Do sada u državne vrtiće upisano oko 16 hiljada djece, u Podgorici preko sedam hiljada

vrtici2

U crnogorske javne predškolske ustanove u školskoj 2015/2016. godini upisano je do sada oko 16,3 hiljade djece, što je za oko 400 mališana više nego godinu ranije kada je 21 predškolske ustanove pohađalo njih 15.913.

U dvije predškolske ustanove u Podgorici, koje imaju oko 20 vrtićkih jedinica, do sada je upisano 7.026 djece. Postojeći objekti te dvije ustanove imaju kapacitete za 4.686 djece. Prošle godine je u državnim vrtićima u Glavnom gradu boravilo nešto oko šest hiljada mališana.

Prebukiranost vrtića je problem sa kojim se Crna Gora suočava godinama unazad. Prosječan broj djece po vaspitnim grupama u podgoričkim vrtićima je 35,4, što je više od prosjeka na nivou države koji je 28,8 mališana u jednoj grupi.

Kako bi prebukiranosti stali na put, Ministarstvo prosvjete je u saradnji sa Glavnim gradom Podgorica i Direkcijom za imovinu pokušaće da osposobe četiri već postojeća objekta za ovu školsku godinu u Podgorici. To će, kako tvrde, omogućiti djeci da na još kvalitetniji način usvajaju nove vještine, jačaju prijateljstva kao i svoj kognitivni, emotivni, fizički i socijalni razvoj. Iz Ministarstva prosvjete nije saopšteno gdje će se nalaziti novi objekti.

Na prebukiranost i njeno rješavanje godinama ukazuje udruženje Roditelji koje upozorava na kršenje zakonskim normi i standarda. Udruženje je 2012. godine uz pomoć online peticije koju je podržalo preko šest hiljada građana od Vlade zatražilo hitnu gradnju novih vrtića kako bi se i na taj način uticalo na smanjenje broja djece u grupama.

Vlada je tada odlučila da se zaduži kod Banke za razvoj Savjeta Evrope i sa deset miliona eura finansira izgradnju sedam predškolskih ustanova i renoviranje dijela postojećih objekata na teritoriji Crne Gore. Projektom je predviđena realizacija aktivnosti u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2017. godine. Datum zatvaranja projekta predviđen je za 30. jun 2018. godine. Od sredstava iz projekta gradiće se četiri vrtića u Podgorici, i to u naseljima Stari Aerodrom za smještaj 375 djece, Zagoriču za smještaj 200 djece, Blok VI za 216 djece i Tuzima za 243 djece, i po jedan u Ulcinju za 123 djece, Baru za 370 djece i Pljevljima za 67 djece. Ukupan kapacitet svih novih objekata biće oko 1600.

U Ministarstvu prosvjete su Dnevnim novinama kazali da će izgradnja novih objekata predškolskih ustanova doprinijeti ostvarivanju jednog od prioritetnih ciljeva unapređenja crnogorskog obrazovnog sistema, a to je povećanje obuhvata djece, posebno uzrasta od tri do 6 godina ranim i predškolskim obrazovanjem.

Za izgradnju pomenutih objekata neophodno je ispoštovati proceduru koju propisuje Zakon o javnim nabavkama, pa je tako raspisan postupak za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za predškolske ustanove koje će se graditi na Starom Aerodromu i Zagoriču.

“U toku je postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za izradu projektne dokumentacije za predškolsku ustanovu koja će se graditi u Bloku VI, dok će tender za izradu Glavnog projekta vrtića u Tuzima biti raspisan u skladu sa planiranom dinamikom. Za izgradnju vrtića u opštini Bar donijeta je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, nakon odluke Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki će se donijeti konačna odluka o izboru izvođača” pojašnjavaju u prosvjetnom resoru.

U toku je, kako su objasnili, i izbor najpovoljnije ponude za izradu Glavnog projekta vrtića u Pljevljima, dok je za gradnju vrtića u Ulcinju određena lokacija.

“Ovim proj ektom je planirana i rekonstrukcija predškolske ustanove u opštini Žabljak, pa je u toku postupak izbora najpovoljnijeg izvođača radova.

Zakon dopušta najviše 25 mališana u grupi i dok je problem prebukiranosti predškolskih ustanova gorući u državi, jer u grupama ima i do pedesetoro djece, Zakon je jasan. Naime, prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, u vaspitnoj grupi za uzrast do jedne godine može biti do osmoro mališana, a za uzrast do dvije godine dvanaestoro.

Zakon predviđa da u grupi za uzrast dvije do tri godine može biti najviše 14 djece, za uzrast od tri do četiri godine 20, te da grupa od četiri do pet godina može da ima 24 djece.

U uzrastu od pet do šest godina može da bude najviše njih 25, dok u mješovitoj za uzrast tri do šest godina može da bude do dvadeset mališana.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Zašto ne uvedu popodnevnu smenu? Veliki je problem to sto pored vrtica moramo da placamo cuvanje dece popodne i vikendom. O tom problemu niko u ovoj drzavi ne razmislja! Pa nemamo mi svi drzavni posao od ponedeljka do petka i osmocasovno radno vreme! Da i ne spominjem reakcije vaspitaca kad dođete po dete posle 15h, iako im je radno vreme do 16h.

Leave a Reply