Ljetne aktivnosti za mlađe školarce

djecanodmoru

Učenici provode svoje dane u različitim aktivnostima, neko odlazi na more, neko provodi dane kod bake i djeda, drugi putuju, treći grade mali grad u svom dvorištu, neki ih provode u parku… Pročitajte djeci neke od ovih predloga kako bi što interesantnije provelislobodno vrijeme. Treba ispuniti 80 dana bez škole!

Sunce je izašlo, vrijeme je za igru, krenimo zajedno u istraživanje…

a) Odaberi neku malu životinju, recimo pčelu, i kreni u šetnju. Pokušaj nabrojati koliko si vidio pčela od kuće do parka. Kad dođeš u park, otvori svoju svesku (nazovimo je SVAŠTARA) i upiši broj. Pokušaj je nacrtati (onu stvarnu pčelu, ne onu iz crtićanih ;), što misliš kako pčele žive, bi li mogao/mogla zamisliti jedan dan kao pčela. Ako ti se svidi to o čemu maštaš, napiši priču ili nacrtaj strip o pčeli.

b) Voliš sladoled, zar ne? Skupljaj drvene štapiće. Napiši u svoju svesku koje sve ukuse sladoleda poznaješ, a ako ih ne poznaješ, prošetaj se do prodavnice sa sladoledima i pogledaj. Ispiši sve ukuse (npr. čokolada, banana, jagoda, karamela…). Neku drugi dan, recimo kad pada kiša, poređaj okuse abecednim redom. Otkrij koje je slovo najčešće u riječima, a koje se najmanje koristi. Zapiši to u svesku.

c) Želiš imati svoj mali šator, svoj mali prostor? Razmisli o tome što ti sve treba za gradnju savremenog, drugačijeg šatora. Napravi ga u svojoj sobi. Koristi se stolicama, dekama, čaršafima. Prije nego što kreneš u tu avanturu obavijesti mamu da ćeš taj dan biti mali izviđač. Ako ti se svidi, zamoli roditelje da te upišu u izviđače i saznaj kako oni logoruju i kako se druže.

d) Kružna priča. Pozovi prijatelje na druženje (mogu to biti i braća i sestre) i zajedno osmislite priču. Prije nego što dođu napiši riječi na isjeckani papir i postavi na mjesto oko kojeg ćete sjediti. Svako izvlači jednu riječ. Od riječi mora osmisliti rečenicu, a rečenice moraju biti vezane uz priču. Na kraju zadnji koji igra mora ispričati cijelu priču (riječi koje ti mogu pomoći u igri su: gusar, kuka, blago, dječak, ostrvo, more, spas, pomoć, brod).

e) Vrlo sličan dan možeš provesti u društvu roditelja osmislivši igru s blagom. Roditelji neka sakriju „blago“ negdje kod bake ili djeda u kući, a tebi neka predaju kartu s blagom. Pokušaj naći blago. Sve što nađeš pripada tebi. Pusti neka se i roditelji zabave crtajući ti različite slike koje će ti pomoći u traženju.

f) Posjeti knjižaru. Pogledaj različite naslovnice. Neke će te privući, neke ćeš uzeti u ruku i pogledati. Pitaj prodavačicu što bi ti ona preporučila. Zapiši naslov pročitane knjige/slikovnice u svesku. Potraži ko je napisao knjigu. Svidi li ti sadržaj knjige, zapiši nekoliko rečenica o tome što ti se svidjelo, ko je glavni lik, o čemu se u knjizi radi, ima li u njoj nešto neobično. Jedan od glavnih zadataka ovoga ljeta je da čitate, bilo slikovnice, stripove ili knjige.

g) Režemo i stvaramo. Uzmi novine koje su roditelji pročitali i izreži više riječi, od kojih sastavi nove rečenice. Prepiši ih pisanim slovima u svoju svesku. Pokušaj sastaviti i neku pjesmicu ili rimu, igraj se riječima i stvori nešto novo. Možeš od izrezanih riječi napraviti i sliku. Recimo grad. Slaži i kombinuj različite djelove izrezanih riječi i napravi moderan i nov grad.

h) Nebo iznad nas. Ljeti noći znaju biti bistre, prepune zvijezda. Što vidiš kad pogledaš u nebo? Pokušaj naslikati vodenim bojama nebo i zvijezde. Ako želiš saznati više o zvijezdama potraži na internetu informacije o zvijezdama, a najljepše zvijezde vidjećeš 27./28. jula i 12./13. avgusta, kad se očekuje „kiša meteora“.

i) Vodi dnevnik. Dnevnik je zapis tvojih događaja u svesku. To je dobra vježba pisanja pisanim slovima. Dobra vježba za kratke zapise o tome što ti se u nekom danu dogodilo. Možeš u dnevnik zalijepiti, recimo, ulaznicu s nekog koncerta, muzeja ili ZOO vrta. Možeš i crtati. Možeš zapisivati sva mjesta, sela i gradove koje si posjetio. U dnevniku je jedino važno da se PIŠE.

Izvor: Školski portal

Leave a Reply