Nije preporučljivo da bebe mlađe od 6 mjeseci budu na direktnom suncu

plaza

Pedijatri i dermatolozi upozoravaju na štetne učinke sunca i UV zračenje, a na poseban oprez ukazuju na ponašanje s malom djecom koja još nemaju dovoljno razvijen sistem zaštite od sunca. Kod njih tamnjenje kao mehanizam odbrane kože od UV zraka nije u potpunosti razvijen, a oštećenja kože se nakupljaju tokmo života.

Dermatolozi kažu da svaka opekotina, ali i pretjerano izlaganje UV zračenju tokom djetinjstva povećava rizik nastanka karcinoma kože u odrasloj dobi. Mala količina ultraljubičastog zračenja neophodna je za sintezu vitamina D važnog za apsorpciju kalcijuma, ali važno je znati kad se ne smije izlagati suncu. Nezavisno od uzrasta, bebe ispod šest mjeseci ne smiju biti na direktnom suncu. Njihova koža je osjetljivija i tanja što su mlađi.

Pedijatri ne savjetuju u prvih šest mjeseci čak ni zaštitne kreme, a u drugom dijelu prve godine koriste isključivo one koje sadrže mineralnu zaštitu od sunca. Takve kreme stvaraju fizičku barijeru i sprječavaju da UV zraci uopšte dođu do kože. To su kreme koje su dosta guste, teško se razmazuju i peru pa ih ljudi ne vole, ali su zato učinkovite.

Nakon prve godine, mogu se koristiti sredstva koja kombinuju hemijska zaštitna sredstva i mineralnu zaštitu. U svakom slučaju, potrebno je izbjegavati boravak na suncu između 9 i 16 sati. Posebno oprezan treba biti ako dijete ide na brod ili čamac jer se od morske površine može odbiti dosta UV zraka. Iz istog razloga, dijete treba namazati kremom čak i kad je u hladu.

Dermatolozi upozoravaju da kreme za sunčanje starije od dvije godine ne pružaju djelotvornu zaštitu. Treba ih nanositi pola sata prije sunčanja i ponoviti svakih jedan do dva sata, a uvijek nakon kupanja, znojenja ili brisanja peškirom. Kod izbora zaštitne kreme za sunce važno je da nema konzervansa i parabena što bi u ranom uzrastu moglo biti štetno.

Australijanci su dokazali da je najučinkovitija zaštita kombinacija kreme i UV zaštitne odjeće. Ta odjeća u sebi ima utkane UV zaštitne niti i omogućava faktor 50 ili veći, čime se blokira čak 97 odsto UV zračenja.

Obavezan dodatak ljeti su šeširići i sunčane naočare koje moraju biti kvalitetne. Trebalo bi da blokiraju 99 do 100 odsto UVA i UVB zračenja. UVA zraci mogu uticati na pojavu očne mrene i degeneraciju žute pjege. Sijenka koju pravi obod šešira može prepoloviti izlaganje lica i očiju UV zračenju.

Vjerovatnoća nastanka karcinoma je veća što smo ranije dobili opekotine. Ljudima koji su imali pet ili više težih opekotina tokom djetinjstva ili adolescencije rizik od nastanka melanoma povećava se dva puta. Zato je vrlo važno zaštititi djecu od sunca, kažu dermatolozi.

Izbor: 24sata

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply