Pravo vrijeme za odvikavanje od varalice

varalica

Cucla varalica roditeljima je najčešće jedini saveznik u borbi protiv uplakanih i besanih noći. Uspješno tješi bebe, a tješi i nešto stariju djecu, olakšavajući im odvojenost od roditelja, strah od mraka ili ružne snove. Ipak, prevelika privrženost cucli varalici u kasnijoj dobi može prouzrokovati dentalne poteškoće kod djece, a roditeljima otežati svakodnevicu.

Teško je odrediti optimalno vrijeme i način za odvikavanje od cucle, ali postoji nekoliko isprobanih metoda koje roditeljima mogu olakšati ovaj proces. Ljeto je svakako pogodan period za rješavanje starih i započinjanje nekih novih navika kod djece. Opušteniji ste i moguće je da imate više vremena za posvetiti se djetetu.

Važno je zapamtiti da duda varalica nije nezdrava i ne stvara zavisnost. Djetetova velika privrženost cucli često je odraz njegovog emocionalnoga stanja odnosno povezivanja cucle s utješnom i umirujućom atmosferom, zato nikako nemojte pretjerano insistirati na skidanju s cucle, posebno u vrijeme stresnijih promjena poput odlaska u vrtić, navikavanja na novu sredinu ili nove ljude u životu djeteta.

Što ranije to bolje

Ne postoji idealno vrijeme za micanje cucle varalice ali je poznato da se neke bebe, između 6. i 9. mjeseca života, samostalno počinju odvikavati od cucle. Započinje era puzanja i istraživanja pa beba brzo seli pažnju s jednog objekta na drugi.

Ukoliko u tom uzrastu primijetite opadanje zainteresovnosti za cuclu, više je ne nudite djetetu kao utjehu.
Ako vaše dijete i dalje neumorno traži cuclu, vodite računa o tome da se takvih navika puno lakše rješavati što je ranije moguće.

Dijete do 12. mjeseca ne uspijeva razviti toliku privrženost cucli niti je percipira kao važan predmet pa mu je, iz tog razloga, nije teško oduzeti. Već s 18 mjeseci, dijete razvija određena osjećanja prema cucli i znatno je teže objasniti mu zašto je se mora riješiti. Odvikavanje tada nije nemoguće, ali je mnogo stresnije jer dijete će od vas očekivati i objašnjenja. Micanje cucle varalice najkasnije pokušajte do djetetove druge godine.

Razradite plan

Ako smatrate da vašoj bebi više ne treba cucla, jednostavno je bacite. Vjerovatno vas očekuje nekoliko nemirnih noći, ali beba će uskoro zaboraviti da je ikada imala cuclu.

Starija djeca će zahtijevati znatno više vremena, strpljenja i nekoliko rezervnih planova ukoliko bacanje cucle ne upali.

Važno je da cijela porodica, kao i vaspitačice u vrtiću i osobe s kojima dijete provodi mnogo vremena, znaju da ste započeli s odvikavanjem. Pokušajte uskladiti priču i djetetu pristupati s jednakim razlozima zašto cucla više nije potrebna, npr. „Veliki/velika si dečko/curica“ ili „Niko od tvojih prijatelja više to ne radi“ i sl.

Za početak, svedite korištenje cucle na minimum tako što ćete je djetetu dati samo za uspavljivanje. Objasnite mu da se cucla tokom dana odmara i da je ne smije uznemiravati do večeri.

Nakon nekog vremena, osmislite dobru priču. Pokušajte s metodom poklanjanja. Ukoliko u porodici ili među prijateljima imate bebu, zamolite vaše dijete da bebi pokloni svoju cuclu jer ona nema svoju. Ako vas maleni filozof iznenadi s rečenicom poput „neka joj mama kupi cuclu“, znajte da morate iskoristiti drugi izgovor.

Ako vaše dijete rado gleda dokumentarne filmove i crtane filmove o životinjama, u komšiluku ima omiljenog psa ili macu, iskoristite tu informaciju prilikom odvikavanja. Prerežite silikonski dio cucle i djetetu recite kako je prilikom igre odgrizao pas ili mačak.

Možete pokušati i s objašnjenjem kako je cuclu uzela omiljena životinja i kako joj je potrebna jer se jako boji mraka ili mu je mama daleko.

Neka dijete osjeti da je učinilo dobro djelo prepustivši svoju cuclu nekome kome je potrebnija.

Metoda nagrađivanja mogla bi vam pomoći u „kriznim“ situacijama. Odvedite dijete u prodavnicu i ponudite mu da izabere neku novu igračku, ali uz uslov da je na kasi plati svojom cuclom.

Ukoliko ni jedna od navedenih metoda ne upali, u jednom trenutku ćete cuclu morati baciti i biti spremni na dugotrajno negodovanje i objašnjavanje. Važno je u takvoj situaciji ostati pribran i ne dozvoliti djetetu da upravlja vašim odlukama. Cucle je najbolje potpuno maknuti iz kuće kako ne biste padali u iskušenje da mu je date.

Ako je dijete tužno, uplašeno ili bijesno, priznajte mu njegova osjećanja i imenujte ih. Na primjer, “znam da si jako tužan što se cuclica spakovala i otišla, ali ja sam tu i ja ću te utješiti i maziti dok ti ne bude lakše”. Ukoliko djetetu treba više pažnje, posebno prije spavanja kada se obično družilo s cuclom, ostanite s njime duže, mazite ga, tepajte, dozvolite mu da se osjeća nesretno zbog gubitka varalice, ali ustrajte u odluci da se više ne vraća u vaš dom.

Ljeto je idealno vrijeme za odvikavanje od cucle kao i od pelena ili tute. Ukoliko ste na odmoru, dijete zaokupirajte novim zanimacijama i igrama kako bi što prije zaboravilo na svoju cuclu.

Izvor: Klinfo.hr

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Mladja cerka je koristila. Imali smo ih 5-6 ako se desi da neka ispadne ili da je u toku noci baci iz kreveta. Jednog dana upala je u more kad su bili veliki talasi. Rekli smo joj da je more odnijelo i da nece da je vrati. Jedna besana noc i kraj! Imala je godinu i tri mjeseca 🙂

  2. Ne treba zuriti po mom misljenju i iskustvu..Kolika je hajka bila oko cucli a novija istrazivanja pokazuju da smanjuju rizik od iznenadne smrti bebe u kolijevci. .Danas su sve cucle anatomske pa ne deformisu vilicu i polozaj zuba..NUK su odlicne a najpovoljnije!Prst ne nikako!Zato drage mame,istrpite po koji pogled i kritiku,pustite i da ta cuka (kako je mi zovemo) odradi svoje 🙂

Leave a Reply