Zašto dječaci vole da se igraju s autićima, a djevojčice s lutkicama?

igracke2

Iako se djetetova sklonost određenim igračkama ili bojama pripisuje vaspitanju, svaki roditelj dječaka i djevojčice primjetio je da njegova djeca ponekad instiktivno biraju igračke ili boje koje su društveno određene kao prikladne baš za njegov pol. Tako ne čudi kada mali dječaci od gomile igračaka prvo odaberu one s točkovima i igračke koje se mogu naviti ili kretati dok će djevojčice radije odabrati mirniju vrstu igre.

Je li zaista vaspitanje to koje određuje djetetov izbor ili je riječ o prirodnoj pojavi?

Moguće je da su djevojčice i dječaci rođeni s preferencijama za igranje s lutkama odnosno automobilima sudeći po eksperimentu sprovedenom na muškim i ženskim majmunima koje je su sproveli psiholozi Geriann Alexander i Melissa Hines.

Muški majmuni pokazali su sklonost igranju automobilima i loptama dok su majmunice imale suprotne sklonosti, a jedni i drugi jednako su se zainteresovani za rodno neutralne igračke poput knjige ili igračke psa.

Istraživanje je takođe pokazalo da to što definišamo kao „igračke za dječake“ i „igračke za djevojčice“ nije društveno određeno već je riječ o evolucijskom procesu.

Dječake više privlače objekti koji se kreću i igračke koje im pružaju mogućnost za aktivniju i grublju igru, što se može povezati s ponašanjima njihovih predaka koji su bili zaduženi za lov na hranu i pronalazak partnerke, zaključila je prof. Alexander.

Nerijetko se tako dogodi da dječak koji ima stariju sestru odrasta uz njene stare igračke ali pri prvom susretu s automobilima ili onim što percipiramo kao muške igračke, dječak pokazuje veliku zainteresovanost i ostavlja sestrine lutke.

 

Biraju li dječaci i djevočice različite boje?

Nosi li vaša beba roze, plavo ili bijelo vaš je lični izbor ali u periodu od treće do četvrte godine dijete počinje da primjećuje što nosi i samo bira odjeću prema boji. Djevojčice će tako biti sklonije ružičastim i žućkastim tonovima dok će dječaci radije birati tamnije nijanse.

Jedna od teorija kaže kako je sklonost djevojčica ružičastoj boji takođe evolucijske prirode jer su žene, brinući o zdravlju, uvijek radije birale crvenkasta i roskasta voća i crvenkasta lica percipirala kao zdrava i snažna.

 

Razlika u igranju

Osim što biraju različite igračke, dječaci i djevojčice imaju drugačiji stil igranja. Djevojčice su mirnije i sklonije saradnji dok su dječaci kompetitivniji i vole grublje igre.

Studije Univerziteta u Cambridgeu dokazale su koliko su različiti mozgovi dječaka i djevojčica upoređujući igru vožnje automobila. Dječaci će uvijek voziti svoj automobil prema drugom djetetu stvarajući interakciju ili pokušavajući se sudariti, dok će djevojčice voziti u krug, oprezno, izbjegavajući druge automobile. Profesor Baron – Cohen objašnjava da su muški i ženski mozgovi drugačije „programirani“ s tim da su žene sklonije saosjećanju i zato djevojčice zaobilaze druge automobile izbjegavajući sukobe dok dječaci rade suprotno.

 

Rizikovanje – pitanje pola ili karaktera

Dječake uglavnom percipiramo kao sklonije rizicima od djevojčica. Iako studije pokazuju kako je preuzimanje rizika pitanje karaktera, a ne pola, dječaci zaista češće preuzimju rizike zahvaljujući roditeljima koji lakše tolerišu avanturistička ponašanja dječacima nego djevojčicama podstičući tako sklonost rizikovanju.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply