Izgled i osobine novorođenčadi. Je li sve u redu?

roditelji i beba

Većina roditelja kada dobije prvo dijete ima bezbroj pitanja, a i često ne zna šta je u redu i “normalno”. Zato i prenosimo ovaj tekst koji je posvećen izgledu i osobinama novorođenčadi.

Lice

Lice je prvih dana često nesimetrično zbog položaja djeteta u materici, ali to će se brzo ispraviti. Djetetova koža lica prvih dana može biti plavkasta zbog sitnih tačkastih krvarenja nastalih toko porođaja. Moguće je da bude i crvena i u tačkicama crvene ili bijele boje, ali kako će vam i u porodlištu reći, sve je to dio “čišćenja” kože djeteta nakon rođenja.

Rodin ugriz

Plavkastocrvene mrlje poput madeža na gornjim kapcima i korijenu nosa ili na koži potiljka nazivaju “rodin ugriz”. Do kraja prve godine djetetovog života, mrlja će nestati.

Oči

U prvim danima, kada dijete nakratko otvori oči, nemojte očekivati pravu boju njegovih očiju. Sva novorođenčad ima sivoplave oči. Prava boja očiju tek će poslije biti vidljiva. Kao posljedica porođaja moguće su u prvim danima crvene mrlje na djetetovim beonjačama. Nastaju zbog pucanja sitnih krvnih sudova, bezopasne su i brzo će nestati. Vid se razvija postupno, ali već od prvih dana dijete vidi vaš obris. Moći će vas prepoznati da udaljenosti od 20 do 30 centimetara.

Nos

Na nosiću i licu novorođenčeta vide se bijele, kao griz sitne tačkice – tzv. milije. To su žlijezde lojnice koje se ne smiju dirati, a nestaće tokom prvog mjeseca djetetovog života.

Noge

Blago uvrnute nožice i stopala ispraviće se same od sebe ako su posljedica položaja u materici. Veće nepravilnosti i malformacije liječiće ortoped kojeg je preporučjivo posjetiti već u prvom ili drugom mjesecu nakon rođenja kada svakako vodite dijete na UZV snimanje kukova.

Nokti

Većina djece se rodi s dugim i oštrim noktićima. Nemojte žuriti s rezanjem noktiju jer je prvih dana kožica s unutrašnje strane nokta prirasla visoko pa bi mogli raskrvariti prstiće. Kako si dijete za to vrijeme ne bi izgrebalo lice, navucite mu pamučne rukavice ili mu spustite rukaviće do vrhova prstiju. Kada dođe vrijeme za rezanje noktića, učinite to dok dijete spava.

Polni organ – dječak

Kožica na vrhu polnog organa novoređenog dječaka ne može se povući prema korijenu u prvih tri i više mjeseci. Moguće je da su do trećeg mjeseca mošnice vrlo malene, a testisi, jedan ili oba, nisu spušteni. Takođe potpuno je normalno ako su testisi pokretni; sami se od sebe povremeno spuste u mošnice pa se opet povuku gore.  Ukoliko su u novorođenog dječaka vrlo velike zbog nakupljanja tečnosti – dijete ima vodenu kilu koja je bezopasna i bezbolna. Proći će brzo i bez liječenja.

Polni organ – djevojčica

Polni organ djevojčice može biti otečen, ali to će proći poslije prvih sedmica. Takođe prve se sedmice iz polnog organa novorođene djevojčice može pojaviti bijeli ili sukrvav iscjedak. Uzrok tome su hormoni mame u trudnoći, a za dan ili dva sve će nestati bez liječenja.

Boja kože

Novorođenče ima ružičastu kožu, ali ako dugo i glasno plače ili mu je hladno, koža mu nakratko može poplavjeti. Djetetove ručice i nožice uvijek su nešto hladnije nego ostali djelovi tijela.

Disanje

Uobičajeno je da tokom jednog minuta novorođenče više puta promijeni ritam disanja- malo brže, pa kraća pauza, pa opet ubrza udisaje.

Ako dijete diše više od 70 puta u minuti ili s naporom, to može upućivati na bolest srca ili pluća pa se javite u dežurnu ambulantu. Takođe pauza u disanju duža od 20 sekundi nije normalna.

Novorođenačka žutica

Uzrok žutice, koju u prvim danima većina novorođene djece ima je povišeni bilirubin. To je žuta boja koja se stvara iz razgrađenih eritrocita- crvenih krvnih zrnaca u djetetovoj krvi. Žutica je kod zdrave djece blaga i nestaje krajem prve, druge sedmice. Žutilo kože najlakše je zapaziti na većoj površini kao što su leđa. Kada nakon blagog pritiska maknemo ruku, nakratko se vidi žuta boja, a tek onda se koža izjednači bojom ostatka tijela.

Sluh

Od samog rođenja dijete dobro čuje i trgnuće se na jak zvuk, a već u uzrastu od dvije sedmice ugodna muzika ili pjevušanje mogu umiriti dijete. S tri mjeseca okreće glavu prema zvuku.

San i budnost

U prvim sedmicama života novorođenče često spava više nego što je spavalo dok je bilo u majčinom stomaku. Budi se samo da jede i u vrijeme kupanja i zna da spava 20 sati na dan. U početku mu je i sisanje zamorno pa nakon ili za vrijeme obroka najčešće zaspi.

Plač

Zdravo novorođenče plače i po nekoliko sati u danu. Na taj način ono vam kaže što želi, a vi morate brzo naučiti prepoznati što je to. Rukovodite se svojim instinktima i za koju sedmicu naučićete razlikovati plače li zbog gladi, bola ili treba vašu blizinu.

Izvor: Čuvarkuća

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply