da spava na 50 stepeni?!!? Ma uopste da ga ostavi!? Kakve god obaveze da ima treba dijete da povede sa sobom ili da ga ostavi kod nekoga na cuvanje dok ne zavrsi sto ima..nazalost, cijelo.ljeto.citamo tuzne naslove o djeci koja su stradala zbog neodgovornih roditelja!

Leave a Reply