Pokrenite djecu dok su na raspustu

raspust

Ljeto je omiljeno godišnje doba za školarce koji između knjige i igre uvijek biraju ovo drugo. Međutim, mnoga djeca već poslije nekoliko dana „plandovanja“ van školske klupe ostanu bez ideja kako da ispune dan. To može da bude veoma opasno po psihičko stanje mališana. Drugovi su im otputovali na more, vi se s posla vraćate umorni, a oni slobodnog vremena i energije imaju na pretek. U takvoj situaciji „kampovanje“ ispred televizora i bjesomučno tipkanje po tastaturi kompjutera djeluju kao izlaz. Stručnjaci, međutim, savjetuju da na vrijeme stanete na put lošim navikama djece i da ih naučite da se zabave bez igrica i crtaća.

Svakog dana im zadajte po jedan zadatak koji će im okupirati misli i omogućiti im da kanališu energiju. Dok ste vi na poslu, neka oni pospreme orman, srede radni sto, obrišu prašinu sa igračaka, poređaju knjige po azbuci… U početku će možda pružati otpor, ali stručnjaci tvrde da će se na kraju osjećati korisnim i da će jedva dočekati da se vratite kući da bi vam pokazali šta su uradili.  Obavezno ih pohvalite za trud, a kada se odmorite odvedite ih u prirodu. Boravak na otvorenom – u parku, na jezeru ili bazenu, shvatiće kao nagradu, tako da će sjutradan obaveze ispunjavati još poletniji.  Ne budite lijeni da im pokažete igre kojih ste se vi igrali kao mali, zaigrajte fudbal sa njima ili ih ubijedite da je ljepše da se zabavite frizbijem.  Suština je da se fizički istroše.

Ukoliko vam vrijeme ne ide na ruku, potrudite se da kišni dan iskoristite tako što ćete zajedno biti produktivni i kreativni.  Smislite šta biste voljeli da „izvajate“, uzmite brašno i vodu i od te smjese zajedno napravite neke interesantne predmete za dječju sobu.  Čak i ako ste totalni antitalenat, svidjeće vam se ova zabava, jer ćete uživati u osmjehu zadovoljstva svog djeteta.

Društvene igre nikad ne izlaze iz mode, a pritom su vrlo korisne za razvijanje vještina. Između agresivne kompjuterske igrice i karti, uvijek je bolje da posavjetujete dijete da uzme špil u ruke.  A još je ljepše kada to uradite zajedno. Jedan dan će ono pobijediti vas, drugi dan vi njega – i tako će učiti kako da sa osmjehom i pobjeđuje i gubi.

Izvor: Moj pedijatar

Leave a Reply