Kako imati jak brak uz dijete s problemima u razvoju?

dijetesasmetnjamaurazvoju

Svi brakovi zahtijevaju rad i predanost, pogotovo ako u sve umiješamo djecu. Stručnjaci naglašavaju, ako ste roditelj djeteta s smetnjama u razvoju, održavanje sklada iziskuje poseban napor oba partnera.

Parovi koji imaju dijete s problemima u razvoju otkrili su svoje tajne kako održavaju snažan brak, uprkos mnogim drugim izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju:

 1. Poštujte načine na koji se vaš bračni partner snalazi s preprekama i izazovima.
 1. Trenutak kada legnete u krevet neka bude trenutak kada se prestaje pričati o doktorima, terapijama, operacijama, vježbama i ljekovima. Dozvolite krevetu i spavaćoj sobi da budu bračno utočište daleko od svih problema, u kojem se posvećujete jedno drugom.
 1. Komunicirajte i uvijek nađite vremena da pričate jedno s drugim.
 1. Ne zaboravite na humor i smijeh, što više smijeha i humora.
 1. Nikada ne krivite jedno drugo, shvatite da hodate istim putem u isto vrijeme, pa zašto se onda ne biste držali za ruke?
 1. Hodajte jedno s drugim, na način kao što ste “hodali” dok niste bili muž i žena. Provodite vrijeme zajedno, idite u šetnje, budite pažljivi jedno prema drugome.
 1. Budite snažni kada trebate biti oslonac svom partneru, jer svatko od vas imat će trenutaka u kojima ćete se slomiti.
 1. Kada stvari postanu stresni, napravite korak u nazad i sagledajte cijelu situaciju i koliko vaš muž ili supruga vole vaše dijete. to je na kraju ono što je najbitnije.
 1. Ne dajte da vas male i nebitne stvari izbace iz takta.
 1. Priznajte da je ova situacija nova za vas oboje i da oboje pravite greške.
 1. Prihvatite međusobne slabosti i poštujte ih.
 1. Nećete raditi samo na jednoj stvari – biće tu puno rada, puno odricanja, sve začinite s masom strpljenja i još više ljubavi.
 1. Iako vjerovatno nećete imati puno slobodnog vremena, napravite raspored tako da svaki partner ponekad nađe vrijeme za sebe i svoje interese, a ponekad da provedete vrijeme sami kao par.
 1. Ne ustručavajte se potražiti pomoć dadilje ili psihoterapeuta ako zapadnete u probleme i depresiju.
 1. Stavite se međusobno na prvo mjesto – budite jedno drugome prioritet.
 1. Poštujte se kao osobe, poštujte svoje razlike, sličnosti i odluke, ne možete biti samo na istoj stranici knjige, budite ista knjiga.

Izvor: Dječja posla

 

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply