Test na trombofiliju tek nakon 4 spontanog pobačaja

trombofilija

Neobjašnjivi spontani pobačaji česti su kod mnogih žena, a iza većine najčešće se krije “trombofilija”. Na nju kod nas ginekolozi sumnjaju tek nakon četiri neobjašnjiva spontana pobačaja i šalju žene da urade test, dok se žene mnogo ranije samoinicijativno testiraju. Jedna od njih je i Milena D. koja danas ima zdravog petogodišnjeg sina.

“Bila sam najsrećnija žena na svijetu kada sam zatrudnjela i najtužnija kada mi je u trećem mjesecu ginekolog rekao da je plod uginuo. Kada sam poslije godinu ponovo zatrudnjela, ponovo sam bila najsrećnija, ali ovog puta i najobazrivija žena na svijetu. Odmah sam pošla na bolovanje, puno odmarala, zdravo se hranila… Ali, u četvrtom mjesecu sam morala da pobacim, jer se beba nije razvijala”, priča za Dnevne novine Milena.

Skrhana, bez pravog odgovora, otišla je za Beograd gdje su joj predložili da se testira na trombofiliju.

“Uradila sam test i bio je pozitivan. Odmah mi je bilo lakše. Znali smo razlog prekida ranijih trudnoća i kako da sljedeću iznesem do kraja, uz pomoć ljekara, i rodim zdravu bebu”, priča Milena.

Test u Beogradu platila je, kaže, 300 eura, a ispitivanja na trombofiliju danas se rade i u Kliničkom centru Crne Gore.

Trombofilija je sklonost ka nastanku krvnog ugruška ili tromba zbog postojanja urođenog i/ili stečenog poremećaja zgrušavanja krvi. Nastali krvni ugrušak može da dovede do začepljenja krvnog suda tj. tromboze tako da se trombofilija može ispoljiti epizodom jedne ili ponavljane venske/arterijske tromboze. Trudnoća je stanje u kojemu je povećana sklonost zgrušavanju krvi. Rizik od venske tromboembolije je 4 do 10 puta veći kod trudnica nego kod žena iste dobi koje nisu trudne, a najveći rizik prisutan je prvih 6 sedmica nakon porođaja (puerperij ili babinje). Procjenjuje se da je učestalost VTE oko 100 na 100 hiljada trudnoća.

“Po definiciji, trombofilija nije bolest već skup različitih urođenih nasljednih i stečenih nenasljednih koagulacijskih poremećaja karakterisanih stanjem pojačane funkcionalnosti hemostaznog sistema povezanih sa sklonošću recidivantnim trombozama. Hemostazni sistem, u normalnim uslovima, u stalnoj je dinamičkoj ravnoteži i obezbjeđuje, s jedne strane zaustavljanje krvarenja, a s druge sprečava intravaskularno stvaranje tromba”, objasnila je za Dnevne novine internista hematolog dr Anka Popović i dodala da su brojni činioci koji podstiču njegovu aktivaciju, kao i činioci koji je inhibiraju.

Ona ističe da se rizik od nastanka tromboza znatno povećava kod žena koje boluju od dijabetesa, hipertenzije, imaju povišen nivo holesterola, gojazne su, nedovoljno se kreću, ali i zbog imobilizacije usljed povreda i hirurških intervencija. Rizik se povećava i kod žena koje, kako je rekla, puše, uzimaju oralne kontraceptive, tokom trudnoće, kao i zbog nekih autoimunih bolesti tipa sistemskog eritemskog lupusa, reumatoidnog artritisa, nekih tumora, hematološke maligne bolesti, te primjene ljekova koji stimulišu produkciju eritrocita i slično.

I prirođena i stečena trombofilija povezane su s rizikom poremećene trudnoće. Poznate opstetričke komplikacije trombofilije uključuju intrauterinu smrt ploda, ponavljajuće pobačaje, intrauterini zastoj u rastu ploda, preeklampsiju, abrupciju posteljice i prijevremeni porođaj.

Rani gubitak trudnoće najčešća je komplikacija u trudnoći. Oko 15% svih klinički prepoznatih trudnoća završava pobačajem, a kod 1% parova javljaju se ponavljani pobačaji. Definicija habitualnih pobačaja i dalje je predmet rasprava, ali Evropsko udruženje za humanu reprodukciju i embriologiju definiše “habitualni pobačaj” kao 3 ili više uzastopnih gubitaka trudnoće prije navršenih 20 sedmica trudnoće po amenoreji.

Ranija istraživanja govorila su u prilog tome da je 90% prvih pobačaja uzrokovano hromozomskim poremećajima, a poremećaji zgrušavanja krvi da su uzroko 55-62% ponavljanih pobačaja. Patofiziologija nije sasvim poznata, ali se smatra da se radi o trombozi u području uteroplacentarne cirkulacije što vodi do upalnih promjena i insuficijencije posteljice.

Preporučijemo: FORUM – Fraxiparinne u trudnoći …iskustva

Izvori: CDM, Dr Feko; Poliklinika Harni

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A sta da rade zene koje ,jedva, putem VTO dolaze do trudnoce???Koliko je potrebno da prodju postupaka i groznih ishoda!?!Sada vec neki Dr.preventivno u toku terapije za VTO daju terapiju za trombofilije,ali bez ijednog dokaza da je potrebna…i prekidaju je sa pozitivnom ili negat.Betom! Ja sam samoinicijativno tada odradila nalaz D dimera,i na osnovu njega mi hematolog odredjuje dozu lijeka…

  2. Tacno.Imala sam spontani.Nakon 6 godina cekanja.Ali imala I savjesnog, odgovornog i plemenitog izabranog ginekologa koji me je odmah poslao na testiranje.Znavsi koliko dugo cekam trudnocu I da sprijeci nove traume koje bi se mogle desiti.Rado bih mu ime rekla naglas,nego, ne znam da li bi trpio sankcije jer je prekrsio taj Idiotski propis

  3. Meni ni ginek.ni opšti izabrani nisu htjeli/mogli da daju uput bez “preporuke” hematologa…a hematolog je samo ispisao da nema indikacija da ih radim…Sada po visini D dimera,ocigledno je da imam neku mutaciju…

  4. Upravo tako Andrijana Markovic. Ja sam samoinicijativno odradila nalaze. Do poz bete sam pila aspirin, a poslije sam bila na Fraxipairnu tokom cijele trudnoce i Bogu hvala dobila zdrave blizance. Dok su se doktori cudili zasto primam fraxi, kad ni jedan spontani nisam imala.. strasno..

  5. I meni u uradili analize tek posle dva pobacaja u 20.nedelji. Nazalost, nisam znala da moram i ja prostudirati medicinu da bih znala sta treba da trazim od dr da uradim. I na kraju se ispostavilo da imam trombofiliju i uz fragmin i redovnu kontrolu D dimera, imam dvoje zdrave dece.
    Stvarno je strasno zalosno kroz sta prolaze parovi a sve i se moglo izbeci jednim vadjenje krvi.
    Ista je situacija i sa Torch testom. Retko ga ko radi, a ti vrdi isto naprave haos.

  6. Mom izabranom ginekologu nije nikad na pamet palo da me pošalje na ispitivanje za trombofiliju iako sam imala dva uzastopna pobačaja,zahvaljujući dr Motrenko sam se zaputila sama za Bg i o svom trošku uradila analizu…rezultat : pozitivna na dva faktora..sledeća trudnoća začeta inseminacijom,i od prvog dana na fraksiparinu,proteklo bogu hvala bez problema…

  7. Ja sam parezu facijalisa dobila na dan porođaja i odmah mi je u urgentnom urađen D dimer. A zna li se porijeklo tog pravilnika, da li je to zvanično tako? TORCH se već daje kao standard, radila sam ga u obije trudnoće i gotovo svi oko mene, pa zašto ovaj test ne bi bio dio standardnog testiranja tokom trudnoće? Laik sam, pa moram da pitam.

Leave a Reply