Odbor podržao dječiji dodatak za svu djecu, URA očekuje usvajanje u Skupštini

novac

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore podržao je predlog izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim je predviđeno da sva djeca u Crnoj Gori opet primaju dječji dodatak, a da ona djeca koja su u stanju materijalnih i posebnih potreba primaju veće naknade nego sada.

“Ako bude političke i ljudske volje sva djeca će primati dječji dodatak. Sada je odgovornost na poslanicima Skupštine Crne Gore koji će na sjednici odlučivati o Predlogu zakona”, rekao je Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA koja je predložila izmjene Zakona.

U ovoj partiji očekuju da poslanici u Skupštini usvoje Predlog i time približe Crnu Goru naprednim i socijalno odgovornim državama koje vode računa i pokazuju solidarnost sa djecom i roditeljima.

Prema riječima Konatara, djeca u Crnoj Gori zaslužuju da svi poslanici oko ovog pitanja pokažu jedinstvo zbog čega je želja URA-e da Predlog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti bude jednoglasno usvojen.

Konatar kaže da se nadaju da će poslanici pokazati odgovornost i političku i ljudsku volju.

“Ako poslanici budu glasali, kao njihovi predstavnici na skupštinskom odboru, koji je već dao podršku, Predlog zakona će biti usvojen i sva djeca u Crnoj Gori će od januara naredne godine primati dječji dodatak, dok će dodatak za djecu u stanju materijalnih i posebnih potreba biti uvećan”, dodao je on.

Predloženim izmjenama Zakona je definisano da dječji dodatak prima dijete do 15. godine života, ako je na redovnom školovanju u osnovnoj školi i za njih bi bio opredijeljen iznos od 14,25 eura.

Mjesečni iznos dodatka za djecu iznosio bi:

– 28,5 eura za korisnika materijalnog obezbjeđenja umjsto sadašnjih 19 eura;
– 38.25 eura za korisnika dodatka za njegu i pomoć umjesto sadašnjih 25.5 eura;
– 47,7 eura za korisnika lične invalidnine umjesto sadašnjih 31,8 eura ;
– 47,7 eura bez roditeljskog staranja umjesto sadašnjih 31,8 eura;
– 28,5 eura umjesto sadašnjih 19 eura za dijete čiji je roditelj, usvojilac, staralac, hranitelj, odnosno lice kome je dijete povjereno na njegu, vaspitanje i obrazovanje kao korisnik materijalnog obezbjeđenja zasnovao radni odnos na osnovu sporazuma o aktivnom prevazilaženju nepovoljne socijalne situacije.

Dijete koje ispunjava uslove na dodatak za djecu po više osnova ostvarivalo bi to pravo po povoljnijem osnovu.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Iskreno se nadam da ce i mojih troje djece imati pravo na taj djeciji dodatak,da nece postojati PRAVNA BARIJERA jer im majka vec petnaest godina pokusava dobiti drzavljanstvo .Pa zbog istog razloga se izvjesna socijalna pitanja nisu mogla rijesiti iako ona jesu drzavljani CG.Bilo bi zaista divno da skupstina usvoji zakon.

  2. 14E ??????Za mesec dana????Hleb je 70 centi-nemojmo ismejavati jadnu decu i ljude.Trebaju da izglasaju kao u Srbiji za 3 dete sve besplatno od rodjenja pa dok je redovan djak ili student i 2000e podeljeno na mesecni iznos tokom prve 2 god zivota.Naravno majkama porodiljsko odsustvo od 2 god za 3 dete sa punom platom-zastitite malo svoju decu,svoje zene i to nije nesto ali je opet pristojnije od 14e mesecno!!!!

  3. A previse bj bilo lijepih vijesti…e ako mogu vjerovat da su htjeli trudnice da zakinu!Ti pusti poslovi da ne trpe!Mada,u nekim preduzecima se trudnoca bolje idrzava nego kuci.Kuci isto moras nesto uradit,ustat,ocistit iza sebe makar

Leave a Reply