Nošenje starijeg djeteta u trudnoći

majkadrzidijete

Kada ste trudni, a već imate djecu kod kuće, vrlo je vjerovatno da će vas vaš ljekar upozoriti da budete oprezni s dizanjem i nošenjem starije djece. Problem je ustvari u tome što je prilično teško objasniti npr. dvogodišnjacima zašto ih mama ne može podići ili trogodišnjacima zašto ih mama više ne može nositi u krevet.

Stvarnost je da se zapravo većina trudnica ogluši na ovo upozorenje, pa nastavljaju nositi djecu kao i prije. I zato se postavlja pitanje, je li to i koliko opasno?

Prema riječima stručnjaka, tokom trudnoće žene ne bi trebalo da dižu ništa teže od 8 kilograma. I da, ovo uključuje i djecu ako premašuju pomenutu težinu. Pa ipak, dogode se situacije kada ćete ipak morati podignuti svog starijeg mališana, a u tom slučaju bi bilo dobro da znate kako to učiniti na najsigurniji način, tj. da ne uzrokujete nikakvu štetu za sebe ili nerođeno dijete.

Prva stvar na koju morate paziti je da težinu podižete nogama, a da se uključuju leđa i trbušni mišići. Dakle, podizanje obavite iz čučnja ili polučučnja, a da se ne saginjete u struku. Takođe, ponekad se možete jednostavno spustiti na nivo djeteta i izgrliti ga te se pomaziti s njim umjesto da ga podižete.  A kada ga ipak nosite ne morate se bojati da će dijete na vašim rukama nekako povrijediti bebu, jer je ona ipak u materici zaštićena plodovom vodom.

Postoje, naravno, i neki izuzeci. Ako imate kratak vrat materice, imali ste prijevremene kontrakcije ili vam je doktor izričito zabranio podizanje djece – nemojte to činiti.

Jasno je da majka ne želi od sebe „odgurnuti“ svoje starije dijete dok je trudna s drugim. I zato je važno pronaći načine za održavanje bliskosti i povezanosti s djetetom koji mogu savršeno funkcionisati bez podizanja i nošenja. Iskreno mu recite u čemu je stvar i mogli biste ostati iznenađeni koliko će dijete dobro prihvatiti novu bebu u maminu satomaku, čak se i  već sada početi povezivati s njom.

U kasnijoj trudnoći je definitivno najbolje izbjegavati podizanje ičega teškog. Ali to ne znači da ne možete uzeti svoje starije dijete u krilo i igrati se s njim. U stvari, iskoristite što je više moguće ovakvih trenutaka dok ste još sami, jer će uskoro vaša pažnja biti podijeljena na više strana.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. To je jedna od mana kada se ne pravi razmak u godinama izmedju dece…..ne završi se dojenje jednog….dolazi drugo….nosenje jednog….odmah drugo. Neja mi neko kaže da je to lepo i da nije naporno….svaka mu čast. Razmak između dece. ….uzivati u svakom detetu zasebno. …..

Leave a Reply