Na moru sa bebom uzrasta do 6 mjeseci

kupanje

Već sa navršena tri-četiri mjeseca, beba je spremna za svaku vrstu putovanja. Bebama je mjesto sa mamama, ma gdje to bilo i, vjerovali ili ne, one mnogo bolje podnose promjenu sredine nego što to roditelji misle. Kada se zadovolje njihove potrebe za hranom, zaštitom i bliskošću – njima je sve potaman. Pa još ako dobiju i neočekivano više vremena za brčkanje i šetnju, maženje sa tatom, mamom… sreći nikad kraja.

Beba mlađa od dva mjeseca

Ako ste ipak na moru sa bebom mlađom od dva mjeseca veoma je rizično da je kupate u moru ili bazenčiću. Blagodeti boravka na moru koristite u šetnji pored obale u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima sa bebom u kolicima, potpuno zaštićenom od sunčevih zraka.

Kupanje u moru

Odojče uzrasta od dva do šest mjeseci možete kupati u moru, pod uslovom da je more izuzetno toplo. Zapravo, najbolje je da se malo brčka dok je u maminom naručju, tek da pokvasi noge i ruke, pa kada se privikne – na red dolazi postepeno potapanje cijelog tijela. Glavu treba pokvasiti polivanjem vode iz ruke, nikako potapanjem pod vodu, jer beba može da se uplaši, naguta vode, počne da se davi… U ovom uzrastu se ne preporučuju nikakvi šlaufovi ili mišići, jer ne osiguravaju zaštitu za bezbjedan boravak u vodi.

Odrasla osoba koja drži dijete – ulazi u more samo dok čvrsto stoji na nogama i, nikako, ni na trenutak ne ispušta dijete iz ruku.

Zaštita od sunca

Bebama uzrasta do šest mjeseci NIKADA NE stavljajte kreme sa zaštitnim faktorom.

I u bazenčiću-oprezno

Bazenčići sa slanom ili slatkom vodom treba da budu u “debelom” hladu. Mogu da budu od koristi, jer se voda u njima dobro zagrije i na dohvat su ruke za češće rashlađivanje ili brčkanje. Dijete ni na sekund ne treba ostavljati bez nadzora odrasle osobe!!!

Štitite je na druge načine. Oblačite je u tanku pamučnu majicu i pantalonice. Na glavu joj stavite šeširić sa velikim obodom, na oči naočare koje štite od UV zračenja.  U šetnje idite u vremenu do 11 sati ujutru i poslije podne od 17 sati. Na kolica zakačite suncobran, tako da beba sve vrijeme bude u hladu.

Što ponijeti na ljetovanje s bebom?

Kad beba postane dio porodice, mnoge stvari se promijene pa tako i ljetovanje. Odlazak na more, planine ili samo do bazena, postaje prava mala avantura i zahtijeva puno više pripreme. Morate misliti na više stvari jer bebe imaju puno potreba i zavise od vas – roditelja.

Počnite se pripremati za putovanje par dana prije, nemojte čekati zadnji trenutak jer ćete u žurbi sigurno nešto zaboraviti. Napravite popis stvari koje su vam potrebne, a ako se naknadno sjetite još nečeg, odložite na ormarić ili odmah u putnu torbu.

Nemojte zaboraviti ponijeti pelene, cucle, bočice za vodu ili adaptirano mlijeko, ako hranite bebu na bočicu. Ako nemate sterilizator koji možete ponijeti, uvijek možete prokuvati bočicu u loncu obične vode. Jednokratne podloge za presvlačenje odlične su i za put, plažu i hotel/apartman/kamp. Imajte uvijek jednu sa sobom u torbi i moći ćete presvući bebu gdje god se nalazili u tom trenutku. Uz to, naravno, morate imati i vlažne maramice i kremu za guzu.

Ako je beba starija od 6 mjeseci obavezan dio opreme je i krema za sunčanje. Svaki put kad ste na suncu ili u moru, nemojte zaboraviti na nježnu bebinu kožu i redovno je mažite. Uz to ide i šeširić. Ako uz kolica niste dobili suncobran, probajte ga nabaviti ili kupiti. Iako na sunce s bebom vjerovatno nećete izlaziti od 11 do 17, uvijek je dobro staviti dodatnu zaštitu.

Ljetna putna apoteka za djecu

Ljeto je vrijeme kad morate razmišljati i o zaštiti od komaraca i insekata. Potražite sprej ili kremu za zaštitu bebe. Na svakom proizvodu je označeno od kojeg uzrasta ga možete koristiti pa obratite pažnju na upozorenja. U slučaju da dođe do uboda i reakcije, trebaće vam i krema koja ublažava simptome i krema ili kapi protiv alergijske reakcije. Dosta stvari ćete moći kupiti u prodavnicama ili apotekama u mjesta gdje se nalazite, ali bi bilo dobro ponijeti toplomjer i lijek za snižavanje temperature.

Odjeću nemojte nositi u ogromnim količinama, iako tako male haljinice, pantalonice i majice ne zauzimaju puno prostora. Računajte na to da ćete uvijek moći, čak i na ruke, oprati robu, a stvari će se brzo i osušiti. Za svaki slučaj, ponesite i duge rukave ako dođe do promjene vremena.

Zvečke, grickalice, igračke za plažu, knjige, najdraža igračka – sve će to zabaviti vašu bebu. Možete im i sedam dana prije puta sakriti neke igračke koje planirate ponijeti pa kad ih na ljetovanju izvadite, neće im biti dosadne.

Provjerite imate li sve s spiska:

– odjeća, pidžame, kupaći kostim ili pelene za kupanje (ako želite), sandale, cipelice, dva para čarapica za slučaj da bude hladno, dva šeširića (ako se jedan skvasi), sunčane naočare;

– pelene, jednokratne podloge za presvlačenje, , gel za pranje kose i tijela, makazice za nokte, mast za pelenski osip i krema za bebino tijelo, krema za sunčanje;
– dekice, prenosni krevetić koji vam može poslužiti kao ogradica, posteljina (ako će beba spavati u svom krevetiću), po izboru baby monitor;
– toplomjer i lijekovi za ublažavanje bolova i snižavanje temperature, flasteri, antiseptik, krema za bolove kod izbijanja zubića;
– za bebu na adaptiranom mlijeku ponijeti dovoljno kutija formula za cijeli odmor i bočice, probiotici u slučaju ljetne enteroviroze;
– ako koristite pumpicu, nemojte zaboraviti ponijeti sve dijelove i punjač ili baterije ako je električna;
– ako je beba već na čvrstoj hrani, slobodno ponesite par kupovnih kašica za slučaj da ste napolju ili niste stigli da skuvate obrok.

I nemojte paničiti, većinu stvari možete kupiti ako ih zaboravite ponijeti. Uživajte u ljetovanju s vašom bebom.

IzvorI. Yumama, Klokanica

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply