Prvi noćni izlasci vašeg tinejdžera

izlasci

Noćni izlazak nerijetko povezuju s ispijenjem alkohola, pušenjem, drogom… Ta izloženost mnogim iskušenjima i opasnostima povećava roditeljski strah i potrebu za većom kontrolom svoje djece. S druge strane, mladi u periodu između djetinjstva i zrelosti žele da izgrade sopstvene stavove, imaju potrebu za emocionalnim udaljavanjem od roditelje, za nezavisnošću. Pokušavaju da pokažu odraslima da su samostalni i samodovoljni. U prvi plan dolaze vršnjaci i prijateljstva, a želja za  izlascima s njima, bez roditelja, očekivano je ponašanje, koje se javlja već između 13. i 15. godine.

Posao roditelja je da pronađu ravnotežu između svoje brige i potreba tinejdžera i pripremati na izlazak i sebe i dijete. Kako? Razgovarajte o tome kakva iskušenja može očekivati i kako reagovati u tim situacijama.

Važno je naučiti tinejdžera kako da se ponaša prema konzumiranju ili nekonzumiranju alkohola. Kad se na žurkama nude pića, potrebna je hrabrost da se kaže: „Ne, hvala.“ Ohrabrite svoje dijete da to nauči reći bez izvinjavanja, objašnjavanja, rasprave ili odbrane. Npr: „Neka se tvoje ´Ne, hvala.` poštuje. Reci to čvrsto. Ne objašnjavaj i ne izvinjavaj se. Jednostavno reci da želiš sok.” Važno je naglasiti: „ Nemoj nigdje i nikada prihvatiti piće samo zato jer to neko od tebe traži. Ti odluči.“

Saznajte gdje i sa kim će vaše dijete izaći
Važno je poznavati prijatelje s kojima se druži, po mogućnosti upoznati i njihove roditelje. Obično se roditelji poznaju jer su do tada možda već sarađivali vozeći djecu na neke aktivnosti, družeći se na rođendanima i sl. Ako dijete ima novu sredinu i nove prijatelje (dolaskom u srednju školu), pobrinite se da ih upoznate. Radi li se o druženju ili žurci u nečijemu stanu, provjerite u čijem i hoće li tamo biti odrasla, odgovorna osoba barem u jednom dijelu druženja. Važan je i dogovor da dijete ne mijenja mjesto izlaska ako vas o tome ne obavijesti.

Dogovorite način odlaska i dolaska kući
Ponudite se da dođete po dijete u dogovoreno vrijeme, dogovorite s nekim od drugih roditelja da bude na usluzi ili dajte djetetu novac za taksi. Važno je da zna da nikada ne ulazi u auto s nepoznatim osobama, da ne ulazi u auto s osobom koja je pila alkohol i da se obrati za pomoć na najmanji znak opasnosti.

Vrijeme povratka kući stvar je dogovora, a u nekim zemljama i zakonske odrebe koja djeci do 16 godine ne dozvoljava noćne izlaske bez odrasle osobe ili roditelja.

Neraspoloženje tinejdžera prema pravilima je očekivano i tolerisano. Ne očekuje se od njih da vole roditeljske ili zakonske zabrane. Kako niko ne može sazreti samo slijepo slušajući svoje roditelje, vrijeme povratka s izlaska tema je o kojoj porodica i tinejdžer pregovaraju, rade kompromise, tema na kojoj uče da rješavaju konflikte.

Dogovorite ponašanje ako se dogovor o povratku prekrši. Dijete treba znati da ćete biti tolerantni i fleksibilni i da će imati priliku objasniti kašnjenje, ali da ćete reagovati i ako time pokuša nametnuti svoja pravila.

Ovakvom pripremom na izlaske svojega tinejdžera u „odrasli svijet zabave“ roditelji imaju mogućnost izražavati svoje mišljenje i stavove, koliko god to smatraju potrebnim, a da tinejdžer to ne protumači kao zloupotrebu moći, već kao ravnopravni dijalog.

Izvor: Žena.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply