(Bes)korisni savjeti za roditelje

roditeljisavjeti

Svaki roditelj prije ili kasnije nađe se u situaciji da ga neko savjetuje o roditeljstvu, njezi i brizi za djecu. Prvi savjeti obično se mogu čuti još u vrijeme trudnoće, a posebno u prvoj godini bebinog života. Naročito se upućuju parovima koji prvi put postaju roditelji.

Oni koji dijele savjete zasigurno to rade dobronamjerno, s ciljem da pomognu iscrpljenim, zbunjenim i “freškim” roditeljima i to na način da s njima dijele sopstvena iskustva. Ponekad su ta iskustva vrlo korisna, a ponekad samo dodatno zbunjuju i nerviraju roditelje jer svaka je beba drugačija, svaka se rađa s određenim temperamentom i preferencama i ne funkcionišu svi savjeti jednako kod svih beba.

Međutim, nerijetko se događa da roditelji dobijaju savjete od pojedinaca ili poznanika koji su potpuno beskorisni u svakodnevnom praktičnom životu. Portal Klinfo pretražio je forume, blogove i popričao s nekim mladim roditeljima na osnovu čega su sastavili listu takvih savjeta, ali i odgovore zašto nemaju smisla.

“Spavaj kad beba spava”
Ovo bi možda bilo izvodljivo kad bi mama i tata imali kućnu pomoćnicu, pomoćnu dadilju i batlera koji bi sve kućne poslove i obaveze obavljali umjesto njih a roditelji se mogli isključivo posvetiti njezi i brizi za bebu. Naime, svaka mama zna da kad beba zaspi da tek tada počinje prava akcija – čišćenje, pranje i pelagnje, kuvanje… Ovaj savjet takođe nema nikakvog smisla za one roditelje koji imaju stariju djecu kojoj se takođe treba posvetiti, a to je najlakše kad bebica spava i ne zaokuplja toliko mamu i tatu.

“Moraš imati malo vremena i za sebe”
Ovo zvuči vrlo jednostavno, izvodljivo je u teoriji i može se organizovati ako se roditelji dobro usklade. Ali svaka mama reći će vam da joj to u prvoj godini bebinog života zaista nije najvažnije. Sva njena čula, misli, pažnja, fokus, ma baš sve je usmjereno na bebu jer je to priroda tako postavila i odredila. Čak i kad bi otišla negdje, uzela dva sata samo za sebe, mama bi stalno razmišljala o svojoj bebi i teško bi se prepustila hedonizmu i misli u potpunosti usmjerila na sebe.

“Daj da ti netko pomogne oko bebe”
Kad je mama jako umorna i prvi mjeseci njege i brige za bebu je iscrpe, mnogi žele uskočiti i brinuti se za bebu. Naravno, svi vole nositi bebice, maziti ih, hraniti, kupati. Druženje s bebom svima je zabavno i zanimljivo. Međutim, mnoge mame to jednostavno ne vole. Ne vole da im neko remeti rutinu koju uspostave s bebom, da beba ide od ruke do ruke, da neko radi sve ono što mama osjeća da bi trebalo da radi jer je to njen posao i njena primarna uloga. Njega bebe mamin je posao i mnoge će nerado pustiti drugu osobu u privanost svog doma i dozvoliti da je zamijeni kao primarni njegovatelj.

“Ne bi smjeli tako malu bebu već izvoditi napolje”
Kada ljudi u kolicima vide bebu mlađu od šest sedmica odnosno 40 dana, obično se zabrinu i komentarišu da nije dobro tako malu bebu iznositi van kuće. Međutim, živimo u vrijeme kad baka i djed nisu dio domaćinstva i ne žive odmah pored da bi mogli pričuvati bebu, a mama je s bebom kod kuće sama i mora nešto obaviti napolju. Ako dobro utopli bebu i ako se dobro opremi za izlazak iz kuće, ne postoji neki poseban razlog zašto jednomjesečna beba ne bi mogla u šetnju dok mama ne obavi ono što treba obaviti. Male bebice mogu se staviti i u nosiljku za lakše kretanje mame i spokojno će spavati.

“Moraš se pridržavati rutine i rasporeda”
Ovaj savjet često se daje mamama u vezi sa spavanjem i hranjenjem beba. Iste te mame će se na njega često nasmijati, jer bebe, posebno u prvim mjesecima spavaju kad im se spava, jedu kad su gladne i vode se svojim urođenim ritmom i potrebama i teško im je nametnuti rutinu. Mame znaju osluškivati te potrebe i prilagođavaju se prirodnom ritmu koji zadaje sama beba, pa ih savjeti o rasporedima često iznerviraju. U tim trenutcima najradije bi rekle: “Valjda ja najbolje poznajem svoju bebu i znam što želi i što joj treba”. Naravno, doći će vrijeme kada će se bebin ritam početi da se lagano ustali, ali dok to vrijeme ne dođe, većina mama smatra da ne treba ništa forsirati.

“Bebaa se ne može previše nositi”
Porodica, rodbina, prijatelji, poznanici obožavaju nositi bebu i nosili bi je po cijele dane ne razmišljajući o tome ko će ih zamijeniti kada odu kući. Mnoge mame imaju određeni ritam sa svojom bebom i ne žele je naviknuti na puno nošenja kako bi sebi olakšale situaciju kasnije, kada beba bude veće i teža. Naravno, nosiće je kad je to potrebno, ljuljuškati, maziti i plesati s bebom u naručju, ali za niz drugih situacija željeće je naviknuti na određenu samostalnost. Na primjer, željeće da se beba uljuljuška u san bez nošenje i samo uz mamino maženje po glavici i pjevanje pjesmica. Zato nerado slušaju savjete u vezi sa nošenjem beba i nerado gledaju kako neko upornim nošenjem bebe razbija njihov trud u izgradnji navika.

Izvor: Klinfo

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Svaka cast!! Zaista pogodjeno!! Ima tu, naravno, jos ( bes)korisnih savjeta. Meni je licno “omiljena” situacija kada neko dodje i uzima mi iz narucja bebu koja se skoro uspavala kako bi se poigrali sa bebom. Tada vristim u sebi i glumim nasmijano lice da bi bila ljubazna. Kada bebi razbiju san i zaplacu je, onda je logicno vrate mami da je ponovo iz pocetka uspavljuje…

  2. Posebno su me iritirali komentari u vezi sa dojenjem od osoba koje nikad nisu htjele dojiti svoju djecu. ,, Previse ti se veze dijete za tebe, a sto dajes na 2 sata?! Treba na 3. Daj joj vodu, zedna je. A malo pudinga posle rucka?!” Ne znam kako sam izdrzala 🙂

Leave a Reply