Prvi mamini dani sa bebom u kući

mMmamaibeba

PIŠE:  pedijatar Nina Mandić, PZU Doktorica Mica

Dolazak kući s novorođenom bebom je veliki događaj kako za roditelje, tako i za bake, deke i ostale članove šire porodice. Život više nije isti…nova, velika odgovornost, izazovi, puno, puno radosti, ali i zabrinutosti, neprospavanih noći…

Bilo bi dobro da budući mama i tata pripreme kod kuće sve što im je neophodno: krevetac, sto za povijanje, tetra i švedske pelene, benkice, kapice, čarapice, plastičnu mušemu za dušek, peškire za sušenje, posteljinu, štramplice, kadu za kupanje i bokal, kupku i kremu za njegu kože, četku za kosu, štapiće za uši, sterilnu gazu i povidon jod za pupčić, papirni flaster. Tako se, unaprijed razmišljajući o novom angažmanu, polako pripremate za novu ulogu.

Kada izađete iz bolnice upoznaćete vašu patronažnu sestru iz Domu zdravlja na čijoj se teritoriji nalazite. Vaše podatke sa adresom, koje će vam tražiti u bolnici, iz porodlišta će proslijediti Domu zdravlja, čiju patronažnu službu treba da pozovete prvi dan nakon izlaska kako bi vas ona već sjutra posjetila, Patronažna sestra je iskusna u davanju savjeta i stručnoj pomoći u prvim danima oko kupanja, obrade pupka, a ujedno i prva osoba koja će uočiti mogući zdravstveni problem.

Nije nimalo jednostavno naći se u novoj ulozi i to uvijek imajte na umu. Ne očekujte od sebe previše. Dolazak bebe je čaroban događaj, tako da su svi spremni da pomognu i to obilato koristite, a sami se bavite bebom i sa njom provodite što više vremena, prije ćete je i bolje upoznati. Tata je neizostavni dio tima koji daje oslonac i sigurnost i mami i bebi.

Prihvatite da ćete prvih mjesec dana biti većinu vremena iscrpljeni i umorni, ponekad i pomalo tužni. Ne prisiljavajte sebe da sjedite sa gostima i ćaskate  i jednostavno im saopštite da je došlo vrijeme hranjenja ili spavanja i da je vrijeme druženja isteklo. Isključite sva zvona (na vratima i telefonu) u vrijeme odmora i pokušajte da odmarate kad beba spava. To vam neće uvijek poći za rukom, ali bar se relaksirajte i opustite.

Ako vas kod kuće čeka još jedno malo biće naići ćete na ljubomoru, uznemirenost, bijes…To je teško iskustvo za koje je potrebno vrijeme da se prevaziđe. U jednom starijem Priručniku za mlade mame sam našla ovakvo upoređenje (koje uvijek dijelim sa svojim pacijentima): ,,Nemojte očekivati da starije dijete voli bebu. To bi bilo kao da vama u kuću muž dovede mlađu i ljepšu ženu  i počne da vas ubjeđuje da je volite”. Jedini način je da i starije dijete uključite u brigu oko bebe, a redovno nađite vremena (i snage) da se posvetite samo njemu na par sati.

Neophodno je da imate redovne i kvalitetne obroke koji podrazumijevaju meso, žitarice, voće i povrće.

Izlazak na svjež vazduh (ako je stabilno vrijeme to može biti i sa 15 dana) će goditi i bebi i vama.

Na kraju, ne zaboravite! Iako ste u ovim prvim danima stalno tjeskobni, nesigurni, to će brzo proći, a naići će vrijeme stabilnosti, spokoja i ponosa. Ne postoji takvo iskustvo kao biti roditelj!

Info: U ordinaciji Doktorica Mica moguće je obaviti pregled novorođenčeta neposredno nakon izlasku iz porodilišta od strane neonatologa Dr Milorade Nešović.  Za sve dodatne informacije javite se na direktno ordinaciji.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply