Kako spriječiti infekciju piše kod dječaka

balanuitidsLjetnji mjeseci donose i česte probleme sa infekcijama kože, ali i genitalija. Jedan od neizbježnih ljetnjih problema je i infekcija “piše” (mada se ona može desiti u bilo koje doba godine). Najčešće nastaje na mjestu gde se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dijela mokraćnog kanala (koji se stručno naziva uretra).

Ovaj otvor je dio tkiva penisa koji se medicinski naziva glans. Dakle, kožica se nalazi preko glansa, a infekcija tog regiona se zove balanitis. On ne spada u teže infekcije, ali može, ako se na vrijeme ne otkrije) , napraviti ozbiljne probleme.

Zašto nastaje infekcija “piše” kod dječaka?

Najčešći razlog je neadekvatna higijena genitalnog regiona!

Prosto je nevjerovatno da postoji toliko različitih “savjeta” u vezi sa održavanjem piše kod malih dječaka. “Eksperti” dijele savjete tipa: ništa ne treba dirati prije treće godine, a drugi se zalažu za što energičnije povlačenje kožice da se “spriječi kasnija operacija” I jedno i drugo je nepravilno, ali je potpuno neprihvatljivo ništa ne raditi sa”pišom” jer je baš to prvi razlog infekcije (balanitisa).

Na mjestu izlaska završnog dijela mokraćnog kanala dječačića se preklapa kožica penisa. Tako se mokraća probija do spoljašnjeg svijeta (obično je tamo pelena prvih par godina) i UVIJEK ostaje po malo mokraće u “džepu” koji kožica pravi. Ova mokraća kristalizuje i talože se kristali mokraćne kiseline. Ovi kristali “grickaju” finu kožicu piše, pa se širom otvaraju vrata bakterijama koje jedva čekaju da ulete u finu bebinu kožicu i naprave infekciju. Obično dvije grupe bakterija dovode do balanitisa. Prve normalno žive NA kožici, ali kada se nađu ISPOD površnog sloja povampire se i naprave problem.

Drugi mikrozlikovci dolaze iz stolice, a ona je vrlo blizu piše, naročito kada ona odstoji u pelenama. Bakterije koje normalno žive u debelom crijevu postaju veoma neprijatne kada dospiju u potkožno tkivo, ili  još gore u mokraćne kanale.

Kako se postavlja dijagnoza?

Lako – gledanjem!

Ne treba biti veliki dijagnostičar da bi se utvrdilo da nešto nije u redu. Prvo se primjećuje samo crvenilo oko otvora uretre, a potom se to crvenilo širi, a ako se ništa ne preduzme pojavljuje se i otok vrha piše. U baš zapuštenim slučajevima se može vidjeti i gnojni iscjedak, koji nekada može napraviti i fleku na peleni.

Bebac, u prvih par dana infekcije ne pokazuje da mu nešto fali, ali potom postaje nervozniji i kenjkav jer polako počinje da ga boli. Ako se ovo dešava u prvih par mjeseci, obično se sve pripiše grčevima, pa se i ne primijeti problem na piši. Ako se totalno zanemari infekcija, može doći i do skoka tjelesne temperature, a to je obično znak komplikacije – infekcije mokraćnih puteva.

Da li  su moguće komplikacije?

Nažalost jesu, a dešavaju se kad se zakasni sa terapijom:

–   Infekcije mokraćnih kanala

Najopasnije je kada se infekcija sa vrha piše “popenje” u mokraćne kanale. Imajući u vidu da samo par milimetara dijeli ognjište infekcije od uretre nije teško da se baš to desi. Bakterijama je nekada potrebno samo dan – dva da se prebace sa površine u mokraćni kanal i tada može nastati ozbiljniji problem. Kada se infekcija zapati u uretri vrlo brzo se “uzbrdo” prošiti na mokraćnu bešiku pa nastaje zapaljenje – cistitis.

Cistitis (dakle bakterijsko zapaljenje mokraćne bešike) je samo mali korak od infekcije bubrega koja se naziva pijelonefritis. Kada se ovo desi dijete izgleda veoma loše – ima visoku temperaturu, slabo jede i pije, a zna da bude veoma uznemireno, ali i pospano. Tada dete zaista ima ozbiljan problem!

–   “lokalne” komplikacije

One obično nastaju ako se za relativno kratak rok desi više balanitisa za redom. Tada se obično radi o nezaliječenim infekcijama koje tinjaju i prave jednu vrstu hronične infekcije piše. Čim je neka infekcija dugotrajna – tinjajuća, dolazi do stvaranja ožiljnog tkiva koje može da smanji pokretljivost kožice i suzi već mali otvor kroz koji mokraća mora da prolazi. Tako se sve više mokraće zadržava, sve je manja mogućnost adekvatne higijene pa se formira začarani krug iz koga treba što prije izaći.

Kako se balanitis liječi?

Prvo treba naglasiti da ŠTO PRIJE treba početi terapiju, a to znači već kada se primijeti crvenilo na samom vrhu piše.

Prije početka terapije ne bi bilo loše uzeti bris sa mjesta infekcije (bris prepucijuma) da bi se tačno utvrdilo koje su bakterije krive za zapaljenje.

Idealno bi bilo uhvatiti i mokraću za pregled, ali je to nekada veoma teško kod malih beba. Ipak, ako nema trenutnih mogućnosti za bris ili uzimanje urina NE TREBA odlagati početak tretmana:

–   Lagano povlačenje kožice – SAMO koliko je moguće, a obično je dovoljno toliko da se jasno vidi otvor uretre. Dakle, ne treba forsirati povlačenje jer se može napraviti samo šteta.

–   Potom treba mlakom vodom i bebi sapunom (ili šamponom) dobro oprati naslage mokraćne kiseline i proizvoda infekcije (nekada je to vidljiv gnojni sekret). Ne treba pri tom koristiti vatu ili gazu već sve obaviti pod mlazom vode.

–   Sledi pažljivo ispiranje piše nekim od antiseptičnih rastvora. Veoma je prikladan troprocentni rastvor borne kiseline koja se može i bez recepta kupiti u apotekama. I ovdje je najbolje mlazom iz bočice zaliti penis (naročito oko samog otvora uretre), a ako i dalje ima naslaga one se mogu skinuti nežnim brisanjem sterilnom gazom koja se prethodno dobro natopi rastvorom borne kiseline. Ako se ovo mora uraditi, uvijek posle brisanja treba obaviti još jedno zalivanje antiseptičnim rastvorom.

–   Kada se sve završi kožica se vrati preko otvora uretre i sve se ostavi da se osuši

–   U većini pravih balanitisa neophodno je u tretman uključiti i antibiotske masti. Chloramphenicol, ili Gentamicin, ili Enbecin masti su sasvim prikladni preparati, a treba ih mazati dva puta dnevno.

Sve navedene m.ere za borbu protiv infekcije treba sprovoditi najmanje dva puta dnevno I UVIJEK posle pojave stolice u peleni. Dužina terapije zavisi od ozbiljnosti infekcije, a obično ne traje manje od sedam do deset dana. Zapušteni “pišulinci” traže i nekoliko nedjelja tretmana. Rezultati terapije su vidljivi poslije nekoliko dana – crvenilo prvo blijedi, pa nestaje, a primjećuje se i smanjenje otoka vrha piše. NE TREBA tada prekidati liječenje već ga nastaviti bar tri dana po potpunom povlačenju svih znakova zapaljenja.

Ako se nađu jasni znaci infekcije mokraćnih puteva (pregledom urina i urinokulturom) OBAVEZNA je i antibiotska terapija sirupima ili injekcijama koje su rezervisane za teže infekcije (zapaljenje mokraćne bešike ili bubrega koji su praćeni visokom temperaturom). Naravno, ovakva antibiotska terapija se isključivo radi uz pregled i savjet pedijatra nikada” na svoju ruku”.

Kako spriječiti infekciju?

Prosto – pravilnom higijenom. Redovno pranje mlakom vodom i sapunom uz LAGANO povlačenje kožice (koliko da se promoli otvor završnog dijela mokraćnog kanala – NIKAKO na silu prevlačiti kožicu do kraja) je sasvim adekvatan način da se piša “servisira”. Ovo treba raditi svako veče, a ne bi bilo loše da se to obavi o uvijek kada se vidi stolica u peleni. Čak i kada naizgled nema zaprljanja piše, treba je oprati jer su bakterije nevidljive, a lako prelaze iz stolice do penisa.

Naravno, treba voditi računa i o higijeni guze, jer se eventualne infekcija kože oko čmara lako prenose i na pišu.

Pored ovoga treba znati da je NEPRIKLADNO natovariti veliku količini masti ili krema za njegu kože na pišu. Objašnjenje je prosto – kada se mast zadržava dugo, ona postaje odlična podloga za razvoj bakterija. Dovoljan je tanak sloj kreme oko penisa i analnog otvora.

Kao što vidite, nije teško spriječiti infekciju – balanitis. Nije teško ni liječiti lakše forme bolesti, pa je sistem “uradi sam” dozvoljen prvih dana infekcije. Naravno, ako niste sigurni o čemu se radi, ili ako je stvar izmakla kontroli obavezno konsultujte pedijatra!

Izvor: Moj pedijatar

Comments

  1. U stvari sadasni savjet sirom svijetu je: kozicu NE povlaciti prije djecak to moze sam. Kozica i glans nisu odvojeni do 5-18 godine eto bakterije ne mogu uci. Povlacenje kozice moze da steti.

    Molim vas a pogledate barem 2 minute na Google prije nego sto date savjet. Ovaj savjet nije tacan vec 30 godine!

Leave a Reply