Dojenje snižava rizik od srčanog i moždanog udara

dojenjeq2

Majke koje doje u imaju zdravije krvne sudove u kasnijoj dobi, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Obstetrics & Gynecology. Stručnjaci Instituta Kaiser Permanente analizirali su podatke gotovo 850 ispitanica i ustanovili kako su dojilje imale znatno niži rizik od razvijanja ateroskleroze, tj. nakupljanje naslaga na ćelijama krvnih sudova.

Riječ je o bitnom faktoru rizika za moždani i srčani udar, a kako su bolesti sistema krvnih sudova najčešći uzrok smrtnosti, od izuzetne je važnosti saznati o svim faktorima koji snizuju taj rizik.

Čini se da dobrobitima dojenja i za majku i za bebe nema kraja! Mnoga su istraživanja pokazala da ono jača imunološki sistem bebe, smanjuje opasnost od astme i gastroenteritisa, štiti od pojave alergija, smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta i hroničnih oboljenja – pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, visokog tlaka, kolesterola i leukemije te osigurava pravilan razvoj čeljusti i zubi.

S druge strane, majke koje su dojile lakše i brže skidaju “trudničke kilograme”, a dojenje smanjuje krvarenje poslije porođaja, utiče na brže smanjivanje materice i povratak menstrualnog ciklusa, snižava rizik od raka dojke i jajnika i dijabetesa tipa 2.

Američki naučnici su zaključili i da su ispitanice koje su dojile imale manje šanse za nakupljanje suvišnih kilograma u srednjoj životnoj dobi.

Izvor: Ordinacija.hr

Leave a Reply