Kako da naučite dijete da drži olovku

olovka

Da bi dijete naučilo da piše prvo mora naučiti da pravilno držii olovku, a ovo su neke od vježbi koje će mu u tome pomoći.

Usredsredite vježbe na rad s prstićima

Ideja ove vježbe je podstaknuti što više rad prstića kako bi djeca savladala finu tehniku držanja olovke.  Nekoliko ideja:

– Dajte djeci da se igraju s kartama, važno da ih djeca prevrću, miješaju, uzimaju…
– Neka ubacuju sitne kamenčiće, tvrde bombone, gumboce i slično u plastičnu bocu.

Praktikujte “Go” i “stop” prste

“Go prsti” su palac, kažiprs i srednji prst. “Stop” Prsti su zadnja dva prsta koja se nalaze na dlanu. Ideja vježbe je da prvo djeca uzimaju olovku, bojice, slamčice i slične predmete pomoću Go prstiju, a zatim uz pomoć Stop prsta i palca.

Igra s tijestom ili glinom

Kalupljenje, miješanje, cijeđenje ili štipanje gline s prstima još je jedan odličan način za jačanje mišića prstiju  i njihovu gipkost.

Ne zaboravite vizuelne motoričke sposobnosti

Rukopis ipak ne zavisi samo od motorike već je važan i vizuelni aspekt. Zato su djeci potrebne i vizuelne igre koje će im izbrusiti osjećaj za lijepo. Za to su dobre igre crtanja lavirinta, slaganje puzli, slaganja kockica, domina i slično.

Aktivnosti za zagrijavanje prstića

Zagrijte prstiće za pisanje na način da brzo okrećete olovku kao palicu, pomičući je gore-dolje.  To će probuditi male mišiće u ruci i zagrijati ruku za pisanje.

Izvor: Dječja posla

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply