Pripremite svoju djevojčicu na prvu menstruaciju

majkaidjevojcica

Prva menstrucacija ili menarha važan je događaj u životu djevojčice ali često se pretvori u izuzetno neugodno iskustvo i za djevojčicu i za roditelje.

Kako ćete svoju curicu pripremiti na dolazak ciklusa uveliko će uticati na njen stav o sopstvenom tijelu, na njeno samopouzdanje i generalno prihvatanje odrastanja.

Ne držite govore

Kako se pubertetske godine približavaju, očevi i majke skloni su svojoj djeci držati jedan “veliki” klasični govor u kojem im, u jednom dahu, ispripovijedaju sve o seksualnosti, promjenama na tijelu, polnim bolestima, trudnoći i pritom održe bukvicu o tome kako bilo kakve seksualne aktivnosti ne dolaze u obzir do određenog uzrasta.

Na taj način kod djeteta ćete izazvati ogroman stid i strah jer toliko količinu podataka teško je procesuirati.

Djevojčicama takav pristup posebno može škoditi jer njih očekuje promjena znatno veća od onih kod dječaka. Radije dozvolite vašoj djevojčici da vas sama pita za informacije koje joj nisu jasne jer ona će vam se vjerovatno u jednom trenutku obratiti.

Djevojčica će primijetiti uloške ili tampone u vašem kupatilu, uočiće reklame na televiziji koje promovišu proizvode za menstruaciju kao i vaše uzastopno korištenje, još i prije nego što dođe vrijeme za njenu prvu menstruaciju.
Nezavisno od godina, ukoliko vas pita, recite joj istinu. Objasnite joj kako svaka žena jednom mjesečno krvari i da je to normalna pojava baš kao i obavljanje nužde ili znojenje. Odmah joj napomenite da tata ili brat ne krvare, ali okrenite to na pozitivnu stranu i objasnite joj da samo djevojčiće imaju pravo koristiti „pelene“ u šarenim pakovanjima.

Neugodne govore najbolje ćete izbjeći tako da od prvog trenutka kad vaša princeza uoči postojanje ciklusa, dozvolite da vas ispita sve što je zanima i lijepo joj objasnite. Na taj način će od početka znati da u vas može imati povjerenja jer sve što je zanima i buni, vi ćete moći razjasniti.

Pričajte o menstruaciji pozitivno

Stid zbog menstruacije ne nastaje sam od sebe. Djevojčica upija mišljenje okoline, a jedan od najvećih strahova rađa se upravo slušajući negativne komentare starijih žena.

„Dobila sam i danas nisam za ništa“ i slične komentare pokušajavajte izbjegavati u prisustvu djevojčice koja je na pragu puberteta.

Naravno da joj trebate reći kako menstruacija ponekad stvara nelagodu i blage grčeve, ali pikušajte to ne prikazivati kao veliki problem. Uporedite to s iscrpljenošću nakon cijelog dana igranja ili blagom prehladom.

Žene su sklone menstruaciju nazivati raznim imenima poput „stvari“ ili „ono“. Takvi nazivi su česti jer nas je stid izgovoriti puni naziv onoga što nam se događa. Neka vaša djevojčica od početka koristi izraz mentruacije. Na taj će se način izbjeći nepotreban stid, a i daćete joj da znanja kako menstruacija nije tajna niti je se treba stidjeti.

Ukoliko je ipak stid, zajedno osmislite neki naziv, najbolje da bude žensko ime pa da je na taj način percipira kao prijateljicu.

Prva menstruacija može se dogoditi u devetoj godini, a može i mnogo kasnije. U kojem god trenutku došla, izbjegavajte komentare poput „Pa zar već“ ili „Sad si odrasla žena“. Pomognite joj i pokažite kako će staviti uložak, kako i gdje će ga kasnije baciti, kako voditi higijenu za vrijeme menstruacije i slične praktične savjete.

Neka vaša djevojčica zna da je dolazak prve menstruacije znak da postaje mlada žena, ali nemojte da osjeti pritisak zbog toga. Imajte na umu da je riječ o djetetu koje se još igra i koje se ni malo ne osjeća kao žena. Taj bi je komentar mogao preplašiti i zbuniti.

Ne kritikujte je

Prvih nekoliko mjeseci nakon dolaska prve menstruacije, djevojčica će se još pokušavati naviknuti na promjenu.
Moguće je da još neće znati dobro namjestiti uložak pa će se događati nezgode na čaršafima ili na odjeći. Takve će joj situacije biti izuzetno neugodne pa ih pokušajte okrenuti na šalu tako što ćete joj ispričati kakve su se vama nezgode s menstruacijom događale.

Ne ljutite se ako pronađete uložak negdje u toaletu, a posebnu podršku trebaće od tate koji mora biti spreman odgovoriti na njena pitanja i ne pokazivati stid. Najbolje je da mu se obrati sama, ukoliko bude imala potrebu.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply