Ljeto može biti pravo vrijeme za odvikavanje od pelena

tuta2

Ljeto je idealno za odvikavanje djece od pelena jer su ionako većinu vremena goli ili samo u gaćicama, odnosno imaju više prilike da budu bez pelena. Ako postoji i vaša velika želja i odlučnost, ovo ljeto moglo bi biti ljeto kada ćete pelenama zauvijek reći “pa-pa”.

Za odvikavanje od pelena treba vam samo puno strpljenja i odluka da li ćete odmah učiti dijete na wc šolju ili ćete početi odvikavanje s tutom. Za wc šolje postoje dodaci tj. minijaturne daske koje su prilagođene mališanima i lako se montiraju na školjku.

Vrlo je važno da istrajete u odvikavanju od pelena. Odustajanjem biste dugoročno dodatno zakomplikovali stvari i zbunili dijete. Strah od vršenja nužde u tutu ili na šolji izgleda iracionalno nama odraslima i plaši nas, pomišljamo da s našim djetetom nešto nije u redu. Ali, djetetu je ovo simbolika odvajanja i odrastanja, dijete treba – empatiju i dosljednost. Dakle, budite ustrajni u svojim traženjima, no činite to s toplinom i ljubavlju.

Budite strpljivi

Proces odvikavanja od pelena započnite tek kada vaše dijete pokaže spremnost i interesovanje da to učini. Djeca obično u uzrastu između 2 i 3 godine počinju da pokazuju interes postavljajući pitanja o kupatilu i toaletu, boraveći suva duže vrijeme što ukazuje na bolju kontrolu bešike, želeći da nose samo donji veš kao “velika” djeca i govoreći samoinicijativno da je pelena prljava. Bez obzira pojavljuju li se ovi znakovi spremnosti postepeno ili odjednom, oni su dobrodošli i znak su da odvikavanje može početi. Roditelji treba da se naoružati strpljenjem, jer kao i svaka druga vještina, kontrola bešike i navika odlaska na šolju/tutu uči se i savladava postepeno.

 

Učinite odlazak na tutu zabavnim

Odvajanje od pelene i odlazak na tutu treba da bude zanimljiv i ležeran. Nabavite tutu i stavite je u sobu u kojoj se dijete igra i ono će tokom dana nekoliko puta sjesti na nju iz čiste zabave. Mnoge mame savjetuju da se tokom odlaska na titi dijete zabavlja s pričama ili igračkama. Važno je ne stvarati pritisak na dijete da dok je na tuti obavezno mora obaviti nuždu. Obavljanje male ili velike nužde kod djece (kao i kod odraslih) treba biti stvar potrebe i prirodni proces koji se obavlja gotovo nesvjesno, a ne nešto što je obaveza.

 

Da bi izbjegli “nezgode” s mokrenjem po cijeloj kući, ograničite mjesta kretanja djeteta i pustite ga da samo odredi kad je vrijeme da ide na tutu ili u toalet. Umjesto da ga stalno pitate “Piški ti se?”, dogovorite se da dijete vama kaže kad je vrijeme za odlazak u toalet. Na taj način dijete dobija osjećaj da ima kontrolu nad procesom obavljanja nužde.

 

Pohvale i nagrade

Ako dijete napravi i najmanji pomak u procesu odvikavanja od pelena, dajte mu do znanja da ste ponosni na njega sretnim uzvicima, tapšanjem, plesom. Tako će dijete shvatiti da je učinilo nešto predivno i ono će sve uraditi da to ponovi. Osim verbalne pohvale, mnogi roditelji koriste i slatkiše, igračke ili naljepnice s omiljenim crtanim likovima. Ali  kroz vrijeme smanjite količinu nagrada dok ne dođete do situacije da dijete više ne treba ni nagradu ni pohvalu kako bi otišlo na tutu.

 

Bacite pelene

Nakon što jednom odlučite maknuti pelene iz života svog djeteta, nemojte ih više koristiti. U procesu odvikivanja, ponovno korištenje pelena moglo bi samo zbuniti dijete. Dio mama odlučiće se za varijantu da pelene koriste samo tokom noći, jer je reguliranje noćnog mokrenja malo duži proces u toku kojeg dijete treba da izvježba mozak da ga probudi i podsjeti da je vrijeme za mokrenje.

 

Priprema, ciljaj

Mokrenje stojeći predstavlja dodatni izazov kod dječaka. Bacanjem okruglih žitnih pahuljica u toalet i podsticanje djeteta da ih pogodi, jedan je od trikova koji funkcionišaju. Ako u blizini nije otac ili stariji brat da mu pokaže, stavite dijete na stolicu da može piškiti u toalet za odrasle i podstaknite ga da mlazom mokraće pogađa žitne pahuljice koje ste bacili u toalet. Kad dijete shvati da se pritom žitne pahuljice okreću, zabavi neće biti kraja.

 

“Nezgode” se događaju

Baš kad ste pomislili da ste zauvijek završili s pelenama, vaše dijete moglo bi požaliti i tražiti pelenu nazad ili ponovo početi piškiti u gaćice. Upamtite, sve je to samo faza i “nezgode” su normalne i uobičajen dio procesa odvikavanja od pelena. Imajte strpljenja i istrajnosti i ubrzo će sve doći na svoje mjesto.

Izvor: Klinfo

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ne mogu vjerovati da dijete sa 11mjeseci uci na tutu, slusala sam pre par dana jednu Doktoricu koja je pricala da deca pravi osjecaj za vrsenje nuzde dobijaju tek polako sa dvije godine. Mislim da je stres za dijete uciti ga tako rano.. Ja sam mome dala tutu prvi put sa godinu i po, on je prevrne i igra se sa njom, sada smo napunili dve, i polako pocinjem da mu pricam o tome, mada se sa tutom igramo😄 jos uvek. A ljeto je svakako najbolji period!!

Leave a Reply